Restaurants

Syrisch-Palestijnse high tea in Den Haag

By Mooncake

Voor een Arabische high tea in Den Haag ga je naar dit onopvallende zaakje aan de Goeverneurlaan. Je eet er fatayer, falafel, hummus en Syrische patisserie

Mijn jaar begon in maṣr a.k.a. Egypte. Op 2 januari vloog ik naar daar en de eerste dagen van dit decennium ontbeet ik met aish baladi (oftewel levensbrood), falafel, foul (bonenontbijt/straatvoedsel) en feteer. Feteer is een vettig maar knapperig brood, soms gevuld. Ik doopte ‘m in de tahina met zwarte honing. Aan een doorzichtige zee en in de brandende zon in het gras met Umm Kulthum op de achtergrond. Ik bezocht ook nog Caïro. Een hele andere toestand dan die ik net beschreef. Wat een onwaarschijnlijke stad. Ik was er maar een dag en mijn ogen en keel brandden van de luchtvervuiling. Maar ik zag wel de sfinx en piramides van Gizeh en het Egyptische museum met beeldjes van 4500 jr voor Christus. Ik ga nog een keer terug insAllah om koshari te eten bij Abou Tarek.

De allerlekkerste falafel / tameya

Ook at ik in Egypte de allerlekkerste tameya (falafel met favabonen i.p.v. kikkererwten) tot nu toe en I’ve been around. Dun, licht, krakend crunchy, smeuïg groen van binnen, met hele korianderzaden erdoor en sesam uiteraard. Ik kom nog met een recept dat ook jouw leven gaat veranderen. En de supermarkt in Egypte vond ik fantastisch. Wat een vriesafdeling! Met gevulde courgettes, uien, köfte, falafel enz. De volgende keer gaat mijn koelbox mee en sla ik genoeg voorraad in voor jullie allemaal! En een bakkersafdeling die wel 50 meter lang was. Met verse kahk, basbousa, kanafeh, zalabiyah enz. Ik heb er uren doorgebracht en een koffer vol souvenirs ging mee terug. Voornamelijk eten maar ook een Umm Kulthum dienblad.

Laat ons eten!

Terug naar Holland. Ik ben net pas terug. Mijn mailbox is overstroomd en mijn kruik is kapot. Ook ben ik bijna door mijn voorraad kahk heen (klein rond kruimelkoekje dat met Eid in Egypte maar ook in Soedan gegeten wordt). Weinig reden om vroeg uit bed te rollen dus. Januari lijkt altijd 9 maanden te duren. Vorig jaar werd ik daar ook mee gefopt. En het laatste kwartaal duurt dan 2 weken wat zieke stress oplevert bij iedereen.

Dus laat ons eten terwijl we deze maand uitzitten! Wat anders is er te doen?

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

    We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

    Ontbijten bij patisserie Zayn el Amier

    Best een tijdje terug alweer, crosste ik met een vriendin naar de Goeverneurlaan in Den Haag. We besloten Palestijns / Syrisch te ontbijten bij Zayn el Amier a.k.a. Zayn de Prins. Een lunchroom en patisserie. De eigenaar is Palestijns (en zijn zoon heet Zayn) en er werken veel mensen met een Palestijnse en Syrische achtergrond. Een geweldige plek om je dag te beginnen. Kijk maar:

    Zoute augurk, falafel en kibbeh en een heerlijke hummus met flatbread. En fatayer: gevulde broodjes met sesam. Ik ga nu inzoomen op alles zodat jullie zieke honger krijgen en aan het einde van dit artikel niet anders kunnen dan een sprintje trekken naar de Prins. Ze hebben ook allerlei zoete dingen. Heerlijk: een dessert na je ontbijt.

    Hummus, fatayer en falafel

    Check die hummus. Daar zou ik prima een bad in kunnen nemen of in rondje in willen zwemmen:

    Flinke plas olijfolie, peterselie en goeie structuur.

    En deze falafel en kibbeh dan:

    Falafel heeft inmiddels geen uitleg meer nodig, toch? Stuur me een bericht als dat wel zo is dan geef ik je cursus.

    Kibbeh is een snack met lamsvlees aan de binnenkant in een krokante buitenkant van bulgur en lamsvlees. Wat een concept. Kibbeh komt in vele verschijningsvormen. Zo is er ook aardappelkibbeh en kibbeh in taartvorm. Tijdens Merijn Tol’s boeklanceringsetentje van haar nieuwe boek Beiroet at ik een aardappelkibbeh die de structuur had van marsepein. Werkelijk verrukkelijk. (Klik hier voor het recept voor kardemomkebab met kersen uit haar boek Beiroet).

    Dan de fatayer. Broodjes met spinazie en kaas of met paprika en olijf. Vers alles:

    En: voor wie nog een cateraar zoekt voor een feestje, dat doen ze ook. Met nog uitgebreider dan wat je in hun zaak terugziet.

    Voetbalvelden vol pistache

    We gaan nu via de voetbalvelden aan pure pistache, amandelen en cashews over op het zoet:

    Prachtige praal! Check deze vogelnestjes:

    Die werden gevuld met nog meer pistache en vervolgens afgebakken tot deze mooie mandjes:

    Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

      We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

      Of je gaat voor deze energiereep:

      Of de pijnboompitpakketjes:

      En dan aftoppen met deze flappen:

      Je kan ook meteen een cadeau kopen voor een volgende verjaardag. Syrische patisserie en dan verpakt in deze mooie doos:

      En vergeet de koekjes niet. De ma’amoul:

      Ghraybeh:

      Barazek (dunne brosse sesamkoekjes met pistache):

      Flink inslaan. Ook als je geen honger meer hebt. Als je ze goed verpakt kun je ze prima invriezen nl. We moeten nog een heel decennium dus be smart.

      Ze verkopen ook kanafeh / kunefe / trouwens a.k.a. nabulsiyah.

      En producten zoals deze zak met za’atar:

      Allemaal achter deze onopvallende gevel:

      En helemaal leuk: je kan hier ook een Arabische high tea doen en er wordt Syrisch ijs met mastiek en pistache verkocht! Lekker stretchy is dat, net als Turks ijs. Arabische koffie met kardemom erbij en je bent klaar voor je jaar.

      Wil je een Arabische high tea winnen bij Zayn el Amier?! Check mijn social media hier of hier en doe mee! UPDATE: Deze winactie is inmiddels voorbij!

      Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

        We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

        Wat eet je hier?

        Gewoon alles opeten als je de kans krijgt.

        Afhalen en bezorgen

        Afhalen

        Overige informatie

        Alcohol: Nee
        Halal: Ja
        Kosjer: Ja
        Vegetarisch: Ja
        Vegan: Ja