ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Boodschappen

Russische boodschappen: granaatappelwijn & inktvis jerky

By Mooncake

In deze Russische supermarkt in Rotterdam vind je niet alleen huisgemaakt comfortfood maar ook granaatappelwijn, inktvis jerky en zonnebloempithalva...

We naderen het einde van het jaar en dat kun je maar beter doen met een goed gevulde voorraadkast. Dat brengt geluk nl. Mark my words.

Boodschappen doen vind ik enorm leuk. Zeker als ik een tijdlang veel van huis ben geweest. Die periodes waarin je koelkast niet veel meer te bieden heeft dan een verpieterde lente-ui en een zuur pak melk. En je voorraadkast ineens overal kale plekken heeft. Een feest om dan grondig in te slaan en alles eens goed bij te vullen.

Helemaal leuk is het om boodschappen te doen in een winkel met spullen die je niet kent. Daar word ik altijd erg wild van. Een tijdje terug stapte ik binnen bij een Russische supermarkt. Je kan er naast fantastisch boodschappen doen ook een hapje eten of afhalen. Denk: verse chebureki, zalige zalmkoeken en hele goeie, voedzame soep. Je leest er hier meer over. Maar in dit artikel: focus op de boodschappen. Niet alleen Russisch trouwens maar ook producten uit Armenië, Georgië en andere omliggende landen.

Een theeboek

Toen ik deze winkel, Nika Ru in Rotterdam, voor het eerst binnenstapte, verloor ik mezelf helemaal aan alle kekke verpakkingen:

Een tea book. Thee verpakt in een boek. Enig. Ik krijg hier Eftelinggevoelens bij en dat is altijd goed. Eat your heart out, Lipton.

Kuukjes erbij in bananenvorm met bananensmaak:

En dan de afdeling chocolade..Dit is Alyonka chocolade van Krasny Oktyaber en de Russen en deze chocolade gaan way back:

De dunne repen kwamen op de markt in 1965 en zijn tot op de dag van vandaag net zo populair als toen. Over het meisje op de verpakking gaan verschillende verhalen rond. Het schijnt de dochter van één van de kunstenaars die voor de fabriek tekende te zijn. Inmiddels zijn er meerdere vrouwen die claimen dit meisje te zijn maar de fabriek ontkent dat de tekening gebaseerd is op een bestaand mens.

Dit is toch gezellig om in huis te hebben en om uit te delen aan diegenen die je nauw aan het hart liggen? Ja, dat dacht ik ook.

Mijn liefde voor Russische en Oost-Europese chocolaatjes ontstond tijdens een trip naar Krakau. Bij Nika Ru kun je helemaal los met scheppen. Je koopt de chocolaatjes per stuk. Rechtsboven op de foto zie je chocolaatjes met drie bruine beren op de verpakking (gebaseerd op het schilderij ‘Ochtend in het Dennenbos van Ivan Sjisjkin): een verwennerij van formaat voor kinderen die opgroeiden tijdens de Sovjettijd. Je betaalde toen zo’n vier roebel per kilo, zo’n €7,- en dat was een fortuin.

Wat ik ook vond: voorverpakte medovik. Een verrukkelijk maar subtiel recept van Rita van Sweet Carambole vind je in mijn boek.

En dit is een voorverpakte miniversie van bird’s milk – één van de vijf Sovjettaarten (en ja wederom: in mijn boek lees je meer over The Big Five):

Hieronder een bekertje kefir (komt oorspronkelijk uit de Kaukasus): in olijke verpakking:

In deze winkel vind je ook verschillende soorten zuivel, zoals een hele stevige kwark waar je syrniki mee kan maken.

Mooie drankflessen hebben ze er ook (cadeautip!):

Ik kocht er onlangs nog een Georgische wijnfles in granaatappelvorm.

Vis uit een potje:

En mayonaise van kwarteleieren:

Zwart brood & heimwee

En de boekweit mocht niet ontbreken. Bij Rusland denk je misschien al snel aan bietensoep en wodka maar boekweit is de basis. Ik ken mensen met Russische roots die zweren bij bepaalde Russische merken en niks moeten weten van de boekweit die hier in de supermarkt ligt.

En heel donker, stevig roggebrood waar je de winter wel mee door komt:

Toen ik er was sloeg een man een hele doos in. In deze winkel komen veel mensen om hun heimwee te stillen. Van heinde en verre trekken ze naar Nika Ru op zoek naar specifieke producten die daar meestal wel te vinden zijn.

Inktvis jerky

Gedroogde en gerookte inktvis. M.a.w.: inktvis jerky, lekker voor bij de borrel:

Allerlei soorten vlees, worsten, hammen, zult-achtige dingen:

Deze man en zijn snor maken mij vrolijk:

Als je augurken gaat inslaan besef dan: augurken met troebel water zijn zout. Die worden gegeten bij de wodka of door een salade. Augurken in helder water zijn zuur.

En tenslotte, ook gespot in de winkel: gevulde koolbladeren uit de vriezer en zonnebloempithalva!

Bekijk ook de video die ik maakte over dit zaakje:

Overige informatie

Halal: Ja
Kosjer: Ja
Vegetarisch: Ja
Vegan: Ja