ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Boodschappen

Dit is mijn nieuwste ontdekking in Amsterdam-Oost (doe hier je inkopen voor Eid al-Fitr!)

By Mooncake

In mijn nieuwste ontdekking in Amsterdam-Oost vind je fantastisch Syrisch snoep + gebak, amlou, mastiek, jameed en high end gedroogd fruit!

Een tijdje terug opende een notenwinkel in de Javastraat in Amsterdam-Oost, Saber nuts. Waarom begreep ik eerlijk gezegd niet goed omdat je over de noten struikelt in die straat. De winkel is inmiddels vrij geruisloos van eigenaar verandert en aan de buitenkant lijkt het nog steeds die ene notenwinkel. Oplettende voorbijgangers hebben wellicht al weleens Syrische patisserie in het raam zien staan. En om die reden ging ik er naar binnen. Die patisserie had ik namelijk nodig voor een fotoshoot van de nieuwe Mooncake foodiebags. Het bleek een soort mini-Syrië & more en delicatessenzaak.

Naast goeie Syrische patisserie die elke week vers gemaakt wordt (meestal is er op donderdag een nieuwe verse voorraad) zijn er ook dit soort cadeaudozen te koop:

Syrische_zoetigheid_amsterdam_mooncake.nl

Met koekjes maar ook met Syrisch snoep met pistache en rozenblaadjes:

Syrisch_snoep_amsterdam_mooncake.nl

En dat Syrische snoep is ook los te koop en dit exemplaar is nu m’n lievelings:

Syrisch_snoep_amsterdam_oost_mooncake.nl

Met pure pistache en gedroogd fruit. Dit soort snoepjes vind je wel vaker in Arabische supermarkten in Nederland maar tot nu toe waren ze eigenlijk altijd muf en niet de moeite waard. Maar dit snoepje is echt van een ander level en ik wil je dan ook aanraden ‘m groots in te slaan en te verspreiden onder eenieder die wel een goed snoepje kan gebruiken.

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

  We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

  Ook gespot, snoep met mastiek (waarover zometeen meer):

  Syrian_sweets_met_mastiek_mooncake.nl

  En, in de vorm van een roosje:

  Syrisch_snoep_in_Amsterdam_mooncake.nl

  Naast de schatkisten met bergen vol snoep…

  Syrisch_snoep_amsterdam_mooncake.nl.

  …en dit soort mooie cadeauschalen:

  Nuts&more_syrian_sweets_mooncake.nl

  …vind je er ook maarouk bil tamer – een Syrische brioche met dadel die je veel ziet tijdens Ramadan in Aleppo in Syrië:

  Syrische_brioche_maarouk_amsterdam_mooncake.nl

  Alles voor Ramadan & Eid al-Fitr

  En, over Ramadan gesproken, je kan hier ook terecht voor al je inkopen rondom Eid al-Fitr. Tasjes, kaarten, slingers en andere versieringen, ze hebben hier alles in huis.

  Eid-al_Fitr_inkopen_doen_in_Amsterdam_mooncake.nl

  Of geef deze mooie Syrische waterkannen (djarra) cadeau die je water ijskoud houden:

  Syrische_waterkan_mooncake.nl

  Ik kocht er ook al een mok met Ramadan kareem er op en een heel schattig klein kopje met bloemetje om mate uit te drinken.

  Maté & mountain tea

  Kijk, hier zie je zo’n maté beker (cuia) met een rietje (bomba).

  waar_koop_je_mate_kopje_mooncake.nl

  Maté is een drank gemaakt van de blaadjes van de matéplant die in Zuid-Amerika veel gedronken wordt (in Argentinië is het de nationale drank) en door migratie van Syrië & Libanon naar Argentinië ook in de Levant terecht kwam. En uiteindelijk ook hier.

  Waar ik ook blij mee was is dat ze Mountain tea uit Griekenland verkopen. Heel lekkere thee is dat die ik voor het eerst dronk tijdens mijn trip naar Albanië. Koop maar, is goed om te hebben.

  waar_koop_je_mountain_tea_in_amsterdam_mooncake.nl

  Deze Syrische winkel verkoopt meer Griekse bijzonderheden zoals deze biologische honing:

  Biologische_honing_javastraat_amsterdam_mooncake.nl

  Maar ook hele goede kwaliteit mastiek. De eigenaar van Nuts & more, Bashar, vertelde me dat hij ernaar streeft zoveel mogelijk biologische producten te verkopen in zijn winkel. Deze potten honing vind je achter de toonbank, net als de potten amlou.

  Amlou, mastiek en high end gedroogd fruit

  Amlou is een amandelpasta met arganolie en honing en is niet zo makkelijk te vinden in Nederland. Verrukkelijk op een warme msemen, op ander brood, pannenkoeken en ook door of op een cake trouwens. Amlou = life.

  En daar achter die toonbank wordt ook een potje goede kwaliteit mastiek bewaard. Stralendwitte, flinke parels van het Griekse eiland Chios die per gram verkocht worden.

  waar_koop_je_mastiek_in_amsterdam_mooncake.nl

  Chios is één van de weinige plekken waar mastiek gewonnen wordt. Het zijn de harstranen van de mastiekboom die een typische, dennenachtige smaak aan desserts, ijs, zoetigheden maar ook bijvoorbeeld koffie geven. Bij Nuts & more verkopen ze ook mastiek uit Syrië maar die is van mindere kwaliteit. Wat groezeliger van kleur en een stuk kleiner.

  Als je een beetje kletst met de mensen in deze winkel delen ze al hun kennis en tips met je. En terwijl ze dat doen krijg je om de haverklap stukjes baklava toegestopt. De eigenaar Bashar verkoopt ook verschillende soorten gedroogd fruit en ook dat mag je niet overslaan! Vergeet de oranje gezwavelde abrikozen uit de supermarkt en vraag in deze winkel naar de ananas. Ze verkopen twee verschillende soorten. Neem deze mee naar huis (dus niet de gesuikerde variant):

  Gedroogde_ananas_amsterdam_mooncakenl

  Deze gedroogde ananas is koninklijk. Niet te zoet of zuur. Hierna wil je nooit meer een Haribo kers. De gedroogde gember is ook lekker en wat je ook zeker niet mag missen is de gedroogde pomelo / pompelmoes. Die zijn groen als een kiwi maar dan citrusig en dus heel verfrissend.

  Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

   We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

   Jameed in da house

   En omdat mensen er maar naar bleven vragen importeert Bashar nu ook jameed:

   Nuts&more_amsterdam_oost_javastraat_mooncake.nl

   Jameed is gedroogde yoghurt, gemaakt van de karnemelk van een schaap, geit, koe of kameel, die onder andere gebruikt wordt in Jordanië’s nationale gerecht mansaf. Als je ‘t besluit te kopen: je kan het raspen en met water mengen om ‘t weer vloeibaar te maken.

   Er is oneindig veel meer te ontdekken in deze nieuwe aanwinst voor de Amsterdamse Javastraat.

   Nuts & more is meestal tot een uur of 21:00 open maar het is de bedoeling dat dat 01:00u ‘s nachts wordt. HOE LEUK. Op donderdag is er meestal een nieuwe lading verse baklava. En, neem cash mee, meestal kan je niet pinnen.

   Nuts&more_amsterdam_oost_mooncake.nl

   Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

    We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

    Meer informatie

    Op Google maps heet de winkel nog steeds Saber nuts maar het is dus Nuts & more.

    Overige informatie

    Halal: Ja
    Kosjer: Ja
    Vegetarisch: Ja
    Vegan: Ja