ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Restaurants

What the world needs now is…The Hoffman Brothers

By Mooncake

In de Antwerpse diamantbuurt vind je tussen de Vliscostoffen en diamanten Hoffy's. Daar koken de Hoffman broers de sterren van de Chassidische hemel.

In september ging ik terug naar waar ik ooit vandaan kwam: Antwerpen. Ik woonde er een tijdje en vind het nog steeds een gezellig stadteke. Bovendien zit je er voor verborgen plekken met lekker eten wel goed. Ik deed er meerdere fantastische ontdekkingen waarover later meer.

Jiddisch in de Koekenstad

Maar nu eerst: de Jiddische keuken.

Als je die nog nooit geproefd hebt, trek (dat is Vlaams) dan nu naar Antwerpen en zet deze schande recht door uitgebreid te tafelen bij Hoffy’s. Claudia Roden noemde Hoffy’s het enige, echte Jiddische restaurant van Europa en dat deed ze niets voor niets.

Het restaurant en de afhaal worden gerund door de Hoffman broeders vlakbij Antwerpen’s centrale station in een buurt waar Libanezen, Joden en Indiërs diamentenwinkels hebben en je Vliscostoffen kan kopen voor je volgende party-outfit. Tussen de grauwe gebouwen in de Lange Kievitstraat verschijnt dan plots de vitrine van Hoffy’s als een oase in een woestijn:

 width=

Pracht en praal. Ik heb in lange tijd niet zo’n mooie etalage gezien. De Bijenkorf mag stoppen met het uitstallen van kekke teddyberen die Louis Vuitton-tassen dragen. Geef mij een raam met de stoofperen, met kip gevulde courgettes, aubergines uit de oven, latkes en groentenmuffins van de Hoffman broeders en je hebt mijn onverdeelde aandacht.

Even een lijstje voor de leken:

  • Jiddisch: heeft betrekking op de Joods-Europese cultuur.
  • Chassidisme: ultra-orthodoxe stroming in het jodendom (denk: pijpenkrullen, zwarte hoeden, lange jassen en pruiken).
  • Sefardische joden: Joden met roots in Spanje & Portugal. De term wordt ook gebruikt voor de mizrachi Joden die weer van oudsher uit de Arabische wereld en het Midden-Oosten komen.
  •  Asjkenazische Joden: Joden met Oost-Europese roots.

Hoe sober de levensstijl van de Chassidische Joden ook lijkt, hun eten is dat alles behalve.

Koken volgens de Kasjroet

Niet alleen de (Chassidisch-)Joodse gemeenschap haalt zijn heil bij Hoffy’s; mensen van diverse pluimage genieten van de latkes, Gefillte Fisch en overdaad aan groenten die de broeders 6 dagen per week aanbieden. Ze beschrijven zichzelf als echte Antwerpenaren (geboren en getogen) en hebben regelmatig Islamitische klanten over de vloer. Want Kosher geslacht is voor sommigen hetzelfde als halal geslacht. Iedereen vertrouwt de keuken van Hoffy’s omdat er heel precies gewerkt wordt; elke dag komt er een rabbijn langs om te checken of alles volgens de Kasjroet (Joodse spijswetten) gebeurt. Als niet-Jood mag je werken in de keuken maar het is de bedoeling dat het vuur aangestoken wordt door iemand die Joods is.

Als er iets is wat de wereld nodig heeft dan zijn het de Hoffman broeders.  Niet alleen voorzien ze ons van een goed bord vol verrukkelijk eten met heel veel toewijding, passie en precisie:

….ze zijn ook niet te beroerd om je meer te vertellen over de Joodse keuken en gewoonten en staan open voor alles en iedereen die voorbij komt. Dat was al eerder te zien in Goed Volk van Jeroen Meus.

Samen met Tenny Tenzer maakte ik een video voor de Volkskrant over Hoffy’s:

https://www.facebook.com/volkskrant/videos/vb.132272050127848/2262137920729053/?type=2&theater

Toen we aan het filmen waren stond er een enorm bad met cholent (a.k.a. hamin) op:

 width=

Een Joods stoofgerecht met bonen, aardappelen, eieren en  rundvlees. Comfortfood dat ons de winter door gaat helpen. Nog niet geproefd en dus moet ik snel terug.

Nog een tip: donderdag en vrijdag zijn goede dagen om te gaan. Dan is er nog meer overvloed dan er normaal al is…

Hoffy’s

 width=

Wat eet je hier?

Gefillte fisch, latkes en een overdaad aan Ottolenghi-achtige groentegerechten.

Bijzonderheden

Deze zaak wordt gerund door de Chassidische Hoffman broers.

Afhalen en bezorgen

Afhalen

Overige informatie

Alcohol: Ja
Halal: Ja
Kosjer: Ja
Vegetarisch: Ja
Vegan: Ja