ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Restaurants

De mezze van de maand: kibbeh meshwiyi van de BBQ met een glaasje bolo

By Mooncake

In het centrum van het winkelcentrum Lunetten zit een Syrisch restaurant dat naast allerlei Syrische mezzes ook kibbeh meshwiyi maakt...

Ik schreef al eens eerder een uitgebreid artikel over de kibbeh- of kubbah familie. Met recept voor een Irakees-Koerdische soep met kubba, je vindt het allemaal hier

In Nederland is dit hieronder de meest gangbare vorm inmiddels, met name door het aantal Syrische restaurants dat de afgelopen jaren flink groeide. Hier voor op de foto (samen met falafel in the back):

Syrische_patisserie_Den_Haag_Mooncake.nl_

Gefrituurd en in en kleine football vorm dus. Ook wel kibbeh nabulsi of kibbeh raas genoemd. Een gefrituurde snack gevuld met lamsvlees met specerijen (kaneel, kruidnagel, nootmuskaat etc.), pijnboompitten, ui en peterselie. De krokante korst bestaat uit bulgur en ook weer lamsvlees. Een uitvinding van formaat. Varianten met rundvlees en kamelenvlees bestaan ook trouwens.

Maar er zijn nog veel meer variaties. In Irakese soepvorm bijvoorbeeld.

Kibbeh mesehwiyi van de BBQ

Nu vond ik laatst, tijdens een eettocht een voor Nederland nieuwe kibbeh-soort: kibbeh meshwiyi. Een kibbeh-soort van de BBQ, gevuld met lamsvlees, die ik nog nooit eerder zag in Nederland.

waar_eet_je_kibbeh_meshwiyi_in_nederland?

Je vindt kibbeh meshwiyi in Utrecht. In het centrum van het winkelcentrum Lunetten zit namelijk een Syrisch restaurant. Het terras heeft er een grastapijt waar, als ik er ben, allerlei Syrische generatie-Z meiden hun weekend in luiden. Ze zijn hipper dan hip en zien eruit alsof ze op het punt staan de Champs-Elysées leeg te kopen of zelfs de Dubai Mall. Maar ze zijn in Lunetten. Beter nog want daar is falafel en tabouleh.

Bij Tayba kun je terecht voor allerlei Syrische mezzes en sappige vleesgerechten van de houtskoogrill. En kibbeh meshwiyi dus die ook van de grill komt. Lekker met bolo aka limon bi nana erbij, een verfrissend drankje met munt en citroen. 

Zelf aan de slag met kibbeh en je BBQ? Je kan je boodschappen natuurlijk ook hier doen een gloednieuwe ontdekking waar ik laatst over schreef.

Wat eet je hier?

Kibbeh meshwiyi. Een kibbeh-soort van de BBQ, gevuld met lamsvlees.

Bijzonderheden

Kibbeh meshwiyi zag ik nog nooit eerder in Nederland.

Afhalen en bezorgen

Afhalen

Overige informatie

Alcohol: Nee
Halal: Ja
Kosjer: Ja
Vegetarisch: Ja
Vegan: Ja