Restaurant

Hier vind je het enige Jemenitische restaurant van Nederland

Open informatie

Het nieuwtje dat ‘t eerste Jemenitische restaurant van Nederland is geopend gaat als een lopend vuurtje door de Nederlands-Arabische gemeenschap.

En terecht.

Wodka, biryani en haai van de BBQ

De Jemenitische keuken is simpel maar verrukkelijk. Wie van Iraans en Indiaas eten houdt kan z’n hart ophalen: in zekere zin is Jemenitisch eten een combi van die twee. Maar er zijn meer invloeden te ontdekken. Noord-Jemen werd een tijdlang geregeerd door de Ottomanen en Zuid-Jemen was tot 1967 een Britse kolonie; in dezelfde tijd dat India dat was. Net als in Engeland wordt er ook in Jemen ontbeten met bonen (ful) en drinkt men thee met melk. Al denk ik dat die bonen bij het ontbijt eerder een Midden-Oosterse invloed is op Engeland. Wie het weet mag het zeggen.

India bracht de hitte in de gerechten. Als je kijkt naar Jemenitische zhoug / zhug of sahawek / sahawiq (sausje op basis van koriander en chilipepers) dat in sabich gegeten wordt, dan doet die denken aan een Indiase korianderchutney. En de geurige rijst die men eet lijkt op biryani – een van oorsprong Perzisch gerecht dat een vlucht nam in India. Een ander voorbeeld is zerbian of zurbian. Een rijstgerecht met lam (kip kan ook) en saffraan dat lijkt op hyderabadi biryani uit India.

Verder werd Jemen door handelsroutes beïnvloed door Oost-Afrika. En: na 1967 kreeg Zuid-Jemen een Marxistisch bewind en kwam het onder invloed van communistische landen zoals de Sovjet-Unie. Dat zorgde ervoor dat je een tijdlang terecht kon bij allerlei barretjes voor wodka, bier en whiskey.

In 1990 werden Noord en Zuid verenigd in één land. In het bergachtige, koelere Noorden vind je meer stoofgerechten met vlees en in het Zuiden, in de kustplaatsen, een hele hoop vis. Kabeljauw, kreeft en krab. En gedroogde haai op de BBQ.

En er zijn ook genoeg veganistische opties te ontdekken dus vegans van het web niet weg gaan nu!

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

    We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

    Ik kushn, jij kushnt, wij kushnen

    Er wordt nogal wat afgesmoord en -geroosterd in de Jemenitische keuken. Een groot deel van de gerechten beginnen met een basis van gekarameliseerde ui, tomaat en knoflook die kushn genoemd wordt. Er bestaat zelfs een werkwoord voor het maken van kushn: “kushnen”. Ik kushn, jij kushnt, wij kushnen. Kushn is essentieel voor Jemenitisch koken. Families leggen hele voorraden aan (althans, in betere tijden) om een tijdje voorruit te kunnen.

    Huishoudens maken ook hun eigen specerijenmix die hawaij heet. Met bijvoorbeeld koriander- en komijnzaad, gedroogde chili’s en knoflook. De ras el hanout van Jemen.

    Jemenitische jachnun met zhoug

    Mijn eerste Jemenitische gerecht proefde ik in Tel Aviv, waar ik een tijdje woonde. Een zwaar ontbijt dat bestaat uit deegrollen die bestreken zijn met boter of olie en opgerold als een strudel. Je bakt ze een hele nacht in de oven. Jachnun wordt vaak geserveerd met geraspte tomaat, zhoug en Jemenitische eieren. En soms met hummus en tahina. Kijk dit is het:

    View this post on Instagram

    JACHNUN! I have been craving Jachnun for months! This is defiantly my favorite food! This Yemenite pastry traditionally served on Shabbat morning, with tomatoes salsa, roasted eggs and schug. I can eat it for breakfast, lunch and dinner! Finally I had the courage to try this recipe I got from my friend’s grandmother @chen_izhaki ? You will need a little bit of patience, but it is totally worth it! INGREDIENTS • 1 kg All-purpose (sift) flour (7 cups) • 5 tablespoons brown sugar • 1 tablespoon salt • 1 teaspoon baking powder • 2 tablespoon honey • 2½ cups warm water (+1/2 if needed) • 1 stick unsalted butter, very soft nearly melted DIRECTIONS • In a mixer bowl – add flour, sugar, salt, Baking powder and honey. Stir for 2 minutes • Gradually Add the water. ½ cup at a time. 2½ cups should be enough (In case you think the dough is dry, add up to ½ cup if needed. In case that the dough is too sticky, add a little bit of flour) • Knead the dough for 8-10 minutes. Lightly grease the dough & the bowl, cover and let it rest. As much as the dough will rest, it will be easier to work with (at least 5-6 hours or overnight In the fridge) • Divide into balls: If you would like the classic size, divide 12 “tennis” balls. I like them smaller, had 18 balls (100 gr each) grease the balls with the melted butter. • Heavily butter your work surface and set a ball of dough in the middle. Use your hands to push and stretch the dough, then use rolling pin to make it very thin (the best workout!) The dough should be very thin, almost clear (see the picture). Its totally fine if it's torn a little. Brush the dough with butter. Fold the left (1/3) side, to the center, then brush it with butter. fold the right side (1/3) to the center (on the folded dough) and brush it with butter. Starting at the narrow edge – roll it into mini-jachnun. Repeat with all the balls. • Place 2-3 pieces of bread in the (Jachnun) pot. It will observe the oil, and keep the dough from burning. Add parchment paper on top • If you like your Jachnun (a little bit) sweeter, brush it with honey and bake it 215 degrees, At least 12 hours. Enjoy?

    A post shared by Israeli Table (@shpekiss) on

    Jemenitisch eten in Nederland

    Terug naar Nederland. Want daar at ik onlangs voor het eerst echt uitgebreid Jemenitisch in een restaurant en ik kan iedereen aanraden hetzelfde te doen. Omdat het erg lekker was maar ook omdat het heel bijzonder is dat dat nu kan in Nederland.

    Eind 2014 begon de oorlog in Jemen en tot die tijd was het aantal Jemenieten in Nederland op één hand te tellen. Dat waren met name studenten of expats. Maar door de oorlog is dat veranderd. Inmiddels zijn er meer dan 1.000 Jemenieten in dit vlakke land.

    Meer weten over de huidige situatie in Jemen? Check deze video.

    En door die ontwikkeling opende er dus ook een Jemenitisch restaurant in Amsterdam: Yemeni restaurant. Ik at er op een donderdagavond en het zat aardig vol. Het was een gezellige chaos. We bestelden verfrissende citroenlimonade met munt (limonana) en later chai adani (Jemenitische thee met specerijen en melk).

    limonana_yemeni_restaurant_amsterdam_mooncake.nl

    Je ziet hierboven ook meteen het praktische plastic kleed dat op tafel werd gelegd. Waarover later meer.

    Het eten is gemaakt om te delen. En dips bij de gerechten zijn essentieel. Die kreeg ik ook bij mijn sanouna (vis) – een geweldige gazpacho-achtige dip, echt verrukkelijk. Kijk, hier rechts op de foto:

    Jemenitische_keuken_in_Nederland_Mooncake.nl

    De sanouna was geweldig krokant aan de buitenkant, gemarineerd en zacht van binnen. De vis wordt opengeslagen en bereid. Limoen uitknijpen en dippen maar.

    Jemenitische_sanouna_amsterdam_mooncake.nl

    En haneeth met kip kwam ook nog op tafel:

    Dit_is_het_enige_jemenitische_restaurant_van_nederland_mooncake.nl_2

    Wacht even helikopter view voor jullie:

    Waar_eet_je_jemenitisch_in_nederland?_Mooncake.nl

    Check dat vel!!! Mmmm…heerlijk. Je plukt de stukken kip zo van het bot af. Hapje rijst, hapje ui en weer wat kip.

    Haneeth is inmiddels ook erg populair in landen als Oman, Bahrein en Qatar. Het vlees wordt gemarineerd in een mix van specerijen en geroosterd. Dit is hét gerecht dat tijdens feesten en partijen op tafel komt.

    De gerechten bij Yemeni restaurant worden geserveerd met ge-wel-dig brood. Malawah, heet het. Een kruising tussen smeuïge Marokkaanse msemmen en elastische Irakese khobz. Bestrooid met nigellazaadjes.

    Jemenitisch_restaurant_Amsterdam_Mooncake.nl..

    Ik bleef er van eten. En van alles eigenlijk. Ik was niet te stoppen. Scheuren tot er niks meer overbleef:

    Hier_eet_je_jemenitisch_Amsterdam_mooncake.nl

    En vegetariërs en veganisten blijf nog even bij me! Yemeni restaurant serveert namelijk ook allerlei groentegerechten zoals shakshuka, fasouliah en foul.

    Yemeni restaurant wordt ook nog eens gerund door hele leuke mensen. De vibe is echt goed daar. Chaotisch maar goed.

    Links de eigenaar Ali Fahad met zijn zoon Abdullah:

    Yemeni_restaurant_amsterdam_mooncake.nl_1_

    Deze foto vat de sfeer goed samen.

    Dit_is_het_enige_jemenitische_restaurant_van_nederland_mooncake.nl

    En wat dus zo praktisch is aan het plastic tafelkleed is dat de bediening na afloop al het afval op het kleed gooit, de boel dichtvouwt en meeneemt en je dus direct weer een schone tafel hebt.

    Dit_is_het_enige_jemenitische_restaurant_van_nederland_mooncake.nl_3

    Je kan trouwens ook op de grond eten in de lounge en dan leggen ze ook zo’n plastic picknickkleedje voor je neer.

    Dit_is_het_enige_jemenitische_restaurant_van_nederland_mooncake.nl_4

    Let ook op de helden aan de muur. Muzikanten en zangers en de boxer in het midden is Naseem Hamed die bij voorkeur dansend door de ring ging.

    Dit_is_het_enige_jemenitische_restaurant_van_nederland_mooncake.nl_5_

    Ook gezien: een hele mooie sprookjesachtige foto van de hoofdstad Sana’a. Ongekend dat dat in puin ligt.

    De toetjes zijn ook de moeite waard. Er staat bint al sahan (a.k.a. het meisje / de dochter van het bord – een soort broodpudding) , arykah, en masoub op het menu. De desserts bestaan o.a. uit stukjes pannenkoek, room, honing, dadels, noten en zwarte komijn.

    Ga deze mensen een bezoek brengen. Dat kan ook aan het begin van de middag al voor een Jemenitische brunch!

    Yemeni_restaurant_amsterdam_mooncake.nl_1_8

    Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

      We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

      Yalla, de rode loper ligt uit voor jullie:

      Yemeni_restaurant_amsterdam_mooncake.nl__6