Recepten
Recept: Esther’s genezende groentesoep voor Pesach
Het is nog tot en met aankomend weekend Pesach a.k.a het matzefeest; eerder deelde ik al de hartverwarmende video van de Hoffman broers die de Jiddische keuken koken en vertellen dat alles en iedereen zeer welkom bij ze is. En nu is het tijd voor een Pesach klassieker uit het leuke vegetarische kookboek Nosh van Esther Erwteman: matzeballensoep 2.0.
Joodse peniciline 2.0
De meeste mensen zeggen bij Joodse keuken: viskoekjes, pekelvlees en kippensoep (Joodse penicilline). De eerste twee termen zijn niet zo relevant voor mij, maar Joodse penicilline is onmisbaar.
De term komt bij de Rambam vandaan, beter bekend als Maimonides. De Rambam was een rabbijn, rechtsgeleerde, filosoof en arts. Hij werd in 1135 geboren in Spanje en overleed in 1204 in Egypte. Hij beschreef in een van zijn vele werken de kippensoep als geneeskrachtig; daarom staat kippensoep ook bekend als Joodse penicilline.
Wanneer ik behoefte heb aan een zielverwarmende, keelstrelende soep die ik kan eten bij alle gelegenheden, maak ik mijn variant van Joodse penicilline.
Mijn genezende groentesoep met geraspte groenten op basis van groene currypasta is precies wat ik dan wil. Door de groenten te raspen in plaats van te snijden, krijgt deze soep een meer gebonden structuur en door het aanbakken van de groenten krijgt de soep ook precies dat vettige wat een goede soep moet hebben.
Mijn Joodse peniciline 2.0 is gevuld met matzeballen, eiernoedels of gezeefd met alleen wat extra korianderblad.
Zo maak je het:
Rasp de ui, courgette, winterpeen, gember en groene peper.
Snijd de knoflook in flinterdunne plakjes.
Snijd het puntje van het citroengras af en kneus het citroengras licht. Pas ervoor op dit niet te hard te doen; anders ligt alle smaak op je snijplank in plaats van in de soep.
Pluk de korianderblaadjes.
Verhit de sesamolie in een pan waar ten minste 2 liter in kan.
Bak de ui samen met de knoflook en groene peper.
Voeg na 5 minuten de courgette en wortel toe. Laat dit samen nog een paar minuten bakken.
Voeg dan de groene currypasta, citroenbladeren en citroengras toe.
Doe de groentebouillon erbij en breng de soep aan de kook. Laat de soep een paar minuten koken.
Voeg het sap en de rasp van 1 limoen, 1 eetlepel zout en de helft van de korianderblaadjes toe.
Proef de soep!
Afhankelijk van je bouillon en groene currypasta kun je de soep nu verder op smaak brengen. Je wilt een intense smaak bereiken en dit doe je door eventueel meer currypasta of gember, of meer zuur van de limoen toe te voegen. Pas als het lekker is, maar je dat laatste extra stukje smaak wilt hebben, voeg je extra zout toe.
Ingrediënten
Ingrediënten:
- gele uien 2
- courgettes 2
- winterpeen 1
- gember 5 cm
- groene peper 1
- knoflook 4 tenen
- citroengras 2 stengels
- koriander 1 bos
- sesamolie 50 ml
- groene currypasta 2 el
- citroenbladeren 6
- groentebouillon 1,5 liter
- limoenen 2
- zout
Benodigde keukengerei
een pan zou ik wel klaarzetten
Complexiteit
Dit ga jij gewoon nailen!!!
Overige informatie
Halal: Ja
Kosjer: Ja
Vegetarisch: Ja
Vegan: Ja