Recept

Indiase tapiocakoekjes voor bij de thee – Sabudana Vada

Open informatie

Beloven jullie mij dat jullie deze koekjes minimaal één keer in jullie korte, nietige mensenleven zullen eten? Ik vind deze koekjes bijzonder lekker en gun ze eenieder in groten getale toe. In India eten ze deze koekjes gewoon bij hun kopje thee, als ware het mariakaakjes. Wat een fantastisch idee. Toen ik ze voor het eerst proefde, bedacht ik me dat een lekker pindasausje er ook goed bij zou zijn. Als ontbijt kan ook al moet ik zeggen dat ik persoonlijk wat meer nodig heb dan een snack om op een constructieve manier aan mijn dag te kunnen beginnen.

mooncake_tapiocakoekjes

Zo maak je het:

Kook de aardappelen tot ze net gaar zijn. Giet ze af, zet opzij en negeer ze even.

Laat de tapiocaparels 15 minuten weken in het koude water tot het water opgenomen is en de parels opgezwollen. Laat uitlekken in een zeef. Er doen verschillende verhalen de ronde over de behandeling van deze parels. Sommigen zeggen dat je ze absoluut niet mag weken in koud water maar bij mij ging dat prima. Door de hitte van het frituren werden de parels alsnog doorzichtig (dat is de bedoeling nl.). Je kan ze ook 20 à 30 minuten koken in ruim water (tot ze doorzichtig zijn) met wat zout.

Voeg de pepers, het komijnzaad, de fijngehakte pinda’s het zout en de koriander (en evt. de gember en het limoensap) toe aan de aardappelen en stamp alles tot een gladde puree. Roer de tapioca erdoor. Maak je hand vochtig en rol balletjes ter grootte van een walnoot en druk ze plat.

Verhit de frituurpan tot 180-190 graden of een flinke laag olie in een pan. Gooi er een stukje brood in om te checken of de temperatuur hoog genoeg is. Als het stukje binnen een halve minuut bruin wordt, kan het frituren beginnen. Dit is een erg belangrijke stap. Als je hier slordig gaat zijn, verpest je al je gehak, gesnij en geschil van hiervoor. Dus dan kan je beter nu stoppen, alles weggooien en op een melbatoastje gaan zitten sabbelen.

Frituur de koekjes goudbruin in porties van 3 koekjes. Niet allemaal tegelijk want dan koelt de olie weer af. Schep ze uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Het lekkerste is om ze direct te serveren want dan zijn ze nog knapperig bij elke hap en dan van binnen best zacht maar ook chewy door die parels. Heerlijke uitvinding. Serveer met thee, of champagne of port of masala chai.

mooncake_tapiocakoekjes