ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Restaurants

Verrukkelijke maqluba en homemade appelchutney

By Mooncake

Jammer genoeg bestaat deze markthal niet meer! 

Lieve lezers, het is echt een godswonder dat deze post vandaag op tijd af gekomen is. Ik heb me nl. een partij lopen lummelen vandaag. Ik had het concentratievermogen van een peuter die net een fles diksap geat heeft (en dan niet aangelengd) en zich bevindt in een kamer met zuurstokkenbehang en 136 verschillende soorten speelgoed in enkel fluorescerende kleuren. Dan vouwde ik weer kleding op, dan haalde ik weer chocola, of ik sneed een stuk spekkoek af, planten water geven, liedje luisteren, heel luid, krullen in mijn haar kneden (why? voor wie? als je zo doorgaat kom je niet meer buiten vandaag dus waarom doe je moeite?), nagels vijlen, cirkels tekenen met een passer in mijn agenda (met welk doel?), voor me uit staren in de leegte, de zoveelste IG stories update doen en ga zo maar door.

Maar het is weer gelukt. En eigenlijk typ ik dit hierboven een uur voor mijn deadline om mezelf te stimuleren het ook echt af te krijgen. Ennnnn….focus!

Komt ie. Met pijn, moeite, bloed, zweet, tranen hierbij een splinternieuwe post. Laat ‘m je smaken!!!

Foodhallen…ze schieten als paddestoelen uit de grond in ons land de laatste tijd. Sommigen doen alsof de Foodhallen in Amsterdam-West de eerste hallen zijn EVAH in ons land maar als je mijn blog volgt, weet je dat niets minder waar is.

Ik heb het over deze hallen natuurlijk. Als er ergens een markthal is, die in de buurt komt van die hallen in het buitenland, met smakelijke stapels voedsel en waar op een doorleefde manier gesmakt en gesmuld wordt en die alle lagen van de bevolking aantrekt, dan zijn het deze hallen wel. Bovendien bestaan ze al sinds begin jaren ’80. En toch zie ik zo vaak voorbij komen: “sinds een paar jaar heeft ook Nederland Foodhallen naar buitenlands voorbeeld.” *zucht* Echt mensen, waar zitten jullie met je hoofd?

Dan heb je nog deze. Ook een pracht van een toevoeging aan ons foodhallandschap.

Maar wat doe je als je niet in de buurt van Beverwijk of Amsterdam woont? En je geen zin hebt in een gelikte foodhal waar je €8,50 betaalt voor een liflafje. Hou op met me hoor. Kom niet met die onzin. Liever eet ik dan thuis een rijstwafel met muisjes met trekdrop na. Of rijt ik mijn gehemelte open aan een salmiakbal, dan dat ik me inlaat met die onzin.

Een tijdje terug ontdekte ik in Veldhoven (in de buurt van Eindhoven), vlakbij de High Tech Campus een nogal verborgen markthal:

 width=

In de Kromstraat – tussen de Kruidvat, Zeeman, Keurslager, Intersport, Jola en Takko Mode vind je een markthal, die wat dieper ligt dan de andere winkels en dus wat minder goed zichtbaar, met verschillende kraampjes. Als je langsloopt is het een beetje donker dus het kan zijn dat de noodzaak je ontgaat daar naar binnen te gaan. Maar die noodzaak is er wel degelijk dus doe dat alsjeblieft! Iedereen die daar in de buurt woont of komt in een straal van pak ‘m beet 90 km zou daar naar binnen moeten. Dus ja, ook als je je in Antwerpen bevindt of Mönchengladbach, Arnhem of Dordrecht.

Bij binnenkomst zie je als eerste Wah Re Wah waar je echt heerlijke Indiase en Pakistaanse gerechten eet.

 width=

De eigenaar heeft veel Indiase klanten die op de campus werken en catert bovendien door het hele land. Ook dit is weer de real deal India. Na Amstelveen schijnt Eindhoven e.o. de meeste Indiase expats te herbergen en dat proef je!

 width=

De curry was zo vol van smaak, echt heerlijk. Rijst met een goeie bite en lekker smeuïg. Mango lassi is er altijd lekker bij. Fris, zoet (handig als het pittig wordt) en ook nog goed voor je vertering heb ik het idee. Maar wat weet ik nou, weinig, maar het lijkt zo te zijn.

Het broodje erbij was net vers gebakken:

 width=

Nationalisme:

 width=

Oh en eerder at ik er al een goed gevulde, krokante samosa:

 width=

En boven in het midden een toetje – ras malai.

Check ook even hun website en bestel hun catering voor je volgende meeting of feestje. En als er geen meeting of feestje aankomt, plan er dan nu één (of twee of drie) in, gewoon om hier je eten te kunnen bestellen. Dat is reden genoeg.

We wandelen verder…

Als je vervolgens rechts de hoek omgaat kom je bij een Indische eetstalletje…Warung Enak:

 width=

Ze zijn goed voorzien in snacks. V.a. €1,35 heb je er al één. Pastei bijv., of lemper, martabak, maiskoek of een Indonesische kroket. En ook hele lekkere zoetigheden. De good old spekkoek bijv. maar ook klepon (balletjes van kleefrijst met kokos). Je kan een bordje met sate of rendang eten – de menu’s beginnen v.a. €5,50…en dan te bedenken dat die kant en klaar dinges in de supermarkt soms zelfs meer kosten dan dat. Waarom zou je die troep ooit nog kopen überhaupt?

Sate met pindasaus on the side en friszure komkommer:

 width=

Ik dronk er hele lekkere, verfrissende cendol/dawet (ob.v. kokos, gula djawa) bij met stukjes jackfruit:

 width=

Je kan er ook leuk inkopen doen: sauzen, boemboe’s en andere must haves voor in je voorraadkast:

 width=

 width=

Vervolgens zit er een kraam met een hoop drank.

En dan achterin de hoek zit Alep pizza – de meest verborgen parel bij uitstek.

 width=

Toen ik deze markthal voor de eerste keer bezocht focusten die eigenaren zich nog vooral op Italiaanse pizza’s, ovenschotels e.d. Maar toen ik ze sprak, bleek dat hun roots in Syrië liggen en ze stiekem ook wel Syrische gerechten maakten maar de aandacht vooral wilde vestigen op die pizza’s. Eeuwige zonde natuurlijk in mijn ogen. Je kon toen wel  een dag vooraf bellen voor tabouleh, sarma, falafel, baba ghanoush en gevulde artichokken maar het stond niet op de kaart. Later kwam ik nog eens terug en een mooi begin bleek gemaakt.

Ze maken voortaan maqluba met bloemkool of aubergine. Echt in één woord briljant!!!

 width=

Maqluba is een rijstgerecht boordevol specerijen dat oorspronkelijk uit Libanon komt en ‘ondersteboven’ betekent.  E.e.a. wordt klaargemaakt in een pan en aan het einde omgekeerd op een bord. Proef nou maar gewoon. Ik at de variant met kip, aubergine, noten en rozijnen. Je krijgt dan dit:

 width=

En ik proefde hele goeie kibbeh – een gefrituurde bulgursnack met lamsvlees in het deeg maar ook aan de binnenkant:

 width=

Net klaargemaakt, heerlijk krokant en van binnen smeuïg AF. De eigenaresse had net geweldige sesamkoekjes (dun, krokant en met een uitgesproken sesamsmaak) gemaakt die me in één ruk terugbrachten naar mijn Midden-Oostenperiode. Mashallah.

 width=

Ook kreeg ik nog een paar falafels in mijn handen gedrukt – zalig. De eigenaren vertelden me dat er tegenwoordig ook oudere dames uit de omgeving (waaronder een vrouw van in de 80!) naar de markthal komen omdat ze zelf niet meer kunnen koken en dan een voorraad maqluba halen bij Alep. Briljant. Dan mag je jezelf toch gelukkig prijzen, als dat je maal is op je oude dag? Stop daar zeker even! En vraag even wat ze allemaal hebben liggen, wie weet meer dan op de borden staat…

Als je je nu omdraait en rechts aanhoudt komt je bij Saheb’s lekker eten.

 width=

De Surinaamse keuken. De bara ziet er buitengewoon goed uit en ze maken hun eigen chutneys, waaronder een variant met appel:

 width=

Yum, yum, yum:

 width=

Huisgemaakte chilisaus in pindakaasverpakking:

 width=

Die chutney moet erbij want, zo vertelde de dochter van de eigenaresse: “een bara zonder chutney is als een oliebol zonder suiker.”. Geweldige tegeltjeswijsheid die ik vanaf nu te pas en te onpas zal droppen.

De eigenaresse komt oorspronkelijk uit (Brits-)Guiana en kwam later naar Suriname en daarna naar Nederland. Ze begon haar eten ooit te verkopen via een Facebookpagina en mensen konden appen en bij haar thuis afhalen. Toen dat een succes werd, ging ze op zoek naar een vaste plek en die heeft ze nu gevonden in de markthal. Wees daar dankbaar voor want haar eten is zeker de moeite waard!

Bestel een nasi of bami met kip:

 width=

Mals en al:

 width=

Maar je kan er ook terecht voor roti en belegde broodjes!

Dit is de heilige wok in de familie. Daar kookt de vrouw des huizes het allerbeste mee, aldus haar dochter:

 width=

Er is trouwens nog plek voor nieuwe stalletjes in die markthal dus mocht je iemand weten of iemand zijn die interesse heeft…neem dan vooral contact op!! Buiten de randstad is het vaak wat moeilijker om dit soort plekken helemaal te vullen omdat er simpelweg minder aanbod is. Maar het zou doodzonde zijn als deze markthal niet uitgroeit tot een daverend succes. En bovendien van levensbelang voor de dames op leeftijd die vanuit hier hun vriezers vullen met allerlei heerlijkheden.

Jammer genoeg bestaat deze markthal niet meer!