Amsterdam Amsterdam Boodschappen Streetfood

Syrisch genot in Osdorp…

9 april 2018
Share

We hadden al stroopwafels, tulumba, roze koeken, khab el ghazal, appelflappen, spekkoek, lange vingers, chebakia, krakelingen en sponscake in dit piepkleine land. En nu wil ik jullie vragen om met een warm applaus welkom te heten…

Syrische patisserie……..!!!!

Zie hierboven de enige gepaste reactie op dit nieuws.

Ik zag ze al opduiken op verschillende plekken door het hele land. Het begon met dozen die vanuit Damascus naar hier verstuurd werden maar inmiddels wordt er ook een boel vers gemaakt.

Voor de onwetenden in de wereld lijkt het misschien alsof Syrische patisserie hetzelfde is als Turkse baklava. Neen, lieve vrienden. Dat is dus echt niet zo. Bij lange na niet. Dat is hetzelfde als een mariakaakje vergelijken met een macaron van Pierre Hermé. Begrijp je waar ik naartoe wil?

Ik wil naar Osdorp natuurlijk. Want daar zit sinds een maand of 8 een ge-wel-di-ge patisserie: Alsham Delights. En een Delight it is daar. Van osh el bulbul (vogelnestje) tot bakej, basmah, maamoul & baloriah – they’ve got it all:

Luxe, overvloed, weelde, pracht, praal, opgestapeld en wel:

Soms nog warm want net uit de oven. Elke dag vers gemaakt.

Zoom zoom:

Nog meer zoom. Je kan de laagjes filodeeg tellen:

Hoe mooi. En zie je hoe droog deze stukken zijn? Dat is het verschil. Dat ze niet doordrenkt zijn van de siroop en daardoor proef je de pistache ook nog eens echt en krijgt het ding een betere bite:

Feitje: het gaat om pure pistache hier. Dus geen gemalen cashewnoten met groene kleurstof, wat ook weleens gebruikt wordt om goedkopere baklava mee te maken.

En. Ff opletten nu. Voor die mensen die niet zo van het zoet zijn, die raad ik aan om de dadel- of kokosrotsen van Alsham te proberen! Echt. Doe het. Je krijgt geen spijt, spijt bestaat niet in deze winkel.

Dit is tamriah, dadelpasta met noten en hier en daar een stukje biscuit en soms proef je een beetje kardemom en dat is het. Er komt geen siroop aan te pas:

En hier kokos met nootjes:

Als je jezelf serieus neemt en liefhebt en een weldenkend mens bent, neem je ook deze pistacherolletjes mee:

Asabae heten ze. De BAE in mijn leven op dit moment!

Asabae zijn nl. heel handig voor wanneer je al een paar stukken op hebt en eigenlijk niet meer kan maar na een paar keer ademhalen besluit dat je toch wel weer kan (wie herkent dit??). Ze zijn wat minder groot dan de andere happen. Of nouja…een klein beetje minder groot dan.

Oh en…ga ook voor deze exemplaren:

Sowieso. Dit zijn nl. barazek – waarvan wordt gezegd dat ze in Damascus het lekkerst worden gemaakt. Je denkt een eenvoudig sesamkoekje maar nee. Ik ga het niet uitleggen verder, proef het maar. Neem een hapje. Die structuur, het zanderige, het luchtige, het boterige, het krokante. Sesamsmaak…en dan: plots: Pistache! Hele noten! In zo’n plat koekje. Nu heb ik het toch uitgelegd. Ik kon het niet laten. Dit koekje is een verrassend exemplaar. Een recept vind je trouwens hier.

En nu ik toch on a roll ben, laten we het dan ook zeker even hebben over de maamoul met dadel aan de binnenkant. Zou er dan toch een God bestaan, vroeg ik me af bij mijn eerste happen. Kijk, dit zijn de koeken in kwestie:

Onderschat dit koekje niet. Tussen alle prachtexemplaren met 50 tinten groen en paars, gesuikerde draadjes en prachtig gevouwen pakketjes luidt het devies: laat deze niet links liggen! Superzacht en de dadelpasta aan de binnenkant is smeuïg tot en met. Deze koekjes verdienen een ereplaats, ergens, op een wall of fame voor koekjes. Of een walk of fame als dat bestaat. Wie pakt dit op?

De eigenaar van Alsham, Maher woont al zo’n 16 jaar in Nederland en miste al die tijd zijn koekjes en baklava’s…Hij liet steeds kilo’s vanuit Syrië overkomen. Toen er de afgelopen jaren tienduizenden Syriërs naar Nederland kwamen, was dat zijn kans eindelijk een winkel te openen. Zelf eet hij nu zo’n 40 stuks per dag – de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

We zijn er nog niet.

Want: een pracht van een kunafeh a.k.a. nabulsiyah (want dit komt oorspronkelijk uit Nablus, zegt men):

Je hebt verschillende varianten, deze met een laagje griesmeel heet na’ama. Aan de binnenkant zit gesmolten kaas. Al in de 10e eeuw had men het over dit dessert. Zou dubbelvla in 3021 ook nog bestaan?

En halawat el jibn!

Een aanwinst. Griesmeelrolletjes met mozzarella erdoorheen en aan de binnenkant frisse room, afgetopt met wat pistache. Dat is een spektakel om te maken. Laat ik jullie later nog zien.

En wat helemaal fantastisch is, is dat Alsham een webshop heeft. Ja, ja, je leest het goed. Ze bezorgen hun koeken! In Nederland en zelfs daarbuiten!!!

De patisserie wordt verpakt in een mooie doos zoals hieronder met een zelfde soort tasje erbij. Het is net of je dure lingerie hebt geshopt. Je kan ook voor een mooie houten doos kiezen (hieronder rechts op de foto achter, zie je ze?) die bewerkt is door Syrische vaklieden. De binnenkant is van fluweel en dus kun je de box nog opnieuw gebruiken om je sieraden in te bewaren. En als je geen sieraden hebt, bewaar je er voortaan chocola in. Ook waardevol.

Links Maher, de eigenaar, en rechts Abdul – de vakman die al dit moois in elkaar zet.

Mabroomeh pistachio a.k.a. barma:

Deze repen worden nog in schijfjes gesneden zodat het nog een beetje te overzien is allemaal, wel zo fijn.

Dit zijn ook coole dingen, hamuwey heet dit. Net een sieradendoosje want als je dit apparaat opensnijdt kom je bij een binnenkant van pure pistache…Leuk idee om een ring in te verstoppen. Gratis tip. Bij mij zou dat niet werken, het ding zou al op zijn en de ring doorgeslikt nog voor er een vraag gesteld is. Ik zet het er maar even bij, voordat mensen zich dingen in hun hoofd gaan halen.

Oh en, nog een leuk nieuwtje om mee af te sluiten: nu is Alsham vooral nog een winkel maar binnenkort kun je er ook zitten en de kunstwerkjes wegspoelen met o.a. Arabische koffie met kardemom.

Samen met de Volkskrant maakte ik een video over Alsham. Die vind je hier.

Yalla, yalla, allen naar Osdorp!!!

Alsham Delights

 • Tussen Meer 58, 1068 GC in Amsterdam (Osdorp)
 • Openingstijden: di t/m za van 10:00 – 20:00u, zo van 12:00 – 18:00u, ma van 12:00 – 20:00u
 • Telefoonnummer: 06-41258234
 • Ze hebben een webshop en verzenden gratis v.a. €50,-!
Tags
RELATED POSTS
8 Reacties
 1. Beantwoorden

  Rihana Keirouz

  15 april 2018

  Wat fijn is dit toch! Ik ben zelf half Syrische, geboren en getogen Amsterdamse maar mijn roots zitten diep in mij en nu ik dit filmpje heb gezien ben ik zo blij geworden, die mensen hebben zoveel passie en liefde voor wat ze maken dat proef en zie je gewoon van alle kanten! Ik ga super snel naar Osdorp om daar te genieten. Ik zag in het filmpje iets over een ketting en dat je die kon winnen? Hopelijk is dat nog zo want ik dacht te lezen op de ketting: Kunefe (in t Arabisch) zou echt zo leuk zijn om die mooie ketting te winnen maar sowieso win ik al als ik daar die heerlijke pattiserie eindelijk weer kan proeven en me heel eventjes in mijn vaderland waan….

  Hartelijke groet, en keep up the good foodblogwork!

  Rihana Keirouz

  • Beantwoorden

   jonnekedezeeuw

   17 april 2018

   Hey Rihana,

   Dankjewel voor je leuke reactie! Ja, Alsham is echt een mooie plek, je merkt echt dat de eigenaar de Syrische patisserie gemist heeft. En ze nemen het heel serieus en dus is het erg lekker!
   Het ging niet om de ketting die je kon winnen maar om wat er op stond – kunafeh dus inderdaad, wat je kan krijgen als je het goed raadde en daar naartoe gaat. Je kan daar dus gewoon heen gaan en zeggen dat je weet wat er op mijn ketting stond…:-)
   Laat het je smaken daar! Binnenkort beginnen ze ook met drankjes zoals Arabische koffie met kardemom om al het zoets weg te spoelen…
   Groetjes, Jonneke

 2. Beantwoorden

  Dominique

  11 juni 2018

  Eenmaal eerder heb ik mijn leven mogen genieten van Arabische baklava dat in tegenstelling tot de Turkse variant meer bite heeft en knapperiger is (ieder zijn voorkeur). Ik was destijds bang dat het bij een eenmalige ervaring zou blijven nu de betreffende baklava was mee genomen na een vakantie in een van de Shamlanden. Toen ik gisteren de zaak binnen kwam, maakte mijn hart een sprongetje. ‘Zou het kunnen dat ik DIE baklava praktisch bij mij om de hoek zou kunnen vinden?’. Een gulzige greep uit de doos met baklava die ik kocht bij Alsham Delight leerde mij dat dit het geval is. Goddelijk! Dit is voor de kieskeurige zoetekouw een plek waar je heen MOET.

  • Beantwoorden

   jonnekedezeeuw

   11 juni 2018

   Hey Dominique, wat leuk om te lezen dat je zo blij bent met de baklava van Alsham :-). Ik werd er ook heel wild van, hahaha. Heb je de halawat el jibn al geprobeerd?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Mooncake is door een vakjury verkozen tot Foodblogger vh jaar en heeft onlangs haar eerste boek gelanceerd. Ontdekt culinaire verborgen pareltjes in Nederland & verder weg én deelt recepten + ander eetbaar vermaak.