Recept

Recept: Leeg je voorraadkast en ontbijt met ful medames

Open informatie

De afgelopen dagen heb ik de meest intelligente mensen hamstergedrag zien vertonen. En ook jij lezer, zal het misschien niet direct toegeven, maar wellicht heb je toch ook stiekem een paar extra ingeblikte tomaten gekocht, een toiletrol of een zak pasta. Ik was net met een enorme blauwe IKEA-tas boodschappen aan het doen in de Javastraat voor de Mooncake foodiebags die ik deze week in het leven riep. Ik voelde me ineens betrapt want wie weet dachten mensen dat ik óf aan het hamsteren was óf een heel groot feestje ging geven. Maar waarschijnlijk dachten ze helemaal niks omdat ze vooral druk waren met het inhouden van hun adem en 1,5 meter afstand houden van elkaar.

Blikvoedsel in tijden van crisis

Terug naar blikvoedsel. Vorige week, toen nog maar net duidelijk was in wat voor film we met z’n allen terecht zijn gekomen, besloot ik als ontbijt ful te maken. En dat hielp. Kijk, dit was het resultaat:

egyptische_foul_mooncake

In januari nog zat ik onbezorgd in Egypte en daar ontbeet ik zo:

Foul_ontbijt_mooncake

Met falafel en versgebakken chips maar ook met foul. En: dat is zo gemaakt, smullen geblazen en fucking voedzaam bovendien. Dus trek een pot bruine bonen uit de kast of support je buurtsuper en koop een blik favabonen. En ga aan de slag! Koken helpt in deze verwarrende tijd, heb ik al gemerkt.

Zo maak je het:

Voeg de bonen (en evt. de kikkererwten) met 8 eetlepels van het vocht uit blik toe aan een steelpan en verwarm op middelmatig vuur. Voeg zout en peper en de komijn toe. Laat even zachtjes pruttelen.

Snijd intussen 2 teentjes knoflook zeer fijn of 1 flinke teen en voeg toe aan de pan.

(Let wel: misschien wil je rekening houden met het feit dat we momenteel binnen op elkaars lip zitten en niet iedereen zit te wachten op een knoflooklucht uit jouw mond. Maar je kan daar ook gewoon schijt aan hebben. Persoonlijk ben ik van mening dat een knoflooklucht moet kunnen. In mijn ogen heb je dan te maken met iemand die snapt dat eten smaak nodig heeft.)

Mix met de olijfolie en het citroensap, voeg naar smaak zout en peper toe en zet aan de kant.

Hak de tomaat en de verse kruiden fijn. Die gaan straks over de foul.

Pak een vork of een (puree)stamper om de bonen voor een deel te pureren. Voeg de tahina toe en roer. Als het nu teveel een vaste pasta wordt voeg je nog wat vocht toe. De puree moet wel smeuïg blijven. Verwarm nog een paar minuten.

Pak een mooie schaal of een bord en spreid de foul daar op uit. Besprenkel met de olijfolie-citroen-knoflookmix over de puree. En bestrooi met de verse kruiden en fijngesneden tomaat. Eet, geniet en laat je zorgen even voor wat ze zijn.

recept_foul_mooncake