ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Restaurants

Hier eet je de lekkerste Indiase sweets & snacks van Nederland

By Mooncake

Dit is het eerste Indiase mithai & snack café van Nederland. Je eet er hartige heerlijkheden zoals pav bhaji + sweets zoals laddu en barfi...

Na een Mooncake foodtour te hebben gegeven in Rotterdam pakte ik een tram naar Schiedam. Want, sinds nog niet zo lang zit daar een Indiaas mithai & snack café. Mithai betekent zoet en refereert aan de wondere wereld van Indiase maar ook Pakistaanse zoetigheden. Maar, je vindt hier ook hartige heerlijkheden zoals Mumbai style pav bhaji, Chandni chowk dahi vada en dahi papdi chaat en dat alles spoel je weg met een beker hete chai, spicy van de gember.

Zwangerschaps cravings

Misschien wel het allerleukste aan deze zaak: de eigenaresse, Ankita Shah, begon ermee omdat ze zwanger was en haar cravings naar allerlei Indiase zoete én hartige snacks onhoudbaar werden. Hetgeen dat ze zocht kon ze nog niet vinden hier en dus besloot ze zelf aan de slag te gaan om haar trek te stillen. Toen dat gelukt was begon ze een online shop en hoe fantastisch: nu heeft ze een fysieke winkel / café ofwel “divine flagshop store” zoals ze het zelf noemt, in een winkelstraat in Schiedam. Voorlopig niet in de buurt? De webshop is er ook nog steeds en ze bezorgen door de hele EU!

Divine_bites_indian_sweets_snacks_mooncake.nl

Het allereerste mithai & snack café van Nederland

Ik schreef al eens eerder over de nieuwe culinaire Indiase golf die door Nederland gaat. In de jaren ’90 hield het hier, in de restaurants althans, wel een beetje op bij chicken tikka masala of butter chicken met naan en een mango lassi. Maar met de komst van Indiase expats is er een heel nieuw Indiaas voedselaanbod gekomen. Zo zijn er restaurants geopend die zich in eerste instantie richten op de Indiase expat die z’n heimwee wil stillen en hun menu’s dus niet aanpassen aan de zogenaamde “Westerse smaak”. Ook vind je nu meer Indiase supermarkten in met name Amsterdam, Amstelveen en Eindhoven. En nu dus ook het allereerste Indiase mithai & snack café van Nederland. En niet zomaar één.

Wil je meer lezen over ons verrukkelijke culinaire landschap? Je bestelt hier mijn nieuwste boek “All inclusive aan de keukentafel – een culinair pamflet voor alle Nederlanders”

Te zoete mithai

Als ik binnenstap bij Divine bites ruikt het er heerlijk naar ghee en kardemom; belangrijke ingrediënten in Indiase zoetigheden. Net zoals pistache, saffraan, kokos, jaggery (palmsuiker met karamelsmaak), wortel, noten en dadel.

divine_bites_schiedam_mooncake.nl5

En ook: besan (kikkererwtenmeel a.k.a. gram flour) en linzenmeel. Ik plof neer op een bank bovenin de zaak waar oude zwart-wit foto’s van Schiedam hangen waarop o.a. cricket gespeeld wordt onder een molen:

beste_indiase_mithai_nederland_mooncake.nl

Naast me de Indiase “Western” Sholay en misschien wel de succesvolste Bollywood productie ooit:

best_indian_mithai_netherlands_mooncake.nl

Nu kun je op redelijk wat plekken in Nederland mithai vinden. In Indiase en Pakistaanse supermarkten bijvoorbeeld of hier bij de oudste mithai shop van Nederland. Maar het is de kunst om mithai te vinden die niet te zoet/chemisch is waardoor je de verschillende ingrediënten ook nog echt proeft.

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

  We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

  Gelukkig heb ik de allerlekkerste Indiase mithai van Nederland nu gevonden. Bij Divine bites at ik de mooiste én lekkerste barfi tot nu toe. Donkergroen van de pure pistache en met versiering, hier rechts op de foto:

  beste_indiase_mithai_nederland_mooncake.nl1

  Ook, fantastisch, de dadel barfi:

  best_mithai_in_the_netherlands_mooncake.nl.

  Deed me denken aan Syrische tamriah. Deze enorme pistache laddu met dadel, kardemom en nootmuskaat kan en wil ik nooit meer vergeten:

  mithai_bestellen_nederland_mooncake.nl

  Het interieur:

  Indiase_patisserie_in_Nederland_mooncake.nl

  Laddu van besan (kikkererwtenmeel):

  best_mithai_in_the_netherlands_mooncake.nl

  Saffraan peda, met saffraan en kardemom:

  divine_bites_schiedam_mooncake.nl1

  Alle zoetigheden waren verrukkelijk in balans en niet te zoet waardoor je alle heerlijke ingrediënten goed terug proeft. Bij Divine bites hebben ze niks te verhullen. Leuk detail: de sweets worden bereid met verse melk van de floating farm in Rotterdam. Alles dat uit de keuken komt van Divine bites is vegetarisch en zonder eieren bereid.

  Ook gespot maar nog niet geproefd, malai ghevar, aka rabdi ghewar, een delicatesse uit Rajasthan met een honigraat-achtige structuur dat tijdens de festivals Teej en Rakshabandhan gegeten wordt:

  Met kardamom, saffraan, pistache, amandel en rabri – zoete gecondenseerde melk waar vaak jaggery, noten en specerijen aan toegevoegd worden.

  En, heel erg leuk ook, op vrijdag en zaterdag wordt er regelmatig een Indiaas gerecht + dessert gemaakt, zie hier bijv.:

  pav_bhaji_eten_nederland_mooncake.nl

  Toen ik er was, helemaal uitverkocht. Dus kom vroeg en geef je bestelling vooraf door. Hier alvast wat inspiratie:

  divine_bites_schiedam_mooncake.nl3

  Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

   We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

   De hartige snack die ik proefde was methi mathri (methi – fenegriek):

   best_indian_snacks_netherlands_mooncake.nl

   Lekker voor bij de chai, koffie of cocktail. Zou ik dagelijks kunnen eten.

   Diwali vibes:

   divine_bites_schiedam_mooncake.nl

   Divine bites is een hemelse toevoeging aan Nederlands culinaire landschap. De zoetigheden van Ankita doen hun naam eer aan.

   divine_bites_schiedam_mooncake.nl4

   Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

    We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

    Wat eet je hier?

    Gewoon alles opeten wat je ziet.

    Bijzonderheden

    Dit is het eerste Indiase mithai & snack café van Nederland!

    Afhalen en bezorgen

    Afhalen

    Overige informatie

    Alcohol: Nee
    Halal: Ja
    Kosjer: Ja
    Vegetarisch: Ja
    Vegan: Nee