ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Boodschappen

Deze mooncakes met mandarijn, kastanje en oolong mag je niet missen!

By Mooncake

Mooncakes worden tijdens het midherfstfestival in China en omliggende landen gegeten. Traditioneel gezien met een eendeneidooier die symbool staat voor...

In dit artikel neem ik jullie mee op avontuur naar de diepere en smaakvolle roots van de naam van mijn website Mooncake.

Sommige mensen denken dat ik de hele dag koeken en taarten bak omdat mijn blog mooncake heet. Niets is natuurlijk minder waar. Mijn website is genoemd naar een herinnering. Toen ik 17 was, en jong en loszinnig, zag ik een keer een Chinees baksel liggen in een etalage op de Amsterdamse Zeedijk. Ik was gefascineerd maar durfde niet naar binnen om te vragen wat het was. Dit moment staat symbool voor mijn nieuwsgierigheid naar onbekend eten en mijn blog gaat over al die keren dat ik wél ergens naar binnen ben gestapt om nieuw eten te ontdekken.

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

  We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

  Inmiddels zijn er veel verschillende soorten mooncakes te ontdekken en dus trok ik naar Amazing Oriental in Den Haag – Ypenburg – een enorme flagshipstore waar ik helemaal wild van wordt. Moet je kijken:

   width=

  Ik wilde niet meer weg. Ik denk dat ik de volgende keer een vrachtwagen of goederentrein huur om al mijn boodschappen in te laden.

  Pauze

  Deze supermarkt zit sowieso in mijn hart. Ik moet een jaar of 19 zijn geweest toen ik voor het eerst weggeblazen werd door het assortiment. Jaren later overtuigde ik een collega om in de pauze ‘even’ op en neer te fietsen naar Duivendrecht om een lemper en spekkoek af te halen bij Amazing Oriental. Ik had me een beetje vergist in de afstand. Het was 20 min fietsen i.p.v. vijf, we hadden wind tegen en op het moment dat we de supermarkt binnenstapte, deed niets er meer toe, behalve wat daar in de schappen lag. We waren echt niet te stoppen en kwamen pas een paar uur later weer buiten. Hahaha. Onze pauze was eigenlijk een half uur maar dit keer niet. Dat deden we niet opzettelijk maar we werden gewoon overgenomen door een hogere kracht en daarmee ontoerekeningsvatbaar. Het werd me wederom duidelijk waar mijn diepe interesse nu eigenlijk lag. Niet op dat kantoor in ieder geval. We verlieten het pand met veel te veel boodschappen. Meer dan we konden vervoeren op onze fietsen en natuurlijk vielen we veel te veel op toen we, uren later, weer terug kwamen.

  Amazing Oriental Ypenburg

  Terug naar Ypenburg. Omdat we richting de herfst gaan – heftig maar waar – betekent dat ook dat het maanfeest er weer aan zit te komen. En dus is er bij Oriental een heuse mooncake-afdeling ingericht met oneindig veel prachtig gedecoreerde dozen gevuld met allerlei verschillende soorten en maten mooncakes en bijbehorende lampionnen:

   width=

  Mooncakes met het midherfstfestival

  Mooncakes zijn kleine cakejes traditioneel gevuld met de dooier van een gezouten eendenei (anders van smaak en wat vetter dan die van een kippenei) en lotuszaadpasta maar tegenwoordig komen ze in vele soorten en dus ook zonder die dooier.

  Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

   We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

   Oorspronkelijk gemaakt met reuzel maar tegenwoordig ook steeds  vaker met plantaardige olie. Best machtig en ze worden eigenlijk alleen gegeten tijdens het mid-herfstfestival in China, Taiwan, Hongkong, Macau, Noord- en Zuid-Korea, Japan en Vietnam en overal in de wereld waar deze gemeenschappen uitgestreken zijn. De eidooier staat voor de volle maan die altijd aan de hemel staat wanneer het festival is en de ronde vorm staat voor familiehereniging. Families komen bij elkaar, eten samen en geven elkaar een vaak prachtige doos met mooncakes cadeau die na het diner gegeten worden met thee en fruit. Er worden lampionnen aangestoken en men kijkt samen naar de volle maan.

   Familiehereniging

   Eeuwen geleden was het zo dat het harde werken dat jaar richting de herfst aan z’n einde kwam (inmiddels is er geen begin of einde meer aan ons werk, haha). De laatste oogst werd binnengehaald en dat was reden voor een feestje. De ronde vorm van een mooncake staat symbool voor familiehereniging. En traditioneel gezien bewaar je altijd een beetje mooncake voor diegenen die er niet bij kunnen zijn als teken van je verlangen naar hereniging. Mooi die subtiele tradities van betekenis…

   Terug naar de Mooncake-afdeling van Oriental…

   Die dozen zijn toch prachtig??! Kijk dan toch:

    width=

    width=

   Net of je bonbons van Pierre Marcolini in Parijs koopt of een shawl van Hermès. Of je nu wel of geen maanfeest viert: dit is toch geweldig om iemand cadeau te doen?

   Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

    We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

     width=

    Ik stortte me op deze Oriental Pearl Mooncake mix – met zes verschillende soorten mooncakes:

     width=

    Kijk ze hier shinen, kleine kunstwerkjes:

     width=

    Helicopter view:

     width=

    Versierd met bezienswaardigheden uit Hongkong…

    Van binnen:

     width=

    The Original met lotuspasta en de gezouten dooier van een eendenei:

     width=

    M’n favoriet hieronder op de voorgrond met oolong thee…zo lekker: mild en smaakvol, niet te zoet en je proeft écht die thee!

     width=

    Met pijnboompitten, smeuïg en met minder suiker:

     width=

    Ook hier proef je meteen de pijnboompitten.

    De variant hieronder was weer heel anders. Met o.a. amandel, sesam, meloenpitten (egusi) en ik proefde mandarijn: 

      width=

    Met stukjes kastanje en rodebonenpasta:

     width=

    Die vullingen zijn eigenlijk Hongkong’s antwoord op de marsepein. Maar dan met natuurlijke smaken en niet teveel suiker.

    Oh en je hebt voortaan ook frozen mooncake in alle kleuren van de regenboog en lava mooncakes gevuld met een ‘lava’ van custard. Een zoet en troostrijk gebakje:

     width=

    Zalig!!!

    Hier nog een filmpje waar je nog meer zin van krijgt:

    Mooncakes zijn eigenlijk altijd beperkt verkrijgbaar, in augustus komt er meestal een run op. Dus wie de beste wil: zorg dat je vroeg in het seizoen gaat. 

    Dit is het adres van de flagshipstore 🙂 maar je hebt door het hele land vestigingen. Alle locaties vind je hier.

     width=

    Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

     We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

     Overige informatie

     Halal: Ja
     Kosjer: Ja
     Vegetarisch: Ja
     Vegan: Ja