ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Recepten

Asheh reshteh – Perzische noodlesoep

By Mooncake

In dit artikel deel ik mijn recept voor asheh reshteh met jullie. Een Perzische, goedgevulde noedelsoep met kidneybonen, limoen en room..

Ik houd van de Perzische keuken. Ik vind ‘m elegant, hij heeft humor, is eigengereid en bovendien laat ie niet met zich sollen. Eerder publiceerde ik er een liefdesverhaal over waarin je o.a. leest waar je heerlijk Perzisch eten kan afhalen.

Asheh reshteh

Een tijdje terug deelde een Perzische vriend zijn asheh reshteh met mij en deze soep heeft me diep geraakt. We zitten inmiddels alweer lang en breed in de herfst en toen ik een pakje noodles vond in mijn Foodblogger van het Jaar-pakket besloot ik dat het tijd werd het recept z.s.m. met jullie te delen.

Hebben jullie trouwens al gestemd op Mooncake? Dat kan hier!

Iran

Het liefst reis ik heel binnenkort af naar Iran. Maar tot die tijd heb ik deze soep. Ik wil jullie met klem aanraden deze herfst of winter nog asheh reshteh te eten! Kook ‘m, eet ‘m, verspreid ‘m. Deel ‘m uit. Hij verdient het. Deze soep geeft je alles wat je nodig hebt. Hij zit vol met bonen, linzen en kruiden, bevat net genoeg room om deze winter  goed door te komen, noodles om op te slurpen, knapperige gekarameliseerde uiensliertjes en nog zo veel meer!

Kijk ‘m hier in vol ornaat:

noodlesoep_mooncake

En in close-up:

noodlesoep_mooncake

Werkelijk een pracht van een gerecht!

Zo maak je het:

Snijd de gewone ui doormidden en vervolgens in halve ringen en snijd de knoflookteentjes fijn. Bak ze glazig op laag vuur in een flinke pan. Niet haasten nu want het is belangrijk voor de smaak dat ze langzaam lekker zacht worden. Giet de kikkererwten en kidneybonen af en voeg toe aan de pan samen met 1 tl geelwortel. Roer hier en daar. Na een paar minuten voeg je de liter bouillon toe. Kook het geheel 40 minuten. Houd het een beetje in de gaten, soms worden bonen al sneller zacht of duurt het juist wat  langer.

Room roeren

Snijd alle kruiden fijn en de lente-ui in ringetjes. Voeg dit alles samen met de linzen toe aan de pan en kook nog een half uur. Breek de noodles in voor jou behapbare stukken en voeg toe. Spinazie erbij. Lijkt een hele berg maar slinkt snel. Laat nog even zachtjes koken. Nog 10 minuutjes. Langer mag ook maar wel zo zacht mogelijk.

Snijd in de tussentijd de rode ui doormidden en daarna in halve ringen. Bak ze in zonnebloemolie bruin en laat ze vervolgens op een wat lager vuur knapperig worden. Snijd de limoenen doormidden.

Haal de soep van het vuur. Voeg, als je er écht van houdt, een flinke lepel room toe aan de soep en roer.

Schenk de soep in een kom en serveer met een wolk zure room, de uitjes, wat gedroogde munt en de limoen en laat jezelf volledig meeslepen.

noodlesoep_mooncake