ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Boodschappen

Ekte ekte ajvar in een geheime supermarkt in Amsterdam-Oost

By Mooncake

In deze geheime supermarkt in Amsterdam-Oost vind je delicatessen uit de Balkan. En ook: de lekkerste kant-en-klare ajvar tot nu toe...

Ik houd van boodschappen doen op vakantie. Meestal zijn mijn aankopen in de supermarkt de souvenirs die ik mee naar huis neem. Specerijen, thee, geiten(vlees), chocolade; ‘t liefst in kekke verpakkingen.

Een paar jaar terug ging ik naar Macedonië en dat was fantastisch. Het eten was gruwelijk vers en er werd een heleboel zelf gemaakt.  Ik belandde in een huisje in de bergen met verse kruiden langs de weg, water uit de rivier die in het dal stroomde en paddestoelen die zo vanuit het bos op je bord belandde. En de Wi-Fi in het gezellige huisje was stuk en dat was echt een cadeau. Een leven zonder Wi-Fi is best wel leuk.

☆ Mijn reisverslag over Macedonië vind je hier. ☆

Echte ajvar in september

Ik was in Macedonië in september en dat betekent daar dat de balkons volhangen met paprikaslingers: 

 width=

Die worden geroosterd en daar wordt ajvar mee gemaakt:

 width=

 In allerlei tuintjes zie je mensen hun paprika’s branden in een vuurtje. De geroosterde paprika wordt (over het algemeen) tot een smeersel gemengd samen met geroosterde aubergine, olie, azijn, zout, peper en knoflook. Elke familie maakt zijn eigen ajvar en elke familie maakt het natuurlijk het allerlekkerst. 

Ajvar wordt door de hele balkan gegeten en is eigenlijk lekker op alles. Gegrild vlees, geroosterd brood, bij een salade, door je pastasaus, soep, omelet of op je hoofd. Je moet alleen wel de juiste ajvar vinden of zelf maken en dat is best wat werk.

Goeie ajvar in Nederland

Eenmaal terug in Holland ging ik op zoek naar goeie ajvar. Ik kocht het merk Prodavka maar vond die eigenlijk niet te nassen. Na een paar soorten uit de supermarkt te hebben geprobeerd, stuitte ik in een geheime supermarkt in Amsterdam-Oost een tijdje terug op deze pot:

 width=

Granny’s secret. Wat een aanwinst! Zo’n verschil met de ajvar die ik tot dan toe had. Echt, mijn leven is veel leuker voortaan. Je ziet de roosterstukjes terug in het goedje: 

 width=

En de pot barst van de paprika’s. Geen uitgedunde ellende. Het verschil met andere, goedkopere supermarktajvar’s is dat je hier echt de geroosterde paprika proeft en terugziet in de structuur en het goedje niet te zuur is. Er gaat vaak echt veel te veel azijn in en dan wordt ‘t een zure bende.

Geheime supermarkt in Amsterdam-Oost

Even over die geheime supermarkt. Ik woon nu toch alweer een behoorlijke tijd in Oost maar weet pas sinds een jaar of wat, dankzij een volger die mij tipte, over Company Lukic, een Joegoslavische winkel aan de Veemarkt. Toen ik er voor ‘t eerst kwam dacht ik dat de boel dicht of opgeheven was:

 width=

Maar ik belde toch aan en wachtte geduldig. Bleek dat er in deze (ietwat donkere) loods allerlei lekkers uit de Balkan te vinden is. De eigenaren zijn al op leeftijd en mensen komen dus van heinde en verre om hier hun heil te halen.

Voor de liefhebbers: heel veel worsten e.a. vleeswaren, specifieke wijnen, bieren en likeuren maar ook:

 width=

…een uiterst knusse doos kamillethee. En ik vond iets wat leek op de teacakes waar ik verslaafd aan raakte toen ik in Edinburgh was:

 width=

Heel gezellig dit soort boodschappen. Houdt de vakantievibe nog even gaande.

Als je voor een dichte deur staat, bel dan even (aan), dan doet er meestal wel iemand open :-).

Overige informatie

Halal: Ja
Kosjer: Ja
Vegetarisch: Ja
Vegan: Ja