ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Restaurants

China’s populairste streetfood ontbijt, gewoon in Osdorp

By Mooncake

UPDATE sep ’19: Dit tentje bestaat nog wel maar verkoopt op dit moment geen jianbing meer. Maar als jullie daar nou heel vaak naar gaan vragen, komt het misschien terug. 

Ik schrijf dit in de ochtend op mijn balkon, nog voor de benauwdheid suffe maar gezellige mensen van ons maakt. Vanaf deze oase kijk ik uit op achtertuinen en een platdak en rechts van mij staat een gebouw waar een compleet dorp gehuisvest lijkt te zijn, inclusief schreeuwende, jammerende kinderen en vrouwen die elkaar, veel te vroeg in de ochtend, jengelend groeten. Dag in, dag uit. Als ik nu op vakantie was, had ik dit charmant gevonden.

Ik ben alweer een paar dagen terug uit Marokko en ik prijs mezelf gelukkig om terug te komen in de zomer. Lekker branden, schroeien en gloeien als de houtskool op een BBQ is waar ik toe op aarde ben.

Maar. Er moet natuurlijk ook gegeten worden. En daarom gaan we het over Osdorp hebben, lieve vrienden.

Het lijkt er op dat het overgrote deel van Amsterdam ligt te slapen en nog niet (helemaal) in de gaten heeft dat in Osdorp een culinaire revolutie van formaat heeft plaatsgevonden. Ik woonde er ooit in een ander decennium en ik kan je vertellen dat er toen qua eten, weinig te beleven viel. Onlangs verscheen er op mijn site al een artikel + video over Alsham Delights aan de Tussen Meer (die overigens inmiddels een terras hebben en tijdens ramadan open zijn tot 01u of 02u ‘s nachts, love it!). Maar er is nog meer te ontdekken daar.

Sinds een tijdje kun je China’s populairste streetfood ontbijt eten in het winkelcentrum aan het Osdorppplein…Daar zit nl. Kong Fu Milk Tea. Naast allerlei verschillende soorten warme en koude bubble-, ijs-,en melktheeën met van die lekkere tapioca boba (balletjes) verkopen ze er….jianbing! Een Chinese crêpe die voor je neus bereid wordt. Een hap van deze pannenkoek heeft alles in zich om een ogenschijnlijk doodnormale dag tot een daverend succes te maken. Jianbing wordt door heel China gegeten en elke grootstedelijke buurt heeft z’n eigen stalletje dat vanaf zonsopgang tot in de middag de werkende mens van een vers en crispy ontbijt voorziet.

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

  We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

  Er bestaan verschillende variaties van jianbing maar dit is hoe Osdorp ‘m maakt:

  Het beslag wordt dun uitgesmeerd over de hete plaat en daar gaat dan ei, lente-ui en zwart sesamzaad overheen:

   width=

  Een laagje Hoisinsaus, homemade chili marinade, sla en krokante wontonvellen:

   width=

  De boel wordt dichtgevouwen:

   width=

  En jij kan aan de slag. Een pracht van een pakket:

   width=

  Weer eens wat anders dan een crêpe met Nutella.

  Het is natuurlijk het allerlekkerst als je dit meteen opeet. De gebakken wontonvellen zijn dan nog krokant en die voegen juist die mooie structuurafwisseling toe van zachte, warme crêpe vs crispy crunch sensatie. Tel daarbij op de combi van lente-ui, chili, zoet, pittig, zuur, fris, hartig en prijs jezelf gelukkig.

  En wat het allemaal nog leuker maakt, is dat Kong Fu onlangs uitgebreid heeft. Je kan er voortaan zitten en ze wisselen verschillende bijzondere Chinese gerechten af.

  In de zomer op donderdagen kun je er bijv. terecht voor Bean Jelly:

   width=

  Dit ziet er toch geweldig uit? Ik kan niet wachten om dit te proberen!

  Of ga voor de shallot noodles (cong you ban mian) uit Shanghai, waar de eigenaresse ook vandaan komt:

   width=

  Je denkt misschien, ok, gewoon bami maar dat is niet zo. De recepten zijn van de superlieve eigenaresse Elisabeth en komen, net als zij, uit Shanghai. Zij is zo aardig en leuk. Jij en ik weten allebei dat dat lang niet evident is in een stad als deze. Vaak schiet aardig zijn er toch bij in. Te druk ofzo. HAHA. Het concept is af, het personeel staat klaar met schorten van leer of spijkerstof voor. Het hippe behang hangt. Maar aardig zijn, geïnteresseerd of vriendelijk en een open houding naar een ander, vergeet men. Terwijl je daar, horeca van NL, juist mee kan opvallen omdat het zo zeldzaam is. En, ik heb nog meer nieuws voor je: het kost je niks.

  Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

   We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

   Deze zeewiersoep met kruiden vindt gretig aftrek. Is goed voor je lichaam en met name je immuunsysteem, werd mij verteld:

    width=

   De soep wordt ook wel gegeten met een in specerijen gekookt cha ei (thee ei), dat vaak uitverkoopt…

    width=

   …en dan vooruitbesteld wordt voor de volgende dag. Hier bijv. zes in een zakje:

    width=

   Sowieso verkopen de speciale gerechten vaak uit, dus zorg dat je op tijd gaat.

   Op zaterdagen wordt er ook Yang Sheng Zhou – nutri gruel gemaakt. Een pap van rode rijst die hier nog aan het afkoelen was. Daar gaan dan ijsklontjes bij en evt. melk als je dat wil. Hieronder staan ze af te koelen:

    

    width=

    width=

   Houd de Facebookpagina van dit zaakje in de gaten want daar worden de specials bekend gemaakt.

   Ik rondde af met een bubble tea, want ik houd daar nou eenmaal heel veel van. Met handig zakje:

    width=

   Lekker bubbelen:

    width=

    width=

   UPDATE sep ’19: Dit tentje bestaat nog wel maar verkoopt op dit moment geen jianbing meer. Maar als jullie daar nou heel vaak naar gaan vragen, komt het misschien terug. 

   Kong Fu Milk Tea

    width=

   Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

    We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

    Wat eet je hier?

    Voorheen jianbing maar die is op dit moment niet verkrijgbaar. Dus: bubble tea! Mijn favoriet: taromilk tea met tapioca parels. Vraag of ze niet teveel suiker doen wat soms is ie te zoet.

    Bijzonderheden

    De tapiocaparels voor in de bubble tea maken ze elke dag vers en hebben daardoor een lekkere bite.

    Afhalen en bezorgen

    Afhalen

    Overige informatie

    Alcohol: Nee
    Halal: Ja
    Kosjer: Ja
    Vegetarisch: Ja
    Vegan: Nee