Recept

Recept: vier de lente & Noroez met kuku sabzi

Open informatie

Het zijn vreemde tijden. Maar het is wel gewoon lente geworden. Fijn want als dat ook nog afgelast was had ik dat slecht getrokken. Vanavond om 19:00u spreekt de koning ons toe en ik kijk ernaar uit. Het doet me denken aan films en verhalen over de oorlog dat iedereen aan de radio gekluisterd zat om naar een update van de koningin te luisteren. Dat we dit nog mee mogen maken. Ik denk dat menig millenial niet weet wat ‘m overkomt. Wie het allemaal niet meer ziet zitten, luister hier naar. Of kook iets lekkers, dat helpt ook! Boomers & ouder lijken soms minder onder de indruk te zijn en komen akelig dichtbij je staan in de supermarkt.

Uit mijn aura!

Ik hoop dat mensen per direct stoppen met in elkaars aura hangen. Toen ik vanochtend brood ging halen heb ik een koppel aangesproken op hun onverantwoordelijke gedrag. Ze stonden op max. een halve meter afstand achter me. Ik greep mijn broden, stapte kordaat een paar meter van ze weg en heb ze toen aangesproken. Dat we de oorlog zo zeker niet gaan winnen en dat zij er op die manier voor gaan zorgen dat ook ons land over een paar dagen in een lockdown zit.

Noroez en het begin van de lente

Anyway. Terug naar de lente. Het is morgen officieel lente maar vandaag wordt in Iran (maar ook in landen zoals Afghanistan en Pakistan) voor zover dat nu mogelijk is, Noroez (“nieuwe dag”) gevierd – het Perzische nieuwjaar en het begin van de lente. En dan eet men o.a. kuku sabzi. Een groene frittata die barst van de verse kruiden die de lente voorstellen. Ik at ‘m voor ‘t eerst in Tel Aviv toen de Koerdische vader van een vriend kuku sabzi maakte. Scroll verder voor het recept!

recept_kuku_sabzi_mooncake

Zo maak je kuku sabzi

Verwarm de oven voor op 180 graden. Je kan ook een pan die niet sticky is gebruiken met veel olie. Wat jij wil. Ik ging voor het bakblik.

Snijd de ui zo fijn je kan. Sommigen onder ons hebben nu toch alle tijd dus ga ervoor! Snijd de prei ook zo fijn als het kan en was in een zeef. De keukenmachine zou ik skippen omdat de boel dan te mooshy wordt en daar heeft niemand iets aan. Een scherp mes is hierbij van belang.

Verhit 2 el olie in een pan en bak de prui en ei, nee ik bedoel de prei en ui. Zorg dat ze niet van kleur veranderen. Bak op een medium vlam zo’n 10 minuten. Intussen begin je met het fijnhakken van de peterselie, koriander en dille. Hoe fijner hoe beter. Je wil geen dillestronk in je kuku tegenkomen. HAK HAK HAK GO FOR IT!!! Al je angst en frustratie over wat er nu gaande is hak je eruit!

mooncake_maakt_kuku_sabzi

Dat lucht op.

Laat het prei-ui mengsel wat afkoelen. Klop de eieren los in een kom, voeg zout en peper naar smaak toe + alle specerijen die in je lijstje staan. Kurkuma, komijn, kaneel, kardemom, nootmuskaat. Als je iets niet in huis hebt of allergisch bent, skip maar gewoon want het wordt sowieso lekker. Doe het bakpoeder erbij en de verse kruiden.

Als het prei-ui mengsel afgekoeld is voeg je ook die toe aan de ei-mix. Roeren, roeren roeren. Als je uitgeroerd bent voeg dan de berberries en de gehakte walnoten toe. Roer nog wat.

recept_kuku_sabzi_mooncake

Bekleed een klein maar fijn bakblik met bakpapier en giet daar het mengsel in. Zet in de oven en check na 10 minuten. Prik met een mes of vork in het midden om te zien of er geen rauw ei meer te bekennen is. Als ie gaar is haal ‘m uit de oven, snijd in stukken en deel uit aan iedereen die je lief is! Wel op gepaste afstand.

kuku_sabzi_mooncake