ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Restaurants

De za3za3shake: Marokkaanse smoothie 2.0 van Il Gusto

By Mooncake

Bij dit zaakje in Amsterdam Osdorp drink je de ultieme Marokkaanse smoothie: de za3za3shake. Met avocado, vijg, banaan en appelstroop...

Vorige eeuw opende de eerste Marokkaanse bakkerijen in Nederland. En in de loop der tijd werden sommige bakkerijen en patisserieën ook plekken waar je terecht kan voor een Marokkaans ontbijtje. Eitjes met olijfolie, komijn, olijven en la vache qui rit, muntthee, baghrir/gringo/hatita (a.k.a. duizendgatenflensjes) en…De Avocadoshake.

Je leest hier waar je heerlijk Marokkaans kan ontbijten.

zo_maak_je_Marokkaanse_avocadoshake_mooncake.nl

Ik dronk ‘m jaaaaren geleden voor ‘t eerst in Essaouira. Een recept vind je hier. Ik was meteen om. Romig en met stukjes noot erin.

Nieuw in Nederland: De Za3za3shake

Maar sinds een paar jaar is er een nieuwe fenomeen vanuit Tétouan, het Noorden van Marokko, overgewaaid naar Nederland. Ik heb het over de za3za3shake. De “3” in “za3” staat voor de letter “ain” ofwel ع . Een moeilijke letter voor mensen die geen Arabisch spreken. Je ziet hier wat ik bedoel.

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

  We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

  Za3za3 betekent iets als in de war. De legende gaat dat er ooit iemand in een zaakje kwam in Tétouan die op zoek was naar meer. Hij wilde niet zomaar een avocadoshake of jus d’orange. Hij wilde het allemaal in één. En dus bestelde hij za3za3 – alles door elkaar. Hij vroeg de eigenaar alle mogelijke ingrediënten bij elkaar te gooien in één glas en zo geschiedde. Dat zag er toen ongeveer zo uit:

  Za3za3shake__il_gusto_mooncake.nl
  Illustratie: Lola Universe

  Andere klanten zagen zo’n all-in-one drankje ook wel zitten en al snel verspreidde de za3za3shake zich naar andere café’s in Marokko.

  Wat zit er in een za3za3shake?

  Dat verschilt maar om je een voorbeeld te geven: avocado, dadels, amandelen, druiven, frambozen, banaan, sinaasappel, kiwi, honing of appelstroop. En wie echt gek wil gaan voegt ook oreokoekjes, kitkats en slagroom toe. Dan wordt ‘t meer een freakshake eigenlijk.

  De za3za3shake van Il Gusto in Osdorp

  Ik heb al meerdere Marokkaanse restaurants en ontbijttentjes in Nederland gezien waar je de za3za3shake kan bestellen. Maar wie een goeie eerste ervaring wil met za3za3, bestelt er één bij Rachid van Il Gusto. Daar kun je zo gek gaan als je wil maar als je denkt ik houd het bij vers fruit en wat gedroogde vijgen met appelstroop, dan kan dat ook.

  Of je legt je lot in zijn handen en dan krijg je ongeveer dit:

  https://www.instagram.com/p/BNMtbIXlp6D/?utm_source=ig_web_copy_link

  Een badass smoothie. Na het drinken van de za3za3shake van Il Gusto kun je uren door. Je weet niet wat je precies overkomen is maar het voelt goed en je wil meer.

  Rachid is ook heel leuk en gezellig, check hem hier bij zijn ijs:

  ll_gusto_Amsterdam_Osdorp_za3za3shake_Mooncake.nl

  En, als je daar dan toch bent: hij verkoopt ook goeie koffies én kokosmakronen van Madame cocos. Elke hap is één en al ik-zit-op-een-tropisch-eiland-vibe.

  Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

   We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

   Wat eet je hier?

   Kokosmakronen en za3za3shake!

   Bijzonderheden

   De za3za3shake waaide over vanuit Tétouan (Noord-Marokko) naar Nederland.

   Afhalen en bezorgen

   Afhalen

   Overige informatie

   Alcohol: Nee
   Halal: Ja
   Kosjer: Ja
   Vegetarisch: Ja
   Vegan: Ja