ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Editorial

Keraalse curry in de Duitse bergen

By Mooncake

In het bergachtige dorpje Winterkasten in het Duitse Odenwald vind je een Ayurvedisch kuuroord waar je terecht kan voor massages en Zuid-Indiaas eten...

Op een zondag, anderhalve week terug, nam ik de trein naar Frankfurt. Ik vind met de trein reizen leuker dan met het vliegtuig. Ten eerste hoef je andermans scheten niet in te ademen en word je neus niet zo droog. Ten tweede is het heel leuk om, terwijl je naar buiten kijkt, een snack eet en het landschap ziet veranderen, langzaam je vakantie in te glijden.

Slapen in een woonwinkel

Ik sliep eerst een nachtje in Frankfurt. In een hotel dat zo hip en conceptueel was dat het ongezellig werd. Het leek wel of ik in de etalage van woonwinkel Made logeerde. En dat moet niemand willen. In Frankfurt dronk ik Apfelwein, scharrelde ik over een kerstmarkt waar ik kurkdroge, gepofte kastanjes at en een kaasfonduekraam spotte. Ha ha. Die Duitsers toch. Overal worsten, overal bier. De dag erop nam ik de trein en bus naar Fürth waar ik opgehaald werd door een pianist in een warme Audi met stoelverwarming. Ik ben dol op stoelverwarming en ook op warme Audi’s dus dat kwam mooi uit. Het was koud daar, rond het vriespunt. Ik werd naar dit hotel gebracht:

heritage_ayurveda_odenwald

Thermokleding & een culinair winterdagboek

Tot een paar jaar terug vond ik de herfst en winter het grootste deel van de tijd een kwelling. De lente en zomer waren mijn seizoenen. Maar daar ben ik van teruggekomen. Mede dankzij thermokleding en Nigel Slater’s Culinair winterdagboek kan ik het allemaal een stuk beter aan. De truc is denk ik niet te veel te willen en een beetje normaal doen. De winter verwacht maar weinig van je dus ga er in mee en geniet er van.

Masala chai in Odenwald

De rest van de week bracht ik door in de Duitse bergen. In een klein dorpje waar nagenoeg niets te doen was, at ik elke dag Indiase curry met gedroogde en gefrituurde karela (oftewel sopropo / balsempeer / bittermeloen) en dronk ik masala chai. Dat ging er zo aan toe:

ayurvedisch_kuuroord_duitsland

En dit was het uitzicht tijdens het ontbijt:

ayurvedisch_kuuroord_duitsland

Een week lang zonder laptop, Instagram en nauwelijks internetverbinding. Net genoeg om af en toe een appje te sturen. Maar mét elke dag Ayurvedische massages…

ayurvedisch_kuuroord_duitsland

…stoombad en sauna. En dan luieren tot je weer iets te eten kreeg. Er werd ook van je verwacht dat je lekker inactief was. Precies wat ik nodig had na maanden van duizelingwekkende hysterie. Ik las boeken die ik al jaren wilde lezen maar waar ik maar niet aan toe kwam. En ik las Superverslavend over de invloed van technologie en Het Internet en social media op onze levens. Een aanrader.

heritage_ayurveda_winterkasten

Voor wie dit ook wil: het kuuroord heet Heritage Ayurveda en ligt in Lindenfels-Winterkasten. Ik had een 5-daagse kuur met elke dag een behandeling en ‘s morgens yoga met deze zonsopgang:

heritage_ayurveda_duitsland

De eigenaar en het personeel komen allemaal recht uit Kerala, Zuid-India, waar meer dan 3000 jaar geleden de Ayurveda ontstond. Ze hebben daar ook een locatie overigens. De dames die mijn behandelingen gaven waren heel lief en leuk. Het had ook iets surrealistisch daar zo midden in de Duitse bergen in een dorpje met sprookjesachtige Eftelinghuizen en overal kerstversiering Keraalse curry eten en ingesmeerd worden met sesamolie. Maar ik kan het iedereen aanraden. De perfecte manier om december in te luiden.

Voor hen die zich vervelen

En als je besluit te gaan en je bent eenmaal extreem uitgerust dan kun je bij Café & Konditorei Zur Ludwigshöhe geweldige Kuchen en Torten eten (de eigenaresse heeft allerlei prijzen gewonnen):

Cafe_konditorei_zur_ludwigshohe_lindenfels
Dit was huisgemaakte kersenvlaai, vreselijk lekker…

De inrichting is heel nostalgisch, het lijkt alsof je bij je oma op bezoek bent. En toen ik er was stikte het er van de bejaarden (wel 20 stuks tezamen) die kerstliederen zongen, verhalen aan elkaar voorlazen en enorme stukken taart met likeur (één stuk was een kwart taart) naar binnen werkten:

In het weekend kun je dit combineren met een bezoek aan het Drakenmuseum. En ik heb me laten vertellen dat de alpacaboerderij Odenwald Alpakas ook zeer de moeite waard is. Ze verkopen daar ook alpacadekbedden, alpacapantoffels en alpacadekens. Alles om deze winter zonder al te veel kleerscheuren door te komen dus.

heritage_ayurveda_lindenfels