Recepten

Barazek koekjes van de mama van Jessica

By Mooncake

Het recept voor Syrische sesamkoekjes (barazek) vind je hier. Een supergezellig koekje voorbij de thee, lekker kruimelig en krokant. Yalla, zet je oven aan!

De hele week leefde ik in een cocon omdat ik een lezing aan het maken was en daar gaat zooooveel tijd inzitten. Als iemand je ooit vraagt om voor een bosje bloemen of een doos koekjes een lezing te geven, turn around and walk away. Behalve als het de koekjes van de moeder van Jessica zijn…

Fatayer in m’n vriezer

Ik leerde Jessica een paar jaar geleden kennen toen ik optrad tijdens een diner waar zij was. Ze kwam toen net uit Syrië en veel later pas kwam haar moeder ook naar hier. En haar moeder kookt zwaar lekker. En elke keer als ik daar ben, staan er bergen met eten klaar en laatst kreeg ik een zak fatayar mee gevuld met spinazie voor in mijn vriezer…Heerlijk. Wekenlang heb ik elke dag een paar van die snacks in de oven afgebakken tot de zak leeg was. Prachtige fase uit mijn leven was dat.

Barazek

Maar dan haar koekjes. Die proefde ik laatst ook: barazek. Lekker kruimelig en krokant en met een goeie sesamsmaak. Een supergezellig koekje zo voor in de herfst:

 width=

Ik ontfutselde het recept en ga dat nu met jullie delen:

Ammonium wordt ook wel gebruikt voor eierkoeken en maakt deze koekjes lekker luchtig. Je ruikt het soms nog een beetje als een bakker een zak eierkoeken niet genoeg heeft laten afkoelen. Als je de zak dan opent, ruik je zo’n lucht die een beetje aan ammoniak doet denken.  Ik wist niet wat het was toen Jessica ermee kwam, rook eraan en ging bijna van mijn stuk af – ik was de rest van de dag licht in mijn hoofd. Het wordt ook wel vlugzout genoemd en werd vroeger gebruikt om iemand die flauwgevallen was weer bij zinnen te krijgen. Maar als je dus gewoon bij bent, voel je je zwaar vaag. Dus.

(Ik denk dat dit de ingrediënten voor zo’n 1.000 stuks zijn maar halveer vooral naar eigen believen!)

This is how you do it:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng alle ingrediënten uit het eerste rijtje. Goed kneden, stevig en wel, aanpakken dat deeg!!!

Doe de ingrediënten uit het tweede rijtje in een pannetje en kook het even tot het water verdampt is.

Maak gelijke bolletjes, niet te groot, een theelepel per stuk ongeveer en plet ze tot platte koekjes. Dep ze met de bovenkant in het sesamsuikermengsel (en met de onderkant in de pistache) en bak ze af in de oven. Duurt ongeveer 5 min – check ze, als ze goudbruin zijn, kun je los!

Ingrediënten

Dit heb je nodig:

 • Een glas water
 • 1 kg bloem
 • 500 gram suiker
 • 500 gram ghee
 • 1 tl vanille
 • 1 tl baking soda
 • 1/2 tl koek ammonium (als je dat hebt)
 • 2 kopjes sesam, geroosterd
 • 1/2 kopje water
 • 3 el suiker
 • (normaal gezien is de onderkant ook nog gedipt in pistachenootjes dus die kun je evt. toevoegen)

Overige informatie

Halal: Ja
Kosjer: Ja
Vegetarisch: Ja
Vegan: Nee