Recept

Recept uit Cyprus: vis keftedes

Open informatie

Een tijdje terug viel het boek Cyprus van Georgina Hayden op mijn natte, met bladeren beklede deurmat. Tegen mijn hete verwarming aan hangend browsde ik door het boek heen en ik wenste dat ik in Cyprus was.

In dit boek deelt Georgina Hayden de recepten van haar Grieks-Cypriotische familie maar ook eigen creaties. Haar grootouders runden een Cypriotisch restaurant en delicatessezaakje in Londen en de liefde en kennis voor de eetcultuur is haar dan ook met de paplepel ingegoten.

Bladzijden opeten

Cyprus is een simpel en mooi boek met geweldige foto’s. Van het eten (in een onbewaakt moment zou je bijna de bladzijden in je mond stoppen) maar ook de mensen, hun tuinen en hun tafels. Ontspannen maar ook triomfantelijk poseert een ouder koppel aan weerszijden van een tafel gevuld met loukoumades, feesttaart met pistache en aardbei en stapels zandkoekjes. Verder komt voorbij: ontbijtcake, in druivenbladeren gebakken brasem, met venkel gevuld platbrood, zoete amandeldrink en rozenijs met roze peper en venkel.

De keuken van Cyprus heeft Midden-Oosterse, mediterrane en Oost-Europese smaken in zich. Om wild van te worden. In gedachten plan ik een kook- en eetfeest met vrienden aan een ellenlange tafel met gehaakt kleed. Met tientallen gerechten tegelijk, allemaal uit dit boek.

Viskeftedes in mosterd en dille

Ik ben dol op hartige koekjes. Albanese courgettekoekjes, Indische maiskoekjes, Thaise viskoekjes, of Indiase tapiocakoekjes. Je mag mijn slaap er bruut voor onderbreken.

Het recept voor de viskeftedes uit Cyprus is een combi van de Griekse liefde voor hartige koekjes en gehaktballetjes met mosterdsaus. Maar dan voor visliefhebbers. Ik maakte deze viskeftedes op één van de donkerste dagen van het jaar. Mijn bae heeft het er nog steeds over.

Dit heb je nodig:

Zie hier rechtsboven op de pagina voor de ingrediënten!

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor tot 200 graden. Maal het venkelzaad fijn in een vijzel en schep het in de foodprocessor. Hak de peterselie grof en doe erbij, samen met de broodkruimels en pulseer een keer. Snijd de vis in stukjes, voeg deze toe en hak fijn tot alles net gemengd is. Breek de eieren erin, voeg flink wat zout en peper toe en pulseer nog een of twee keer tot alles net gemengd is. Rol balletjes van 3-4 centimeter van het vismengsel. Giet een paar eetlepels olijfolie in een grote ovenbestendige koekenpan en zet deze op middelhoog vuur. Bak de visballetjes rondom goudbruin en krokant en schep ze op een bord.

Pel de knoflook en snijd samen met de lente-uitjes fijn. Giet nog wat olijfolie in de pan, fruit de lente-ui en knoflook 10 minuten op laag vuur en roer dan de mosterd en crème fraîche erdoor. Verwarm een paar minuten, breng op smaak en leg de visballetjes in de saus. Bestrooi met kappertjes en zet de pan 10 minuten in de oven. Snijd de dille fijn, bestrooi het gerecht ermee en serveer. Perfect met een stapel pita’s en een grote salade.

Meer van dit? Cyprus van Georgina Hayden vind je hier!