Ingrediënten
Mooncake musthave: (Q)amardeen of Qamar al-Din aka abrikozenleer
De Mooncake musthave van deze keer is Qamardeen of qamar al-din a.k.a. abrikozenleer. Je eet het als snack of maakt er abrikozensap van...
Qamar al-Din, een soepel leer van gedroogde abrikozen, at ik voor het eerst op een markt in Jeruzalem / Al-Quds. Daar heb je oneindig veel gedroogde fruitsoorten. En dan niet alleen van die gesuikerde shit die je vaak in de supermarkt ziet maar mooi en puur gedroogd fruit met allerlei smaaklagen. De Mooncake musthave van deze keer is niet alleen puur lekker om als snoep te eten maar je kan er ook ultraverfrissend sap van maken.
Wil je hele lekkere gedroogde ananas en pompelmoes in NL proeven? Dat kan hier!
Wat is Qamar al-Din?
Kamardin, qamardeen, qamar al-Din, amerdeen enz. verwijzen allemaal naar abrikozenleer. Het zijn tot moes geslagen abrikozen die in de zon (of bij gebrek aan zon in een oven of voedseldroger) gedroogd zijn. Het pulp wordt soms, maar niet altijd, gezoet met wat suiker en vermengd met olijfolie. Je eet het bij de thee bijvoorbeeld, kan een plakje vullen met noten en oprollen. Of er een jas van maken.
Meer fruitleer
Er bestaan trouwens meerdere fruitleersoorten. Van moer- en aardbeien, kersen, kiwi’s, pruimen, zuurbessen, druiven, kaki fruit, (granaat)appels enz. In landen waar een overdaad van fruit bestaat in de zomer wordt het gemaakt om verspilling tegen te gaan en vooruit te werken voor de winter. Net als met jam. Zo kwam ik het niet alleen in Jeruzalem tegen maar ook in Macedonië en Albanië. Als tapijten gedrapeerd over een lijn in een marktkraam.
Gedroogd fruit is zo lekker en gelaagd qua smaak dat je je afvraagt waarom we nog Haribo kersen eten.
In Armenië noemt men het t’tu lavash (“zure lavash”), pastegh, bastegh, pestil of basteil en wordt het ook gebruikt en gemixt met gebakken ui in de Armeense soep t’ghit. In Iran heet gedroogd fruitleer lavashak. Omdat het net zo plat is als lavash (een platbrood). En in Turkije heet het ook pestil.
In Georgië gaat het door voor tklapi en heb je zoete en zure varianten. De zure variant wordt gemaakt van (verschillende) pruimen en gebruikt in stoofpotten of een soep zoals kharcho.
Wat kun je met Qamar al-Din?
Behalve het opeten als snoepige snack of voor bij de thee, al dan niet opgerold en gevuld met noten aan de binnenkant, kun je het gebruiken in soepen en stoofschotels. En, qamar aldeen muhallabia is abrikozenpudding die gemaakt wordt van het fruitleer. En, je kan er heel eenvoudig een gelijknamig abrikozensap mee maken dat veel mensen tijdens Ramadan craven als de ultieme verfrisser.
Waar koop je Qamar al-Din?
Bij een supermarkt met producten uit het Midden-Oosten, de Balkan, Iran of de Kaukasus. Abrikozenleer wordt onder andere in Syrië en Turkije gemaakt. Een plak qamardeen bij Tigris en Eufraat op de Javastraat in Amsterdam-Oost kost 3,50 euro. Je kunt het ook online bestellen, bijvoorbeeld hier.
Hoe maak je Qamar al-Din?
Qamar al-din is eenvoudig te maken door ca. 1 kilo (over)rijpe ontpitte abrikozen van goede kwaliteit te koken in een grote pan met een eetlepel water. Wanneer het kookt voeg je ongeveer 200 gram suiker toe en roer totdat de suiker is opgelost. Giet het mengsel in een keukenmachine of maal tot moes met een staafmixer. Voeg het sap van 1 citroen toe. Verwarm vervolgens de oven voor op 150 graden. Leg bakpapier op een bakplaat en smeer de abrikozenmoes uit tot een vierkante lap van ongeveer 30 x 30 cm.
Als je het abrikozenleer gaat gebruiken als snack spreid je ‘m net zo dun uit tot ie transparant is. Als je de pasta wil gebruiken om pudding of sap mee te maken dan kan ie ook wat dikker zijn.
Schuif de bakplaat in de oven en laat de abrikozenmoes 5-6 uur indrogen tot het hard genoeg is om op te rollen. Het abrikozenleer kun je ‘t beste donker en droog bewaren en blijft ca. 6 maanden goed.
Abrikozenleer wordt van oorsprong gedroogd in de zon. Mocht het in Nederland langere tijd warm en droog zijn dan kun je het leer ook in de zon leggen en wachten tot het geheel oprolbaar is. Dek dan wel af tegen vliegjes.
Recept voor Qamar al-Din (abrikozensap)
Dit heb je nodig:
- Een plak abrikozenleer van ca. 12,5 cm.
- 1 liter water
- ½ theelepel oranjebloesemwater
- Ijsblokjes
- Pijnboompitten ter garnering
- evt. wat suiker / honing naar smaak
Zo maak je het:
Knip het abrikozenleer in stukjes en zet het op met het water. Breng aan de kook, laat de stukjes abrikozenleer smelten. Haal de pan van het vuur, voeg het oranjebloesemwater toe en proef. Voeg evt. wat suiker toe en roer tot het opgenomen is. Laat de abrikozendrank afkoelen in een kan in een bak met ijswater. Zet het tot gebruik in de koelkast en garneer met de pijnboompitten.