ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Boodschappen

Hier eet je huisgemaakte Irakese dihina, kubbeh en khobz

By Mooncake

Deze leuke Irakese supermarkt verkoopt huisgemaakte dihina, kubbeh mosul en saray, verse khobz en alles voor je Irakese BBQ...

Bepakt en bezakt fietste ik terug van een lange culinaire zoektocht door Rotterdam. Ik had bergen leftovers bij me, zoals dat wel vaker gaat in mijn leven. “Naar huis” dacht ik, bakjes in de koeling en onderuit op de bank. Maar toen ik stopte voor een kruispunt, spotte ik in de verte een donkerrode luifel waar de naam “Babylon market” op prijkte. Babylon is de oude hoofdstad van Mesopotamië, het gebied rond de rivieren Tigris en Eufraat, waar nu Irak ligt. Mijn interne culinaire alarmbellen rinkelde luid en doordringend en met bagage en al liep ik de supermarkt in. 

Irakese_supermarkt_babylon_market_Rotterdam

Babylon betekent “Poort van God” en ik zal je vast verklappen dat deze plek zijn naam eer aan doet. Babylon is een Irakese supermarkt die ook een snackbar met allerlei subliem streetfood huisvest. En meer dan dat. Dit is misschien wel de enige plek in Nederland waar je real deal Irakees eten vindt, zonder consessies. 

Falafel, amba, turshi en hersenen

Dit begint al bij de vitrine van de snackbar. Daar liggen voor de liefhebbers, op wat slablaadjes, hersenen en lever in de koeling. Maar er is ook falafel te krijgen en die wordt opgeleukt met groenten maar ook amba (gefermenteerd mango sausje vol specerijen) en turshi (ingemaakte groenten)! Mazen, de chef, maakt de shawarma zelf van begin tot eind. Bovenaan de spies rijgt hij wat vet dat smelt en door het lamsvlees heen druppelt wanneer het geroosterd wordt. De shawarma zelf smelt weer verder in mijn mond. Wat een sappige hap. Ik laat mijn tassen uit mijn handen vallen en als een ongeleid projectiel wandel ik verder de supermarkt in. 

Dadelazijn en huisgemaakte samoon

Daar vind ik dadelsiroop uit Basra, dadelazijn, gedroogde limoenen en Sinalco, een populaire frisdrank in Irak.

Hier_vind_je_huisgemaakte_Irakese_khobz_kubbah_en_dihina_mooncake.nl

Ik kom erachter dat Mazen zelf samoon bakt – diamantvormige Irakese broden die makkelijk te vullen zijn met van alles en nog wat. Snijd een stukje van één van de puntjes af en voeg een eitje toe, shawarma, falafel, wat je maar wil.

Hier_koop_je_verse_Irakese_khobz_mooncake.nl

Ook spot ik qeymer – dikke, rijke en volvette room (met zo’n 60% vet) die onder andere gebruikt wordt om het Irakese ontbijt kahi mee af te toppen. Kahi wordt gemaakt van knapperig filodeeg, overgoten met (dadel)siroop of warme honing en afgetopt met qeymer dus. Je kan qeymer ook op je brood smeren met wat honing. 

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

  We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

  Kubbah vriezer

  En dan. De vriesafdeling. Eén van de beste vriesschappen die ik tot nu toe tegenkwam in een supermarkt. Wat een feest.

  Huisgemaakte_kubbah_Nederland_mooncake.nl

  De koude kasten zijn niet alleen gevuld met khobz tanoor (platbrood uit de tanoor) maar zitten ook nog eens boordevol verschillende soorten huisgemaakte kubbah.

  Irakese_kubbah_Rotterdam_Nederland_mooncake.nl

  Kubbah (ook wel kibbeh genoemd)  zijn ofwel platte hartige taarten (soms groot maar als kleine eenpersoons snack of mezze kan ook) of ze komen in de vorm van een mini American football ofwel tennisbal. Ze worden gevuld met gekruid gehakt, soms aangevuld met pijnboompitten, peterselie, kaneel, kruidnagel, kardemom, amandel enzovoort. De korst wordt gemaakt van gehakt, meestal gecombineerd met  bulgur maar variaties met griesmeel, rijstmeel, aardappel en harees (gebroken tarwe) komen ook voor. 

  Je vindt hier een uitgebreid artikel dat ik schreef over verschillende soorten kubbah (en kibbeh) met recept voor kubbah soep.

  Babylon maakt kubba’t Mosul (“kubbah uit Mosul”) – een ronde, platte schijf van bulgur met vlees aan de binnenkant die gekookt, gebakken of gefrituurd wordt. Kubbah Halab (Halab betekent Aleppo), een gefrituurde soort op basis van rijst, die vaak wat geliger is door kurkuma of saffraan, is ook verkrijgbaar. En ook: kubbah Saray – een soort uit een wijk in Bagdad waar gekookte kubbah in een soep gegeten wordt. In een eethuis of klaargemaakt vanuit karretjes en geserveerd met turshi en samoon. Verder: batata chap, een platte kubbah van aardappel gevuld met lamsvlees en pijnboompitten. Huisgemaakte hamburgers en spiezen met kip en ui. En kleicha – Irakese dadelkoekjes:  

  Irakese_koekjes_mooncake.nl

  Alles voor je Irakese BBQ

  En, voor wie nog een onvergetelijke BBQ-ervaring zoekt: check ook de vissen in de vriezer. Daar vind je ondermeer Irakese karper en daar kun je masgouf mee maken. De karper wordt schoongemaakt, opengeklapt, ingesmeerd met een tomatensaus en aan twee stokken vast gezet, op zo’n halve meter afstand van een vuur. Het duurt even maar het is het wachten waard. In deze video zie je de traditionele methode:

  Hier vind je een video met handig recept voor thuis op de BBQ. Masgouf eet je op met behulp van khobz. Beetje rauwe ui erbij en dippen in de amba. Wordt ook wel geserveerd met vermicelli rijst. Let wel: in het zuiden van Irak wil men de graten in de karper absoluut niet breken omdat de vriendschap en het vertrouwen tussen jou en degene met wie je de vis eet, ook breekt. 

  Dihina: een zachte fudge-achtige koek

  Je mag Babylon niet verlaten zonder dihina (aka (halawa) dihiniyya) mee te nemen. Die spotte ik aan het einde nog. Nauwelijks te vinden in Nederland. Een zachte fudge-achtige koek met kokos, walnoot en dadel. Bereid je voor om weg te smelten als je een hap neemt:

  Hier_koop_je_Irakese_dihina_mooncake.nl

  Extra leuk: Mazen maakt ook allerlei Irakese gerechten op bestelling. Voor feestjes en kleine groepen. Bagila bil dihin bijvoorbeeld: een stevig (ontbijt)gerecht met stukken brood, gepelde favabonen, beetje bouillon, de eieren, gebakken ui en gedroogde munt. 

  Bij Babylon kun je eten meenemen maar er is ook een klein terras. Tip: sla, als je er eenmaal bent, flink in. Veel dingen kun je bewaren in de vriezer. 

  Irakese_supermarkt_Rotterdam_Nederland_mooncake.nl

  Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

   We won't send you spam. Unsubscribe at any time.