Editorial
☆ Mooncake’s beste 9 ontdekkingen in 2019 ☆
Lees hier alles over Mooncake's beste ontdekkingen van 2019. De restaurants en eethuisjes door heel Nederland die je niet mag missen!
2019 was een bewogen jaar voor Mooncake. Ik begon met een eigen, driewekelijks kookboekenitem op RTL 4 (waar ik o.a. Yotam Ottolenghi voor interviewde). Mijn Volkskrant videoserie behaalde miljoenen views en in het najaar ging mijn nieuwe website live.
Mooncake – Het bakboek stond in de top 3 van de verkiezing voor het Multi-culinaire kookboek van het jaar. Je leest hier wat culinair recensente Hiske Versprille die in de jury zat, over het boek schreef. Ook opende ik mijn eigen permanente (kook)boekencollectie in de OBA. En tussen de bedrijven door gaf ik lezingen, workshops en foodtours en deed ik allerlei leuke nieuwe ontdekkingen.
Hieronder een lijstje met de beste ontdekkingen van het afgelopen jaar, in willekeurige volgorde!
Real Mex, geen Tex-Mex
Bij Liz in Rotterdam eet je krokante chapulines (gefrituurde sprinkhanen!) gemarineerd in limoen en soms tamales, romeritos en nopales rellenos (gevulde cactusbladeren in salsa verde). Haar restaurant is een ode aan Liz’ nanna Tonita – de Mexicaanse nanny die voor haar zorgde (en kookte!) toen ze klein was. Lees het volledige artikel hier.
Gaziantep in Deventer
Dit zaakje zit in een woonwijk in Deventer. Je eet er met name specialiteiten uit Gaziantep; een regio in Zuid-Oost Turkije die op Unesco’s Werelderfgoedlijst staat voor gastronomie. Denk: sappige kebabi en meesterlijke mezzes. De lavash maken ze zelf in hun eigen bakkerij…Lees het volledige artikel hier.
Hollandse halal pot
Nagenoeg alles in dit Hollandse eethuisje wordt zelfgemaakt: van de appelmoes tot de bouillon, de schnitzels en de appeltaart met boerenjongens en boerenmeisjes. De hele buurt komt hier samen en Bea is een briljante gastvrouw. Eet er een bord onvervalste Hollandse (halal) pot nu het nog kan. Het Hollandse eethuisje lijkt te verdwijnen, dit is één van de laatste in zijn soort en Martin en Bea staan open voor overname. Lees het volledige artikel hier.
Een verborgen Indiase diamant in Antwerpen
De Antwerpse diamanthandel is grotendeels in handen van Indiërs en dat zijn meestal Jains. En die vermijden o.a. vlees, vis, zuivel en eieren. Dit restaurant is een culinair gevolg van de komst van de Jains naar de Koekenstad. Je eet er verrukkelijke bhelpuri, dahi puri en pakora. Lees het volledige artikel hier.
Het enige Cambodjaanse restaurant van Nederland
Nederland heeft een kleine Cambodjaanse gemeenschap en het overgrote deel daarvan vind je in Oss, Breda en Roosendaal. En in Breda staat dus het enige Cambodjaanse restaurant van Nederland. Lucky us. Je eet hier oma’s bloemkoeken (op de foto), een geweldige soep met krab en verfijnde viscurry. Lees hier het volledige artikel!
De Koning van de Suya
De Koning van de Suya begon ooit op Kwaku en werd achteraf platgebeld door hongerige mannen en vrouwen die niet meer zonder hun gegrilde vlees konden. En dus werd dit eethuis geopend waar je meer dan alleen suya (Nigeriaanse kebab met gember, pinda en peper) kan eten. Denk: ultrakrokante tilapia, moi moi (zwartoogbonenpudding) en fried plantain! De Koning is getrouwd met de Koningin van de jollof – een match made in heaven! Lees hier het volledige artikel.
De eeuwige jeugd met kimchi
Dit Koreaanse restaurant was tientallen jaren geleden misschien wel de eerste in zijn soort. Je vindt ‘t in een steegje, het heeft weinig ramen en wordt gerund door een koppel van 84 en 75 jaar oud. Je eet er sappige bulgogi en hele goeie huisgemaakte kimchi waar je ultra-oud van wordt. Pas op want de soju hakt erin en volgens de traditie moeten de glazen altijd gevuld zijn. Lees hier het volledige artikel.
Japanse pannenkoeken in een huiskamerrestaurant
In dit bijzondere Japanse huiskamerrestaurant eet je okonomiyaki (Japanse pannenkoeken), tahina ramen en takoyaki. Geloof mij, dat wil je. En: er is een bento bezorgservice. Lees het volledige artikel hier.
Molukse pindang kuning en papeda op ‘t station
Dit is één van de weinige Molukse restaurants in Nederland op het treinstation van Vlissingen. Je eet er Molukse specialiteiten zoals papeda en pindang kuning. En: gifgroene crème brûlée met pandan en de huisgemaakte limonades van de dochter van de eigenaar. Dus snuif maar diep wanneer je uit de trein stapt. Want dit keer zijn het geen saucijzenbroodjes en croissants die domineren maar ruik je sereh, santen en djeruk perut. Lees het volledige artikel hier.