Editorial

9 x vegetarisch Mooncaken

By Mooncake

De aarde smelt en onze chocolade dus ook. En omdat we de blik van Greta Thunberg liever niet op ons krijgen in deze post 9 x vegetarisch restaurants in Nederland!

De aarde smelt en onze chocolade dus ook. Eigenlijk zou daar veel meer op macroniveau aan gedaan moeten worden maar dat gaat tamelijk traag. En omdat we de blik van Greta Thunberg liever niet op ons krijgen en mensenmassa’s wel degelijk een verschil kunnen maken voorzie ik jullie bij deze van een lijstje met negen vegetarische Mooncake-waardige plekken. Daar gaan we:

Vegetarische pekingeend in Rotterdam

vegetarisch_chinees_restaurant_rotterdam_mooncake

Bij dit Chinese restaurant in Rotterdam eet je vegetarische babi pangang, Pekingeend, inktvis en garnalen. Er komt geen dier aan te pas en het is nog lekker ook. Alle medewerkers zijn ook vegetariër (dat is een eis) en er werd mij verteld dat vlees skippen je minder agressief maakt en dat je huid gaat glanzen. Wie wil dat nou niet?! Check hier het volledige artikel + de video.

Mediterrane groen(t)e oase in de Amsterdamse Pijp

vegetarisch_amsterdam_olive&cookie_mooncake

Dit kleine vegetarische restaurantje zit ingeklemd tussen de woningen in een zijstraatje van de Amsterdamse Pijp. Een oase temidden van schreeuwerige ketens zoals Dunkin’ Donuts en Starbucks en gerund door een koppel met roots in de Balkan. Ze koken verrukkelijk en je kan er ook afhalen. Lees het volledige artikel hier.

Palestijns-Marokkaans in Eindhoven

palestijns_restaurant_eindhoven_mooncake

Voor Arabische wilde saliethee, makloubeh, krokante (gevulde) falafel maar ook mujadarra (het ultieme comfortfood), harira en andere goedgevulde soepen ga je naar deze vegetarische snackbar. In het weekend is er een vegetarisch 3-gangen menu. En vergeet de geweldige huisgemaakte koekjes met chocola aan de binnenkant en de rijstpudding muhallabia met rozenwater niet als toetje! Lees het volledige artikel hier.

Zuid-Indiase heerlijkheden in Utrecht & Den Haag

De komst van Indiase (high tech) expats naar Nederland heeft ervoor gezorgd dat we inmiddels meer kunnen krijgen dan chicken tikka masala en naan. Anno nu kun je je bijv. te buiten gaan aan een overdaad aan vegetarische verrukkelijkheden zoals dosa, idli en goeie thali. Maarok Chinees-Indiaas eten zoals gobi manchurian. Lees hier waar dat bijv. kan.

Pakistaans streetfood in Amsterdam-Oost

saeed's_curryhouse_javastraat_amsterdam-oost

In Saeed’s supermarkt in de Javastraat in de Indische buurt in Amsterdam-Oost eet je verrukkelijk vegetarisch Pakistaans streetfood. En als je er toch bent: check ook even de afdeling cosmetica voor goat milk face cleanser, black seed oil en saffraanzeep. En neem een doosje Pakistaanse fudge mee voor je geliefden.

Sichuan specialiteiten – God op een bord

sichuan_restaurant_amsterdam_mooncake

Wie aan de Chinese keuken denkt, denkt al snel aan varkensvlees. En dat is te krijgen in dit bijzondere restaurant vlakbij Amsterdam Centraal. Maar, er is ook een veganistisch menu. Bestel er een pot chrysanten thee bij en je zorgen smelten weg, ik zeg ‘t je. Check het volledige artikel + de mooie video hier.

Perzische stoofpotten in A’dam Buitenveldert

perzisch_restaurant_rozengeur_amsterdam_mooncake

Tussen de koshere restaurants en winkels in Buitenveldert vind je deze Perzische parel. Het restaurant wordt gerund door Zahra en Mehdi, die veel koken met invloeden uit het Zuid-Iraanse Shiraz, waar ze vandaan komen. En: er is een vegetarisch menu! Als dessert neem ik paloedeh bastani: rijstnoedels gekookt in rozenwater met limoensap en een bolletje huisgemaakt saffraanijs met pistache en rozenwater.

Grieks genot in Amsterdam-West

In deze Griekse eet- en afhaalwinkel wordt non-stop gekookt. De vitrine ziet er fantastisch uit en er worden veel bijzondere Griekse delicatessen verkocht. Met veel vegetarische opties. Bijv.: een verse pita gevuld met courgettekoekjes en een romige dot tzatziki. Of witte bonensalade en knapperige spanakópita (filodeeghapje met spinazie en kaas). Je maal is helemaal af met een glaasje mandarijnlimonade en cake na. Lees het volledige artikel hier.

Syrische heerlijkheden in Rotterdam en Nijmegen

vegetarisch_restaurant_shaami_huis_rotterdam_mooncake

Naast verrukkelijke shawarma eet je hier ook allerlei Levantijnse mezzes zoals falafel, hummus, tabouleh, falafel, fattoush, sarma, mutabal en baba ganoush. Alles huisgemaakt. Het brood (saj) wordt voor je neus gebakken! Het volledige artikel + de video bekijk je hier.