Recept

Recept | Gujarati handvo: hartige Indiase ontbijtcake met chutney

Open informatie

Stel je wordt wakker in het weekend of een andere vrije dag. Je huis is nog donker. Niet omdat het vroeg is maar omdat het buiten heel hard regent en de wolken donkergrijs zijn. Hoe fantastisch zou het dan zijn jezelf te verplaatsen naar de bank, in jogging, met warme sokken en dekentje uiteraard en dan de dag te beginnen met je favoriete serie op Netflix en een stuk hartige Gujarati handvo (Indiase ontbijtcake) met chai. 

Het recept vind je in Mooncake – Het bakboek in het hoofdstuk van Paulami maar ik deel ‘m hier met jou omdat ik denk dat dit is wat jij nu nodig hebt. 

Recept_Gujarati_handvo_indiase_ontbijtcake_mooncake.nl
Foto: Tjitske Photography

Als je vanaf je mobiel leest: klik op “open informatie” bovenaan de pagina voor de ingrediënten.

Zo maak je het:

  1. Was de rijst, de kikkererwten en de bonen en week minstens 4 uur in een ruime hoeveelheid koud water. Giet daarna af.
  2. Schil de gember en snijd de gember en eventueel de groene peper fijn. Meng in een kom met de rijst en peulvruchten. Voeg de yoghurt, kurkuma, suiker, asafoetida en het zout toe en meng goed. Dek de kom af met een theedoek en laat 10 tot 12 uur op kamertemperatuur fermenteren.
  3. Verwarm de volgende dag de oven tot 200 °C.
  4. Maal de fleskalebas of courgette tot moes en voeg toe aan het gefermenteerde mengsel. Voeg 2 theelepels olie en het limoensap toe en meng goed. Voeg het bakpoeder en de baking soda toe en meng tot er een licht en fluffy beslag ontstaat.
  5. Vet de ovenvaste pan royaal in met olie en schenk het beslag in de pan. Tik de pan zachtjes op het fornuis om het mengsel goed te verspreiden. Sprenkel sesamzaadjes over het mengsel.
  6. Verhit 2 theelepels olie in een kleinere pan en bak het mosterdzaad met een snufje asafoetida op middelhoog vuur, tot de mosterdzaadjes breken. Strooi de zaadjes over het beslag. Bedek de pan met aluminiumfolie en zet 20 minuten in de voorverwarmde oven. De cake is gaar wanneer deze licht goudbruin is en je een satéprikker in het midden van de cake kunt prikken en deze er schoon uitkomt.
  7. Laat de handvo 15 minuten afkoelen en serveer eventueel met een groene chutney of tomatenketchup.

Tip: Het mengsel fermenteert wanneer er bubbels verschijnen. Het fermentatieproces kan in de winter wat langzamer gaan. Zorg er dan voor dat je mengsel in een warm deel van het huis staat.

Handvo is het lekkerst bij het ontbijt of ‘s avonds met chai.

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

    We won't send you spam. Unsubscribe at any time.