ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Ingrediënten

Mooncake musthave: gedroogde limoenen

By Mooncake

Wat zijn gedroogde limoenen? En wat kun je met gedroogde limoenen? Maak er een Perzisch stoofgerecht, biryani of Irakese ice tea mee...

Een ingrediënt dat nog te weinig mensen gebruiken in dit vlakke land is de gedroogde limoen a.k.a. limu omani / noomi basra / limoo amani en loomi. Ook al kook je nooit, zorg dat je een zak in huis hebt, of maak zelf gedroogde limoenen; al is het maar om de verrukkelijke geur zo nu en dan op te snuiven. Ik wacht nog steeds op de dag dat iemand besluit geurstokken van die dingen te maken. Of een bodylotion. De geur is fris en limoenig maar heeft ook iets zwaars en aparts in zich dat met niks te vergelijken is. Overigens heb je lichtere en donkerdere varianten. De donkerdere limoenen zijn sterker van smaak.

wat_te_doen_metgedroogde_limoenen_mooncake

Limoenen uit Oman

Limu omani – Omaanse limoenen dus. Want ze komen oorspronkelijk uit Oman, waar ze gedroogd worden in de brandende woestijnzon. Verder kom je ze tegen in o.a. de Iraanse, Irakese, Afghaanse, Indiase en dus Omaanse keuken en ook in andere Golfstaten.

Wat kun je er mee?

Behalve de geur opsnuiven zijn gedroogde limoenen heerlijk in soepen, biryani en stoofgerechten zoals ghorme sabzi. Dat is een Perzisch stoofgerecht met lamsvlees en boordevol koriander, peterselie, gedroogde limoenen, Iraanse prei, kidneybonen en what have you…(je leest hier waar je ghorme sabzi eet). Voor je ze toevoegt aan een gerecht maak je er met een scherp mesje wat inkepingen in, zodat de smaak langzaam vrij komt. Gedroogde limoen kun je ook vermalen tot een poeder (verwijder dan eerst de zaadjes), mengen met olie en er dan vlees of vis mee insmeren. Grillen & genieten. Je kan het poeder ook toevoegen aan het water waar je je rijst in kookt.

Noomi basra & chai hamidh

En je kan er heerlijke Irakese ice tea (noomi basra) mee maken. Het recept vind je hier. De Irakese naam (noomi basra) verwijst overigens naar de stad Basra in Irak waar de limoenen uit Oman aankomen. Een warme limoenthee met munt en honing is ook heerlijk. Je kan dan een klein stukje gedroogde limoen gebruiken voor een kopje, of een hele als je een pot thee zet. Kerf een opening in de limoen zodat ie langzaam z’n smaak afgeeft. Dit hete drankje wordt ook gebruikt tegen misselijkheid of buikpijn. Thee van gedroogde limoen met suiker wordt ook wel chai hamidh genoemd.

wat_te_doen_met_gedroogde_limoenen

Waar koop je gedroogde limoenen?

Gedroogde limoenen koop je bijvoorbeeld bij Saeed’s curryhouse in Amsterdam-Oost maar ook bij verschillende Arabische en Perzische supermarkten. En uiteraard bij de Volkskruidentuin in Amsterdam-West. De zaakjes die ook delicatessen verkopen hebben meestal ook wel gedroogde limoenen in het assortiment. Je kan ook altijd aan je buurtsuper vragen of ze het kunnen bestellen. Vaak wordt er van alles en nog wat geïmporteerd en bestaat de kans dat ze best een keer een doos gedroogde limoenen willen inslaan. Online bestellen kan ook.

Hoe maak je gedroogde limoenen?

Als je geen gedroogde limoenen kan vinden of je je verveelt, stroop je nu je mouwen op en ga je aan de slag.

Dit heb je nodig:

  • 8 (Perzische) limoenen
  • 275 gram zout
  • 250 ml water
  • een droogrekje of oven

Zo maak je het:

Laat het water koken en voeg het zout toe. Laat het oplossen en voeg de limoenen toe. Kook 5 minuten. Haal de limoenen uit het water en spoel af met warm water. Leg ze op een droogrekje en laat ze een week lang in de zon drogen (leuk als je bijv. in de woestijn leeft). Woon je wel in Holland dan biedt de oven uitkomst. Let wel: het drogen duurt zo’n 45 uur op 40 graden Celsius. Draai de limoenen halverwege om.

De limoenen zijn pas echt klaar als ze breekbaar, hol, compleet droog en hard zijn. Als er nog wat vocht over is, droog dan nog even door. Om te voorkomen dat de boel gaat schimmelen.

Jij nog een leuke toepassing of zelfs een recept met gedroogde limoen erin? Laat het me weten!