ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Restaurants

Een verborgen Indiase diamant in Antwerpen

By Mooncake

Bij deze vegetarische Indiase diamant in Antwerpen worden al je desi dreams werkelijkheid...Bhelpuri, dahi puri en pakora of ga voor het buffet...

Het is weer eens zover krentenbollen van me: ik heb opnieuw fantastisch gegeten. Brace yo’self foo, daar gaan we.

Antwerpse diamanten

Een vriendin van mij uit de Scheldestad is eigenlijk een prinses.  Ze woont ook in een kasteel met kasteeltuinen en een prins. Ze noemt mijn land communistisch omdat alle huizen hier hetzelfde zijn en netjes op een rijtje staan. Ik kan dat niet ontkennen. Antwerpen is een stuk rommeliger, minder opgepoetst en gelakt en het kan zomaar zijn dat je bij je koffietje een bouchéeke krijgt (heet zo omdat zo’n chocolaatje je mond volledig vult) en dat is best gezellig. Antwerpen is ook een stuk subtieler en minder schreeuwerig dan de Hollandse hoofdstad. En voor iemand zoals ik die wild wordt van het ontdekken van verborgen schatten is het een paradijs. Antwerpen heeft rauwe randjes overal en veel diamanten bovendien en dus valt er best wat te ontdekken.

☆ Klik hier voor een overzicht van mijn ontdekkingen in de koekenstad ☆

The real deal desi dingen

In de Indiase expatcommunity in Nederland deed al een tijdje het verhaal de ronde dat er in Antwerpen een goed restaurant was met écht desi food (Indiaas, Pakistaans en Bengaals eten). Dus mijn foodfriend Paulami en ik daar op af, gretig als wespen op een fles Rooh Afza.

Indian takeover in Antwerpen

De diamanthandel in Antwerpen was lange tijd in handen van leden van de Joodse gemeenschap maar is inmiddels grotendeels overgenomen door Indiërs. Inmiddels wonen er ruim 400 families die met name afkomstig zijn uit Palanpur in Gujarat. In de jaren ’60 kwamen de eerste Indiase diamanthandelaren in Antwerpen terecht. Ze begonnen aan de onderkant van de industrie met een handje vol stenen en er waren maar weinig Joodse diamanthuizen die interesse in ze hadden. Maar omdat de Indiase handelaren hun diamanten naar India stuurden waar ze ze voor weinig geld lieten snijden en slijpen, ze in grote families samenwerkten én ze bereid waren om vele malen harder te werken dan hun competitie ligt vandaag de dag zo’n driekwart (!) van de Antwerpse diamanthandel in Indiase handen. Gevalletje Started from the bottom now we here.  De overige 25% is in handen van Libanezen maar ook Armeniërs, Chinezen en Joden maken onderdeel uit van het grootste diamantcentrum van de wereld. Inmiddels worden de meeste diamanten in Surat, India verwerkt (i.p.v. in Antwerpen) waar zo’n 450.000 mensen werkzaam zijn in die sector. Grappig, toen ik laatst hongerig de trein uitstapte in Antwerpen, maakte ik voor de lunch een stop bij Rachel’s falafel en daar zaten alleen maar Indiërs te eten.

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

  We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

  Jains

  Nu zijn veruit de meeste Indiase diamantairs in Antwerpen Jains. Jains vermijden o.a. vlees, vis, zuivel en eieren en om te voorkomen dat ze de verdere groei van planten in de weg staan gaan ze zich meestal ook niet te buiten aan koolvruchten. Daarbij doen ze hun stinkende best geen insecten te pletten bij elke stap die zij zetten. En omdat ze zulke strikte regels hanteren omtrent hun eten, willen ze nogal eens hun eigen koks naar Antwerpen over laten komen uit India.

  Ze kunnen ook terecht bij Aahaar Delux waar specialiteiten uit heel India op de kaart staan maar ook uit Gujarat. Een onopvallende plek, op een paar minuten lopen van Antwerpen Centraal en met een terras trouwens.

   width=

  Dahi puri en pakora

  Er is een buffet maar vergeet ook zeker niet om iets van de kaart te bestellen. Zo gingen wij voor o.a. dahi puri…

   width=

  …dat bestaat uit krokant gebakken bolletjes (de puri’s) die gevuld zijn met een beetje aardappel en kikkererwten. De bolletjes worden overgoten met dahi, yoghurt die in dit geval lichtjes gezoet was en met groene chili- en tamarindechutney. Het geheel werd afgetopt met sev – gefrituurde noodles van kikkererwtenmeel.

   width=

  Mmmmm en dan deze pakora’s a.k.a. vegetable bhajji:

   width=

  Potje chai erbij, wijntje:

   width=

  Verschillende groenten gebakken in een beslag van kikkererwtenmeel. Krokant als iets, niet te vettig én met spicy chutney van groene chili en koriander. #winning

  Bhelpuri

  Omdat we geen dief wilden zijn van onze eigen vreugdeportefeuille bestelden we ook nog een schaal Bhelpuri:

   width=

  Een snack die in India vooral veel op straat gegeten wordt, gewikkeld in papier. Bhelpuri is een chaat ofwel: een salade. Zoet, zuur, pittig én chrunchy; zoveel sensaties op één schaal. Gepofte rijst, ui, tomaat, komkommer, sev en de nodige chutneys. Een ravissant geheel.

  Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

   We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

   Och wat zou ik graag mijn scherm opeten nu. Maar ik houd me in want heb nog teveel werk te doen vandaag om mijn laptop nu al tot me te nemen.

   Kijk dan toch:

    width=

   Je zou er zo een duik in nemen.

   We hebben die schaal gesloopt:

    width=

   We gaan nu over naar het buffet. Dat wordt geopend met deze boodschap:

    width=

   Het verhaal achter silverware

   Silverware everywhere:

    width=

   En weet je waarom dat is? Roestvrijstaal servies? Je eten blijft niet alleen langer warm, het gaat lang mee maar het schijnt ook beter te zijn dan eten van bijv. een plastic bord omdat dit materiaal mineralen zoals chroom, nikkel en ijzer afgeeft aan het eten. Hetzelfde geldt voor eten met je handen, ook dat schijnt gezonder te zijn omdat je dan de flora die aan je vingers en handpalmen zit, binnenkrijgt die je beschermt tegen slechte microben van buiten af. Bovendien bereidt je lichaam zich via de zenuwen in je vingers voor op het eten dat komen gaat en dus is het ook beter voor je spijsvertering. En je bent ook nog eens minder snel geneigd om teveel te eten al bleef dat moeilijk bij Aahaar Delux.

    width=

   Het beste buffet

   Het Buffet met award-winnende gerechten:

    width=

   Voor een restaurant dat in zijn buffet een bak met chips opneemt kan ik alleen maar heel diep buigen:

    width=

   Wanneer je van het buffet wil eten betaal je slechts €10,-. Unlimited opscheppen. Je bent gewaarschuwd.

   Roti on a roll:

    width=

   Onze schaal:

    width=

   Ja, ook dit aten wij nog…

    width=

   Het gerecht hier links heet Gujarati Undhiyu – een regionale groentespecialiteit uit Surat en daarbij chawli; een curry met zwartoogbonen. Het buffet had ook een iets zoets: barfi van carrot halwa. Een soort borstplaat/milk fudge met wortel en ghee.

   Literatuur op de bar:

    width=

   Vader en zoon:

    width=

   Oh en als je vertrekt, strooi je een beetje sauf (venkelzaad) in je knuistje en gooi je het daarna in je mond. Is goed voor de spijsvertering en je krijgt er een frisse adem bij cadeau.

    width=

   Allen naar Aahaar om een hap te nemen van de culinaire invloed van de Indiase diamantairs op de koekenstad!

   Klik hier voor de tips die ik eerder deelde over eten in Antwerpen.

   Aahaar Delux

    width=

   Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

    We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

    Wat eet je hier?

    Bhelpuri, dahi puri en pakora. Van het buffet kun je blijven eten tot de zaak sluit.

    Bijzonderheden

    De Antwerpse diamanthandel is grotendeels in handen van Indiërs en dat zijn meestal Jains. En die vermijden o.a. vlees, vis, zuivel en eieren. Dit restaurant is een culinair gevolg van de komst van de Jains naar de Koekenstad.

    Afhalen en bezorgen

    Afhalen

    Overige informatie

    Alcohol: Nee
    Halal: Ja
    Kosjer: Ja
    Vegetarisch: Ja
    Vegan: Ja