Ingrediënten
Mooncake musthave: een eigen saci oven
Wat is een saci - zo'n bolle plaat om platbrood op te bakken? Waar koop je een saci of saj? En wat kun je met een saci? Lees hier alles wat je moet weten!
Dit keer geen ingrediënt maar wel een fantastische en vreselijk gezellige tool voor in je keuken. Of woonkamer. Of tuin.
Via mijn insta sliden jullie regelmatig culinaire vragen in mijn dm. Berichten als: “Waar koop je qeshta?”, “Waar vind je vormen om ma’amoul mee te maken?”, “Waar eet je Russisch?” of “Waar in Nederland eet je Armeens?” passeren de revue. En zo kreeg ik vorige week van Elefteria (check hier haar site over de Griekse keuken (met online kookworkshops!)) de vraag of ik wist waar je zo’n bolle plaat kan kopen om perek (ofwel fillota) mee te maken. Een knisperend knapperig dun deeg dat je lange tijd kan bewaren en met wat water weer zacht kan maken om bijv. spanakopita mee te bakken.
Wat is een saci?
Een saci is een omgekeerde wok, een bolle metalen plaat, waar je allerlei soorten brood-achtigen op kan bakken.
Saci kom je in Nederland tegen bij Turkse bakkerijen of in Syrische restaurants. De metalen plaat wordt saç (in ‘t Turks) of saj (saazj) (in ‘t (Syrisch-)Arabisch) genoemd en als ie flink heet is bak je er heel snel allerlei soorten broden op. Het Syrische sajbrood dat vers gebakken wordt bij Shaami huis in Rotterdam wordt gevuld met krokante, sappige shawarma.
Druzen pita met labneh
In het Noorden van Israël (ofwel Syrië volgens een vrouw die ik daar sprak) kom je vaak Druzen tegen die langs de kant van de weg op zo’n plaat hele dunne Druzen pita staan te bakken. Met za’atar, olijfolie en labneh en dan vers van de plaat. Werkelijk verrukkelijk.
In de video hieronder zie je hoe zo’n pita voor mijn neus in elkaar gedraaid werd (hier op een warmhoudplaatje, niet op een saci), midden in een winkelcentrum:
Vraag jij je nu ook af waarom je dit niet ziet in Nederlandse winkelcentra? Nou, iets soortgelijks komt hier wel voor hoor (zie verderop in dit artikel) maar je moet iets beter zoeken.
Wat kun je met een saci?
De plaat kan loeiheet worden waardoor je er snel allerlei heerlijke broodgerechten mee kan maken. Denk: gözleme (zin in), een Druzen pita dus (ook zin in), paratha, ‘gewone’ pita’s en dat Griekse filodeeg dus. Oh en wat dacht je van jianbing – zo’n dunne crêpe met hoisinsaus, chili marinade en knapperige wontonvellen! En Afghaanse bolani!
Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Bolani eet je hier.
Kijk hieronder, gewoon in Nederland verse gözleme in the baking:
En dan als ze klaar zijn wrijven ze een boterblok over het deeg dat extreem zacht is en dan met een slightly pittige feta-spinazie vulling…Goden wat heb ik een honger!
Je leest hier waar dit is.
Maar heel even…hoe gezellig is dit tafereel hieronder?!
Ik stel voor dat jij heel gauw voor jezelf en je vrienden en vriendinnen een lading saci inslaat om vervolgens ergens op de grond heel veel lekkers te gaan zitten bakken. Een plaat party in iemands tuin of woonkamer. Dat lijkt me echt enig met een groep vriendinnen. Een beetje als vissen maar dan leuk.
Waar koop je saci?
Nou hier bijvoorbeeld. Of bij Tugba cadeaushop in Rotterdam. Kadoland in Eindhoven heeft ze ook.
Hoe maak je saci?
Als je geen budget hebt om zo’n apparaat te kopen kun je er ook een maken met een omgekeerde wok die je op een vuurtje legt. De wok wordt dan gloeiend heet en dan heb je in principe hetzelfde effect. Kijk, hier zie je iemand die zelf iets in elkaar draait en hier in Pakistan zie je een professional aan het werk.
Recepten met een saci
Hier vind je een recept om zelf pita te maken op een hete plaat. Ik kreeg ook een recept voor cheese paratha doorgestuurd. Mijn volgers zijn de leukste! En Elefteria heeft het recept voor perek en voor het filodeeg dat je daar bij nodig hebt nu online staan. Welk baksel wil jij als eerste uitproberen op zo’n plaat? Of heb je nog een recept dat niet mag ontbreken? Laat het me weten.