Restaurants
Luid de herfst in bij dit knusse Japanse huiskamerrestaurant
Pannenkoekenweer
Het is pannenkoekenweer als je ’t mij vraagt. In de breedste zin van het woord. Vroeger toen ik nog een kleine mooncake was, at ik elke woensdagmiddag pannenkoeken met stroop en sommigen bestrooide ik ook met suiker voor wat extra structuur & knisper in mijn leven. Vandaag de dag zijn er oneindig veel andere soorten toegevoegd aan mijn culinaire repertoire. Little did I know als 7-jarig stroopmonster. Neem msemmen die ik thuis vul met fetakaas en honing of als streetfood eet in Antwerpen. Of zurige injera die ik door de dorowot en tumtumo laat glijden. Of een enorme dosa met krokante randjes die vergezeld wordt door allerlei heerlijke chutneys en andere condimenten. En onlangs at ik omgeven door rijen manga’s, in een knus Japans restaurantje Osaka style okonomiyaki. “Gegrild zoals jij het wil” betekent dat.
Japanse pannenkoeken in Nederland
Van de ca. 700 Japanse bedrijven in Nederland is de helft in Amsterdam e.o. gevestigd en met name in Amstelveen, waar een grote Japanse gemeenschap woont, zie je de (culinaire) gevolgen terug. In 1988 vestigde het Europese hoofdkantoor van Canon zich daar en meer Japanse bedrijven volgden. Amstelveen wordt ook wel Japan aan de Amstel genoemd. Mede dankzij deze gemeenschap ligt de lat voor Japans eten inmiddels een stukje hoger en is dit land niet blijven hangen bij plastic sushi uit de supermarkt. Het knusse restaurant waar ik o.a. die pannenkoek at is daar een voorbeeld van. Ishii Okonomiyaki heet het tentje en het is net of je een Japanse woonkamer binnenstapt.
Osaka vs Hiroshima
Okonomiyaki wordt op verschillende manieren geserveerd en kent twee belangrijke stijlen: de Osaka/Kansai versie en die van Hiroshima. Het beslag wordt gemaakt van bloem ei, water of dashi (een bouillon die meestal getrokken wordt van zeewier en tonijnflinters) en geraspte nagaimo a.k.a. Japanse mountain yam. Een wortel die veel zetmeel bevat en na het raspen helemaal mushy wordt wat weer een zachte structuur aan de pannenkoek geeft. Okonomiyaki is eigenlijk eerder een pannencakeje als je ’t mij vraagt. De basis die ik net beschreef wordt aangevuld met wat je dus maar wil. Winegums, hummus, red velvet cake. Grapje. Je moet wel normaal doen. Nee, het is heerlijk hartig hedendaags Japans comfortfood met bijv. octopus, kool, kaas, noodles, garnalen, lente-ui, buikspek enzoverder enzovoort. Het geheel wordt aan weerszijden gebakken op de tepan.
De meest voorkomende variant is die uit Osaka en die at ik:
Boordevol kool en met stukjes varkensvlees en inktvis en afgetopt met dansende bonitovlokken (in het Japans katsuobushi) van gedroogde, gefermenteerde en ook nog gerookte tonijn die een twerk zetten bij warmte (ja, tis echt waar), romige kewpie mayonaise en een lichtzoete okonomiyakisaus.
De Hiroshima-stijl pannenkoek a.k.a. de hiroshimayaki bestaat uit verschillende laagjes aan ingrediënten. Het bouwwerk wordt afgetopt met bijv. noodles, een gebakken ei en kimchi. Er heerst een soort strijd tussen deze steden om wie de allerlekkerste okonomiyaki maakt.
De okonomiyaki van Ishii in Amstelveen heeft een volle hartige smaak en is alles wat jij nodig hebt om de herfst 2019 tot een overweldigend succes te maken.
Tahina ramen
Ik at naast okonomiyaki ook takoyaki, ramen en tori karaage. Mijn camera doet raar de laatste tijd en dus ben ik de echte foto’s kwijt. Gelukkig maakte ik met Rinkie Bartels voor de Volkskrant ook een video, waarin jullie aanschouwen wat ik daar allemaal naar binnen werkte:
In de bouillon van de ramen noodles gaat tahina en ook dat is verrukkelijk. Bij Ishii okonomiyaki serveren ze ramen uit verschillende regio’s in Japan en op de menukaart vind je een ‘ramen map’ met uitleg.
En die takoyaki! Wat een genot. Tako betekent octopus en yaki gebakken/gegrild. Takoyaki zijn een soort poffertjes, ultra luchtig en erg knapperig. Typisch streetfood voor Osaka:
En de tori kara-age kan ik ook van harte aanbevelen. Krokante kippendij (want: gefrituurd) die gemarineerd is in soyasaus en mirin. Japanese Fried Chicken. Drink er een glaasje pruimen- of yuzusake bij, Japanse thee of kirin bier en laat je herfstrblues wegsmelten.
Als nagerecht kun je mochi bestellen; de ijsdumpling die mijn leven extra glans geeft. Je kan kiezen uit mochi met groene thee-, sesam- of vanille-ijs. Om het ijs zit een laagje ‘deeg’ van sticky rice. Ken je deze emoticon: ?? Dat is dango, een Japans nagerecht dat verwant is aan mochi. Voor wie zin heeft: er zijn ook verschillende soorten Japanse whisky.
En tenslotte: bij Ishii hebben ze een bento bezorgservice!!! Dat is toch fantastisch. Bel ze als je dit wil.
- Kostverlorenhof 58, 1183 HG Amstelveen
- Openingstijden: ma t/m vrij van 12:00-14:00u & van 18:00-22:00u, za en zo van 12:00-14:30u en van 17:30-21:00u
- Telefoonnummer: 020-3343070
- Het vlees is niet halal
- Er wordt alcohol geschonken (waaronder Japanse whisky en pruimensake)
- Vegetariërs kunnen ook hun hart ophalen: er is een speciaal vegetarisch menu!
- Er is een bento bezorgservice. Bel voor meer info.
Ben je (culinair) journalist, blogger of mede-foodie en word je enthousiast van mijn content? Leuk! Wanneer je mijn ontdekkingen wil gebruiken voor een recensie of artikel in de krant, een magazine, website of waar dan ook, dan zou het cool zijn als ik daar ergens de credits van terugzie. Ik reis nl. stad en land af om deze bijzondere plekken te vinden en dat kost veel tijd en moeite. Bovendien vraag ik, om onafhankelijk te blijven, geen geld aan de restauranthouders voor mijn publicaties. Je mag me ook benaderen via info [at] mooncake.nl zodat ik een bijdrage kan leveren aan de content die je gaat maken.
Wat eet je hier?
Japanse pannenkoeken, ramen en takoyaki!!!
Bijzonderheden
Het is een gezellig huiskamerrestaurant waar veel Japanse expats eten. En er is een bento bezorgservice.
Afhalen en bezorgen
Afhalen
Overige informatie
Alcohol: Ja
Halal: Nee
Kosjer: Nee
Vegetarisch: Ja
Vegan: Nee