Restaurants

Ghana in Antwerpen: Snack Black Star

By Mooncake

Bij dit Ghanese eethuisje in Antwerpen's Chinatown eet je betere kenkey dan in Ghana! Bestel er krokantgebakken vis bij met shito en een blikje malt...

Net als Marokko (zie vorige post) heeft ook Antwerpen een plekje in mijn hart. Iets kleiner en met lichte beschadiging, maar toch een plekje. Ik zou er niet weer gaan wonen want ‘t benauwde me daar ook maar Antwerpen had ook goeie dingen die Amsterdam weer niet heeft. Een gezellige kneuterigheid bijv. Koffiekoeken en heel veel verschillende soorten koffies met gember, witte chocolade, caramel, speculoos en gesmolten, pure chocolade. Maar toch blijf ik hier. Voorlopig dan. Niet voor eeuwig. Ben je gek!

Kenkey in Chinatown

Ok, Antwerpen dus. Antwerpen heeft een mooi centraal station. En tegenover dat station staat een oerlelijk hotel. Met daarnaast een poort en als je daar onderdoor wandelt, kom je in Chinatown. Je kan er dim summen, Thais eten, boodschappen doen en naar de Chinees-Boeddhistische Fo Guang Shan tempel. Je kan ook luisteren naar wat ik je nu ga vertellen en nog een eindje doorwandelen.

Op een paar minuten lopen, verstopt in een zijstraatje van het de Coninckplein vind je een klein eethuisje waar (officieel) max. 20 personen in passen. Er wordt heel erg lekker Ghanees gekookt en er is mij verteld dat je hier betere kenkey eet dan in Ghana…

Ghallywood in Antwerpen

Een vriend van me nam me mee naar dit tentje. We leerden elkaar een paar jaar terug kennen toen we achter een bar werkten in de koekenstad. Ik was net weggestuurd van mijn theateropleiding en superboos op het leven en sommige mensen. Hij deed toelating voor de filmacademie in Brussel en werd aangenomen. Een paar jaar later kreeg hij te horen van de jury  op zijn opleiding dat filmmaken niets voor hem was, dat hij niet artistiek genoeg was en dat hij niet door kon gaan. Inmiddels wint hij awards  voor de films die hij produceert, reist hij de wereld rond voor screenings, werkt hij aan een nieuwe docuserie en speelt hij ook in films. En ik breng mijn leven voornamelijk etend door met hier en daar een dutje. We zijn nog goed terechtgekomen after all.

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

  We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

  Snack Black Star bestaat al enkele decennia en de eigenaresse Hajia Bintu koos ervoor het eethuisje zoveel mogelijk te doen lijken op de exemplaren in Ghana. Het ziet er geweldig uit, net of je een Ghallywood/Kumawood filmset binnenstapt.

  De Black Star doemt op in de verte:

   width=

  Akwaaba (welkom):

   width=

  Samen met Tenny Tenzer maakte ik voor de Volkskrant. We maakten kenkey en dat is echt hard werken. Ik wist al wel dat het dagen duurde vanwege het fermenteren maar daarna komt pas het echte werk. Mengen, kneden, alles. De video check je hier:

  https://www.facebook.com/volkskrant/videos/1605551769466528/?hc_ref=ARRIasN8Lp79wE9fbIlc-V2Z-xcLIdEmVaf4wPUkCl3F-QQ-3S3wmyy8E4Wvl3jVaVo

  De man rechts op de foto heeft een stel armen waar Dr. Robert Bruce Banner z’n nek voor zou draaien.

   width=

  Ghana’s slowfood

  Dit was op een vrijdag trouwens en de CEO Hajia Bintu (links) zag er geweldig uit. Ze kwam net uit de moskee en ik voelde me slightly underdressed. Als ik geweten had dat mensen zo hun kenkey vouwen was ik wel even wat dieper mijn kast ingedoken. Bij Snack Black Star wordt kenkey gemaakt zoals het echt, echt hoort. Niks haasten. Vier dagen de tijd nemen om dit te maken en dat komt de smaak ten goede, die wordt dan zurig en dat is lekker i.c.m. al het andere dat je daar kan eten. Daarom komen mensen uit alle windstreken naar hier om hun voorraad gerechten af te halen. Vaak bestellen ze heel veel van die knoedels en bakken vol met andere heerlijkheden om thuis uit te delen of in te vriezen zodat ze nooit zonder komen te zitten. Stel toch voor.

  XL knoedel

  We gaan nog even dieper in op de kenkey. Dit is de knoedel in kwestie en die wordt ook je bestek:

   width=

  Kenkey is een XL dumpling gemaakt van gefermenteerd maismeel. Het meel wordt gemixt met warm water en dat mengsel laat men zo’n drie dagen achtereen aan z’n lot over. Vervolgens wordt het gekneed en wordt de helft in water gekookt en dat wordt vervolgens met de andere helft gemengd. Daarna vorm je er een soort knoedel van die je, bij voorkeur, wikkelt in een bananenblad. Een bewerkelijke bedoeling als je ‘t mij vraagt. Kenkey wordt gegeten met saus of een vis- of vleesgerecht. Kenkey is voor de Ghanezen wat brood is voor veel Nederlanders en rijst voor de Thai.

  Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

   We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

   En zo ga je er mee om:

   Je pakt een stukje…

    width=

   …en kneedt als een professional. En ook al kneed je niet echt als een professional; geef dan op z’n minst een blik alsof je wel kneedt als een professional…

    width=

   En dat alles doe je met 1 hand. Die ander laat je achterwege.

   En dan eet je er bijv. vis mee:

    width=

   Maar ook gizzard (spiermaag) & turkey tail (niet de paddenstoel maar de staart van een kalkoeneke) voor de liefhebbers.

   Nog meer vis:

    width=

   En nog:

    width=

   Shito

   En potten shito:

    width=

   Shito is mijn nieuwe lievelingssaus. Het betekent peper en wordt gemaakt van heel veel uien, olie, tomatenpuree, gember, chili en gedroogde en gemalen vis, garnalen of rivierkreeftjes. Shito is zo lekker – het geeft elke hap karakter  en het zorgt ervoor dat je je gaat afvragen waarom merken als Remia en Calvé hun producten nog sauzen mogen noemen.

   Malt en mangosap

   Drankjes bij Snack Black Star…van tamarinde- en mangosap naar malt naar Vimto (frisdrank met druiven, zwarte bessen en framboos en vooral: heel veel suiker die enorm populair bleek tijdens afgelopen Ramadan):

    width=

   Drinks coming my way:

    width=

   Vita malt is gemaakt van gerstemout en gemixt met caramel. Zonder alcohol. Ook wel eens leuk. Al dat gezuip moet maar eens afgelopen zijn!!!!!!

    width=

   Bij Snack Black Star staat er een pompje handzeep klaar op tafel en als je plaatsneemt vullen ze dat groene bakje met water om je handen mee te wassen:

    width=

    width=

   En waarom is dat? Omdat je net uit de trein of bus of van je stadsfiets komt en God weet waar allemaal gezeten hebt met je handen. Daarom.

   Wat er nog meer ter tafel kwam:

   Waakye – smeuïge rijst met bonen waar je lang op door kan…

    width=

   Wordt vaak gegeten als ontbijt of lunch en met shito (die pepersaus) en vaak ook met bakbanaan, vis, vlees en gari – hier rechtsachter op de foto. Gari is gemaakt van geraspte cassave.

   En dit is een superlekker stoofgerecht – de saus was goddelijk en wens ik iedereen toe!! Heel veel ui, tomaat en peper, leek ook een beetje op Indisch eten.

    width=

   Een hele gebakken crunchy vis met een tomaat-uiensausje en gegrilde garnalen:

    width=

   Zorg dat je je hand bedekt met kenkey en haal dat door die saus hierboven, beetje shito, stukje vis, stukje rauwe ui en hap! Lekkerrrr al die structuren en smaken!

   Mijn tafelheer at die garnalen trouwens met vel en al op. Zonder kop, dat wel maar toch. Deed ik ‘m niet na.

    width=

   Het was een zaterdag en het was er behoorlijk druk:

    width=

   Doe jezelf een lol en neem een voorraadje shito mee naar huis. Je krijgt er geen spijt van.

    width=

   Als je in Antwerpen woont of bent, moet je hier beslist een keer eten! Dus boek die Flixbus of Thalys of pak je stadsfietsje en ga die poort door op zoek naar Snack Black Star.

   Oh en: ze doen ook catering:

    width=

    width=

   Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

    We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

    Wat eet je hier?

    Betere kenkey dan in Ghana met krokante vis of waakye en shito. Een sausje dat ze ook in potten verkopen.

    Bijzonderheden

    Het interieur doet denken aan de filmset van een Ghallywood film en is ook bewust zo gemaakt door de eigenaresse om mensen het gevoel te geven dat ze even in Ghana zijn.

    Afhalen en bezorgen

    Afhalen

    Overige informatie

    Alcohol: Nee
    Halal: Ja
    Kosjer: Nee
    Vegetarisch: Ja
    Vegan: Nee