ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Editorial

Mijn 7 culinaire favorieten in Osdorp

By Mooncake

Osdorp is qua eten 't meest interessante Amsterdamse stadsdeel van dit moment. Hier zijn mijn 7 culinaire favorieten in Osdorp!

Osdorp is qua eten ‘t meest interessante Amsterdamse stadsdeel van dit moment. Ik woonde er al eens eerder, in een ander decennium maar toen was er nog bar weinig te beleven op culinair gebied. Dat is nu wel anders. Vanaf mijn huis in Oost is het zo’n drie kwartier reizen naar daar maar dat doe ik met liefde en plezier want mijn reis wordt altijd dubbel en dwars beloont. Hieronder deel ik 7 redenen in willekeurige volgorde, om snel een bezoekje aan Osdorp te brengen. Uitbuiken doe je met een wandeling langs de Sloterplas.

Van kumpir tot jianbing, ma’amoul en atom, buckle up, hier gaan we: 

1. De gevulde tahoe van Asian Delight 

Asian Delight is een Aziatisch eethuisje in het foodcourt aan het Osdorpplein waar ik nu een geheim over ga verklappen want dat is nu eenmaal wat ik doe. Op zaterdagen verkopen ze daar een geweldig smakelijk gerecht dat luistert naar de naam gevulde tahoe. De tahoe wordt op zaterdag vers geleverd en meteen gevuld met groenten en kip en dan kort gefrituurd en dat levert je alleen maar vreugde!!  Je kan de unit daar opeten aan een tafel in het foodcourt maar je kan ook prima een paar porties mee naar huis nemen, in je vriezer stallen en op een later moment klaarstomen.

 • Osdorpplein 732, 1068 TC Amsterdam
 • Openingstijden: ma t/m za van 11:00u – 20:00u, do van 11:00u – 21:00u, koopzondag van 12:00-20:00u
 • Telefoonnummer: 020-6190500
 • Het eten is halal

 width=

2. Kumpir van de King

De koning van de kumpir tilt de good old aardappel naar een compleet ander level. Kumpir komt van het woord krompir, het (o.a.) Servische woord voor aardappel. Het gerecht is afkomstig uit het voormalige Joegoslavië en wordt in Turkije als streetfood verkocht.

De aardappelen van King Kumpir worden eerst zo’n 90 minuten gepoft in speciale aardappeloventjes:

 width=

Vervolgens wordt de knol doormidden gesneden, de zachte binnenkant geprakt en en gevuld met verse, knapperige rode kool, olijven, pepers, tonijn en eigenlijk alles wat een mens kan bedenken als vulling. Jij kiest. De King’s eigen variant van de Russische salade die doorgaans over kumpir heengaat, is beroemd en berucht in de wijde omtrek.

 width=  Eén zo’n aardappel en je kan uren door. Dit is comfortfood op z’n best en dat ga jij nodig hebben deze herfst.

 width=

King Kumpir

 • Osdorpplein 677, 1068 TC Amsterdam
 • Openingstijden:  ma t/m wo, vrij en za van 10:30u – 20:00u, do van 10:30u – 21:00u. Zondag gesloten, behalve elke laatste zondag van de maand
 • Het eten is halal

3. Poolse cheesecakes

Helaas is deze supermarkt gesloten! Je kan ook naar de Bulgaarse supermarkt Kapriz aan Tussen Meer 377B.

Osdorp heeft een Poolse supermarkt die elke maandag taarten en cheesecakes uit Polen laat overkomen. Een Poolse cheesecake (sernik) is een stuk minder zoet dan de Amerikaanse variant die we tot nu toe voornamelijk kennen in dit kikkerland. Bij supermarkt Malinka hebben ze verschillende varianten waaronder: sernik brownie (jeweetzelf), sernik morelowo-kokosowy (abrikozen-kokos) en sernik wiedeński (Weense cheesecake) en ze verkopen er ook cakerolls.

Voor de bakkers onder ons: de koeling heeft veel verschillende soorten roomkaas, de één net wat zuurder dan de ander. Van belang voor fijnproevers en cheesecakelovers.

Als mensen met Poolse roots binnenkomen, wandelen ze meestal in één rechte lijn door naar de worsten e.a. vleeswaren. Verder wordt er brood verkocht dat me doet denken aan het brood dat ik vroeger op vakantie at. Je vindt er verse maar ook bevroren Poolse pierogi en dumplings uit Oekraïne en Rusland. En de afdeling chocolade is ook zeker een bezoekje waard. De chocolaatjes van het merk Wawel at ik voor het eerst in Krakau en sindsdien zijn die dingen nostalgie voor mij. De blauwe en die met de zilver-paars-groene folie zijn mijn favorieten.

Poolse Supermarkt Malinka

 • Osdorper Ban 122, 1068 MK Amsterdam
 • Openingstijden: ma t/m za van 10:00 – 21:00u, zo van 11:00 – 20:00u.
 • Telefoonnummer: 06-20602051

 width=

4. Syrisch genot

Ook mensen die niet echt van zoet houden kunnen terecht bij Alsham Delights . Meesterpatissier Abdulrahman uit de Syrische stad Hama zwaait de scepter in de keuken en hij neemt zijn vak heel serieus. Als kind leerde hij alles wat hij moest weten van zijn vader. Met nootachtige ghee, hele pistachenoten, kardemom, sesamzaad, dadels en wat nog meer tovert hij samen met zijn team goddelijke koekjes en baklava in de vitrines van deze prachtpatisserie.  Sinds deze zomer hebben ze ook een terras waar je je bordje met kunafeh, tamriah en halawat el jibn wegspoelt met thee met nana (munt) of Arabische koffie met hel (kardemom). Zeggen al deze dingen je niks? Ga dan proeven.

Wil je meesterpatissier Abdulrahman aan het werk zien? Check dan deze video.

Alsham Delights

 • Tussenmeer 58, 1068 GC Amsterdam
 • Telefoonnummer: 06-41258234
 • Openingstijden: elke dag van 09:00 – 22:00u

 width=

5. Jianbing, bubbel tea en zeewiersoep 

Bij Kong Fu Milk Tea vind je misschien wel de beste bubble tea van de stad. Er bestaan inmiddels meer plekken waar je bubble tea kan halen maar de bubbels (taroballetjes) zijn vaak kant en klaar en soms gaat er allerlei chemische troep doorheen. Zo niet bij Kong Fu Milk Tea. Ze maken de bolletjes elke dag vers en soms betekent dat, dat je aan het einde van de dag achter het net vist. Maar je kan er gelukkig ook terecht voor China’s populairste streetfood ontbijt: jianbing! Een Chinese crêpe met ei, lente-ui, zwart sesamzaad, Hoisinsaus, homemade chili marinade, sla en krokante wontonvellen, die voor je neus bereid wordt. Een hap van deze pannenkoek heeft alles in zich om een ogenschijnlijk doodnormale dag tot een daverend succes te maken. Jianbing wordt door heel China gegeten en elke grootstedelijke buurt heeft z’n eigen stalletje dat vanaf zonsopgang tot in de middag de werkende mens van een vers en crispy ontbijt voorziet.

 width=

6. De beste baklava van de stad 

Hier kun je tot diep in de nacht terecht voor misschien wel de allerbeste baklava die de hoofdstad te bieden heeft en allerlei gebak. Deze tent gaat verder dan de standaard variant met bladerdeeglaagjes en veel te veel siroop. Kijk maar, dit is atom bijv.:

 width=

Met pure pistache en dat is lang niet altijd evident, vaak wordt er gemalen cashew met kleurstof gebruikt. Maar ze verkopen er ook het prachtgebak dat je hieronder ziet. Als je voor de vitrines staat, weet je misschien wel waar je moet beginnen maar niet waar je moet ophouden want alles ziet er goed uit. Breng dus een leger aan vrienden mee of een collectie tupperware-bakken.

Eerder schreef ik een artikel over de vestiging aan de Slotermeerlaan. En in deze video vertelt de eigenaar van het Şerifoğlu-imperium mij over de baklava die bruidegommen hun huwelijksnacht door helpt…

Şerifoğlu Osdorp

 • Tussen Meer 219-221 1069 DN Amsterdam
 • Telefoonnummer: 020 – 337 68 63
 • Openingstijden: zo t/m do van 09:00-01:00u, vrij en za van 09:00 – 02:00u

 width=

 width=

7. De beste Marokkaanse patissier van Amsterdam

Veel mensen zijn het erover eens: Boulangerie Marrakech verkoopt de beste Marokkaanse patisserie van de stad. Of dat waar is, weet ik nog niet 100% zeker omdat ik nog steeds niet alle patisserieën af ben gegaan…Maar dat hier hele mooi dingen gebeuren en de kans groot is dat die bewering inderdaad klopt, is één ding dat duidelijk is. Vooral vrijdag is een goede dag om te gaan, dan zijn de vitrines goedgevuld. Focus je op de Marokkaanse koekjes dus maar vergeet ook vooral niet om een stapeltje harcha en briouat met kip of vis mee te nemen.

 • Tussen Meer 75, 1068 EZ Amsterdam
 • Telefoonnummer: 06-11916063
 • Openingstijden: elke dag van 07:30 – 19:30u, op zondag van 08:00u – 19:30u

 width=

 width=