Recept

Albanese courgettekoekjes – ​Qofte me perime

Open informatie

In Albanië heb ik een paar jaar terug een fantastische vakantie gehad. Eén en al verrassing en vers en verrukkelijk eten. Ik at me daar een slag in de rondte.

Mijn complete reisverslag lees je hier.

Toen ik in Sarandë was, in het Zuiden, at ik bij restaurant Mare Nostrum Cusine fabuleuze vegetarische köfte. En ik zou Mooncake niet zijn als ik niet daarna de keuken indook om het recept te ontfutselen van de leuke eigenaresse Entela.

Onlangs maakte ik voor de eerste keer mijn eigen variant en dat is me niet tegen gevallen:

vegetarische_kofte_mooncake

De ingrediënten staan rechts op de pagina (bovenaan) en hieronder vind je de instructies. Chop chop, aan de slag!

Zo maak je het:

Rasp de courgettes en zout ze. Zet weg voor 20 minuten. Meestal is het vocht er dan nog niet genoeg uit dus wat ik deed was de berg in een schone theedoek stoppen, dichtvouwen en uitknijpen tot het meeste vocht weg is.

Voeg de groene en rode paprika, de lente-ui, het ei (of de eieren), de geraspte Parmezaanse kaas, de fetakaas en wat bloem toe. Meng alles goed. Je wil een stevig beslag dat alle ingrediënten bedekt. Dus voeg nog wat bloem of een ei toe als je dat nodig acht.

Voeg de munt, de dille en wat peper en zout toe en mix. Niet teveel zout want de kaas doet al een hoop voor deze koeken.

Verhit een goeie portie zonnebloemolie in een pan. Test met een beetje beslag of de olie al heet genoeg is. Als er niks gebeurt, nog even wachten. Per qofte gebruikte ik een flinke eetlepel beslag. Draai de koek om als ie goudbruin is en schep tijdens het bakken wat olie op de bovenkant van de koek. Bak je beslag helemaal op en laat de goudbruine koeken uitlekken op keukenpapier. Een verrukkelijke mezze. Krokant en dan die kaas aan de binnenkant, God sta me bij.

vegetarische_kofte_mooncake