Beverwijk Beverwijk Boodschappen Libanees Marokkaans Streetfood Syrisch Turks

Nederlands enige echte markthal

23 oktober 2016
Share

Dit keer een stuk over een plek die niet bepaald onontdekt te noemen is maar mijn hart wel sneller deed kloppen en mijn ogen maximaal deed glinsteren en die heel erg de moeite waard is!

Een tijdje terug bracht ik een zondagmiddag door bij Bazaar Beverwijk. Ik was samen met een vriendin die daar al sinds haar jonge jeugd komt en me van alles kon vertellen over haar herinneringen en hoe de Bazaar de afgelopen jaren uitgegroeid is tot een minidorp dat wel wat weg heeft van een soort van woonboulevard in het kwadraat maar dan zonder de overvloed aan meubels en Zweedse gehaktballetjes. Maar mét vers bereid eten uit alle windstreken en stalletjes met kleding, schoenen, cosmetica (bijv. Marokkaanse savon beldi, ghassoul en henna maar ook spotgoedkope make-up van bijv. l’Oréal), de meest intrigerende kookspullen waarvan je niet wist dat ze bestonden, sieraden, versgemalen Arabische koffie, baklava, noten, olijven in alles soorten en maten, dadels idem dito, kruiden, verse vis, een fantastisch foodcourt waar je bijv. Afghaans, Chinees en Indiaas kan eten maar ook poffertjes of patat.

Geloof mij, je bent hier beter af dan in die Markthal in Rotterdam of de Foodhallen in Amsterdam-West. Die hallen zijn prima om een keer binnen te wandelen als je toch al in de buurt bent en je nog steeds warm draait voor pulled pork en Angus beef of een donut maar de Bazaar in Beverwijk is een plek waar je speciaal naar toe gaat om een dagje door te brengen. Het ene moment heb je het gevoel dat je in een Arabische souk staat, dan denk je weer dat je in een hysterisch foodcourt ergens in Azië terecht bent gekomen maar oh nee, wacht, ze verkopen ook poffertjes en patat dus sta ik nu gewoon in Amsterdam of ben ik toch op de Balkan? En zo gaat dat dus de hele middag door. Je hebt 75.000m2 te gaan waarop je meer dan 50 verschillende nationaliteiten vindt (en ze zijn nog steeds aan het uitbreiden). Nederland op zijn best.

Ik vind het trouwens grappig dat er zoveel heisa was rondom de openingen van de Foodhallen in Amsterdam-West en die markthal in Rotterdam. Dat wij, Hollanders, nu ook eindelijk, net zoals in Spanje onze eigen foodhallen hebben. Deze markthal telde daarin dus niet mee? De Bazaar in Beverwijk zal wel in z’n vuistje gelachen hebben. Als er ergens een markthal is, die in de buurt komt van die hallen in het buitenland, met smakelijke stapels voedsel en waar op een doorleefde manier gesmakt en gesmuld wordt en die alle lagen van de bevolking aantrekt, dan is het de Bazaar in Beverwijk wel. Bovendien bestaan ze al sinds begin jaren ’80.

Kijk hieronder voor een glimp van wat ik de revu heb zien passeren daar:

Groene, theeën, zwarte theeën, gunpowder, zo ongeveer al het gedroogd fruit dat je kan bedenken, noten, pitten, zaden, snoepjes, bonen, etc.

bazaar_beverwijk_mooncake

Dan misschien de meeste complete kruidenkraam die ik ooit tegenkwam. Ik denk eigenlijk stiekem dat ze daar zo ongeveer alle kruiden hebben die er bestaan. En het leuke is dat je ook online bij ze kan bestellen vanuit Nederland, België en Duitsland:

bazaar_beverwijk_mooncake

Briljant dit:

bazaar_beverwijk_mooncake

Fashion fashion:

bazaar_beverwijk_mooncake

Noten en olijven:

bazaar_beverwijk_mooncake

De basis:

bazaar_beverwijk_mooncake

En toen trakteerde mijn culinaire friend mij op een geweldige, boven alles uitstijgende, gözleme die vers én met liefde en toewijding voor onze neuzen gemaakt werd:

bazaar_beverwijk_mooncake

Kijk dan toch wat een heerlijkheid:

bazaar_beverwijk_mooncake

Bekertje Ayran erbij:

bazaar_beverwijk_mooncake

Kijk het stromen en schuimen en gaan:

bazaar_beverwijk_mooncake

Deze chicks hebben een hele mooi patisserie in diezelfde hal:

bazaar_beverwijk_mooncake

Dit soort dingen koop je daar; you know the drill:

bazaar_beverwijk_mooncake

bazaar_beverwijk_mooncake

Marokkaanse koekjes ontbreken gelukkig ook niet:

bazaar_beverwijk_mooncake

Of als je meer van de kardemom bent en gulab jamon:

bazaar_beverwijk_mooncake

En bij Tanpa Nama verkopen ze spekkoek met bijv. kokos, amandel, rum van Javaanse rietsuiker, banaan, amandel, chocolade etc. Het assortiment samballen (zeg je dat zo?:-)) is zowaar nog uitgebreider. Je vindt er ruim dertig verschillende soorten waaronder gledek (extreem heet), rawit (met van die kleine rawitpepertjes) of gandaria (frisse, pikante sambal o.b.v. zure vruchtjes).

En dit is een stukje van het fantastische foodcourt met een Afghaans en een Japans tentje op de achtergrond. En op de voorgrond een man die door mij heen probeerde te kijken:

bazaar_beverwijk_mooncake

Snoepjes uit de Balkan:

bazaar_beverwijk_mooncake

En potten met chutney en turshi (ingemaakte groentes). Wie weet bij welk land die vlag hoort? Ben ik nog niet achter nl.

bazaar_beverwijk_mooncake

Yallah, allen daarheen!

Elk weekend van 08:30u – 18:00u. Doordeweeks grotendeels gesloten.

Montageweg 35
1948 PH Beverwijk

Gratis entree (tot vorig jaar moest je betalen nl.)

Een routebeschrijving vind je hier.

Tags
RELATED POSTS
6 Reacties
 1. Beantwoorden

  Eline

  30 oktober 2016

  Hi, het is een afghaanse vlag! Groetjes

  • Beantwoorden

   jonnekedezeeuw

   31 oktober 2016

   Hey! Dankjewel voor je reactie! Fijn…dan zijn we daar ook uit :-).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Mooncake is door een vakjury verkozen tot Foodblogger vh jaar en heeft onlangs haar eerste boek gelanceerd. Ontdekt culinaire verborgen pareltjes in Nederland & verder weg én deelt recepten + ander eetbaar vermaak.

ConvertKit Form