Restaurants

Genieten bij O’Fa van de Surinaams-Creoolse specialiteiten van Bojo John

By Mooncake

Dit afhaaltentje in Rotterdam kookt Afro-Surinaamse specialiteiten. Van boulanger tot blockmouth, busi meti, pom en cassavebier.

Jongens. A new day is on the horizon. Sinds kort heeft Rotterdam er een Surinaams-Creools eettentje bij in de vorm van O’Fa waar Bojo John de scepter zwaait. Deze man, eigenlijk is zijn naam John Aaron, werd in de jaren ’70 wereldberoemd in Rotterdam met de verkoop van zijn koeken op straat. Fiadoe, bojo, eksi koekoe, maizenakoekjes enz. enz. En omdat er nogal veel Johns waren, besloot men hem Bojo John te noemen.

Koekenfamilie

Zijn koeken hebben nogal wat losgemaakt bij mensen. Zo werden er huwelijken gesloten of in stand gehouden omwille van deze lekkernijen. Als een man een koek mee naar huis bracht, scoorde hij punten. Inmiddels is John gestopt met de koekenverkoop maar it runs in the family (in Suriname stonden ze er ook al om bekend) en dus verkoopt zijn broer op zaterdag nog koeken aan de West-Kruiskade.

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

  We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

  Nu heeft John zijn intrek genomen in de keuken van O’Fa. Een klein afhaaltentje aan de 2e Middellandstraat waar elke dag weer andere specialiteiten op het menu staan. Check hun Facebookpagina voor het menu van de dag.

  Boulanger met cassavebier

  Wat ik leuk vind aan dit zaakje is dat het weer net wat verder gaat dan moksi alesi en rijst met pom. Zo maken ze soms ook blockmouth koekjes, broodtaart (hier een filmpje hoe je dat maakt), en vind je er bijzondere broodjes zoals met steak, ei & avocado of met sardien filet. Maar ook gerechten als harde kip met Chinese vruchten en pruimen, alakondre soep (zie ook deze gezellige video vanuit een Palmentuin) en busi meti heb ik de revue zien passeren.

  Hier zie je de eigenaar, Edgar, met busi meti uit Suriname, vlees uit de jungle, in dit geval everzwijn:

   width=

  Toen ik er was, stond er boulanger, kip met jus en pom op het menu. Boulanger is een gerecht met gestoofde aubergine, masala, gerookte kip en zoutvlees. Die aubergine is dan helemaal zacht gekookt en dan krijg je van dat heerlijke vruchtvlees. Rijst erbij en je bent een blij mens. Het deed me denken aan een Libanese auberginestoof.

  Boulanger:

   width=

  Sappige kip met jus:

   width=

  Je wil hier rijst bij want alle zoet-zoutige jus moet op.

  En dit was de pom in kwestie:

   width=

  Kijk die donker gekleurde bovenkant…Kijk! Kijk er goed naar. En vooral: eet ‘m op! Daar, in de korst van een goeie pom, zit je motivatie. Je levenslust, je vreugde, je sprankeling en je heil. Wat een genotje. En ook nog: met pom is het net of er in de zachte binnenkant allemaal cadeautjes verstopt zitten in de vorm van stukken kip. Love it.

  Ik dronk er een biertje bij en dat is niet evident. Ik heb het niet op biertjes nl. Ook niet hele speciale van een brouwerij met fruit erin. Maar nu heb ik dan toch mijn biertje gevonden:

   width=

  Kasiri. Bier dat door de inheemse bevolking van Suriname wordt gebrouwen. Dat gebeurt door te kauwen op cassave en dat uit te spugen en te laten gisten. In speeksel zitten enzymen die het zetmeel van de cassave afbreken waardoor het suiker wordt. Dat gaat dan gisten en dan ontstaat er alcohol.

  Deze variant wordt niet op die manier gemaakt, lucky us :-), maar het smaakte echt naar cassave (ook weleens fijn) en het was verfrissend, niet echt zoet, terwijl het er zuurstokroze uitziet en had niet die bittere afdronk die bier altijd heeft en ik niet trek. My kinda biertje dus.

  Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

   We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

   Pom John

   Toen ik bij O’Fa was, kwam ik nog een flamboyante dame tegen op leeftijd. Ze woont in Gent en als ze de kans heeft komt ze langs om het eten van John te halen. In Gent is de pom natuurlijk ver te zoeken. John is haar favoriet van alle tijden.

   Bojo John (vanaf nu Pom John) poseerde als een pro. Zonder dat ik aanwijzingen gaf, nam hij verschillende houdingen en blikken aan:

    width=

   Kijk hem gaan:

    width=

   De man is er één van de mode. Als hij niet in zijn keukenkleren is, schijnt hij te flaneren in briljante outfits. Ik hoop hem nog een keer in zo’n outje tegen het lijf te lopen.

   Pepre watra om soep mee te maken:

    width=

   Alakondre Magazine  kun je daar lezen. Dit gaat over een bounty zijn (donker van buiten maar wit van binnen):

    width=

   Tenslotte nog een tip: John vertelde me over zijn kip met pindasaus die fantastisch schijnt te zijn. Werd die dag niet gemaakt maar staat nu hoog op mijn wishlist.

   Later keerde ik terug om samen met Tenny Tenzer een video te maken voor de Volkskrant:

   https://www.facebook.com/volkskrant/videos/1829790610375975/?hc_ref=ARRPfXhAd7JExhs71w37Plu04nIXa4qH0NlcxIWu_ajLACpMRi6vU5UQX84uhuGsvW0

   Op naar O’Fa jullie allemaal en snel.

    width=

   Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

    We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

    Wat eet je hier?

    Afro-Surinaamse specialiteiten zoals boulanger, blockmouth (koek), busi meti zoals everzwijn, pom en met een glaasje cassavebier.

    Bijzonderheden

    In de keuken staat Bojo John - een legende in de Surinaams-Creoolse gemeenschap van Rotterdam.

    Afhalen en bezorgen

    Afhalen

    Overige informatie

    Alcohol: Ja
    Halal: Ja
    Kosjer: Nee
    Vegetarisch: Nee
    Vegan: Nee