ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Restaurants

Hier eet je Surinaamse kwie kwie en krab in masala

By Mooncake

Bij dit eethuis in Amsterdam eet je Surinaamse kwie kwie en krab in masala...Bestel er een glaasje dawet bij en neem een pot homemade chutney mee naar huis!

Zoals de meesten van jullie weten ben ik fan van Nieuw-west / Osdorp. Ik doe er graag mijn boodschappen en tussendoor snack ik dan wat af. Boodschappen doen op een lege maag is nooit een goed idee. De kans bestaat dan dat je hangry wordt en met vuur in je ogen je kreeft en hummus in een mand smijt. En daar wordt niemand beter van. Daarom: goed eten, vooraf, tijdens en na het inkopen doen.

Verborgen parel

En als je in Osdorp bent, maak dan eens een keer een stop bij Eethuis Rose. Of ga er speciaal voor naar Osdorp, het is de moeite waard. Vaak krijg ik de vraag hoe ik de plekken vind die op mooncake.nl staan. Een belangrijk onderdeel is doorvragen waar de rest stopt. En zo ging dat ook met Eethuis Rose. Want, als je er langs loopt, een blik op het menu werpt of de website bekijkt, zie je baka bana, broodjes hete kip, roti en saoto soep. Wel heel lekker allemaal maar inmiddels op heel wat plekken in dit land verkrijgbaar.

Het geheim van Eethuis Rose

Maar Eethuis Rose onderscheidt zich. Niet alleen omdat de complete familie van de leuke Rosalien er in de keuken staat…hier zie je haar shinen met haar dochters:

hier_eet_je_kwie_kwie_en_krab_masala_amsterdam_mooncake.nl

…maar ook omdat al het eten er altijd heel goed uitziet.

Maar wat Eethuis Rose echt bijzonder maakt is dat ze speciale gerechten serveren die niet op de kaart staan. Vanaf donderdag gaat het helemaal los daar. Voor de kenners, de foodies, de mensen die zonder morren een uur reizen voor dat ene gerecht. De leukere mensen meestal.

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

  We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

  Vrijdag visdag: kwie kwie in masala

  Zo kun je er vanaf vrijdag terecht voor Surinaams-Hindoestaanse kwie kwie. Een gepantserde en immens populaire zoetwatervis uit Suriname die meestal bereid wordt in masala. De eitjes worden soms als delicatesse gegeten.

  De kwie kwie van Eethuis Rose wordt geserveerd met rijst, kousenband, zuurgoed en fijngesneden madame jeanette. Voor wie net komt kijken: het geel op je bord is geen gele paprika dus.

  Eethuis_Rose_Amsterdam_Osdorp_Mooncake.nl

  Kwie kwie in een thermoskan

  In Suriname is het van april t/m half juli verboden op kwie kwie te vissen. Wie toch kwie kwie verkoopt in die periode kan de gevangenis in draaien.

  Kwie kwie vind je hier met name in de vriezers van toko’s. Of in de bagage van reizigers die vanuit Suriname naar Nederland vliegen. In een thermoskan bijvoorbeeld. Ja, ja, dat gebeurt. ?  Sinds de zomer van 2020 is dat laatste niet meer nodig omdat je in Nederland ook op kwie kwie en Surinaamse tilapia kan vissen. Kijk, hier.

  Wil je met mij mee op pad? Ga dan mee met de Mooncake foodtour.

  Zo eet je kwie kwie

  Kwie kwie is geen gerecht dat je in Nederland vaak op ‘t menu vindt en daarom rijden mensen graag om voor de kwie kwie van Eethuis Rose. Als je nooit eerder kwie kwie at laat je dan niet intimideren door de schubben van de vis, je ziet ze hieronder rechts in het midden onder de saus vandaan komen:

  waar_eet_je_kwie_kwie_?_mooncake.nl

  Kwie kwie heeft echt een pantser maar dat pluk je er makkelijk af. Eet wel met je handen want dit gaat gewoon niet met bestek. Ik heb het mensen vergeefs zien proberen dus bespaar je zelf die beginnerstoestanden en duik in die vis alsof je nooit anders deed. Verwijder de schubben, pak het visje op en zet je tanden in het witte, smakelijke visvlees.

  Kwie kwie in masala is pittig want bereid in masala dus 🙂 (specerijenmix), ui, knoflook, tomaat, madame jeanette en soms aardappel en okra.

  Krab masala op zaterdag

  En op zaterdag maakt Eethuis Rose ook nog eens Surinaamse krab masala / kraboe masala:

  hier_eet_je_krab_in_masala_mooncake.nl

  En dat mag je niet missen, hoor je me? Ga daar heen en zuig uit die poten!

  hier_eet_je_krab_in_masala_mooncake.nl

  En vanaf donderdag is er naast roti lam, kip en vegetarisch ook roti doks te verkrijgen. Roti met eend. Nog niet geprobeerd maar Rose kennende de moeite waard.

  Bestel ook vooral een flesje huisgemaakte dawet bij je eten. Kokosdrank met rozensiroop. Een Javaanse invloed op de Surinaamse keuken. En, neem voor je vertrekt ook vooral een paar potten sambal / chutney mee naar huis…

  hier_eet_je_kwie_kwie_en_krab_masala_amsterdam_mooncake.nl

  Wil je met mij mee op pad? Ga dan mee met de Mooncake foodtour.

  eethuis_rose_amsterdam_osdorp_mooncake.nl
  hier_eet_je_kwie_kwie_en_krab_masala_amsterdam_mooncake.nl

  Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

   We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

   Wat eet je hier?

   Kwie kwie (mensen rijden er voor om), kraboe in masala en nog veel meer lekkers.

   Bijzonderheden

   Ze maken hun eigen huisgemaakte samballen.

   Afhalen en bezorgen

   Afhalen

   Overige informatie

   Alcohol: Nee
   Halal: Ja
   Kosjer: Ja
   Vegetarisch: Ja
   Vegan: Ja