ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Restaurants

Fastfood voor de ziel: Surinaamse Fried Chicken aan de Dappermarkt

By Mooncake

Bij deze zaak in Amsterdam-Oost eet je Surinaams soulfood. Krokantgebakken halal kip volgens oma's recept met maiskolf en de beroemde hot sauce!

Toen ik net terug was van mijn Indiase avontuur in de Duitse bergen besloot ik op een koude zondag het weekend af te ronden met een goede dosis comfortfood.

Gelukkig is Amsterdam sinds een aantal maanden een fantastisch fastfood fenomeen rijker! Naskip is nl. neergestreken aan de Dappermarkt in Amsterdam-Oost.

Beursgong

Als je al weleens in Suriname bent geweest gaat er nu waarschijnlijk een belletje rinkelen. Of een belletje? Eerder een beursgong eigenlijk.

Naskip ontstond in 1962 toen de oma van de huidige eigenaren in Nederland (zoon en dochter van directeur Glenn Nassy) haar heerlijk gemarineerde kip begon te verkopen. Inmiddels zijn er 6 vestigingen in Suriname (incl. een drive-thru) waarvan sommigen tot zes uur ‘s ochtends open zijn (fried chicken als vroeg ontbijt is altijd een goed idee). En als je met KLM vanaf Paramaribo vliegt krijg je de hot sauce van Naskip bij je eten geserveerd. Omdat mensen niet zonder kunnen. In Suriname is die saus dan ook niet aan te slepen. En sinds een tijdje is de zevende vestiging aan de Dappermarkt in Amsterdam-Oost een feit en kan men hier dus ook en masse aan de hot sauce.

De naam Naskip komt van de achternaam van de familie: Nassy. En vanwege ‘nassen’ dat (lekker) eten betekent hier in Mokum.

To-eat lijst

Naskip stond al een tijdje op mijn ellenlange ‘to-eat’-lijst. Ik raad iedereen aan de to-do lijst te vervangen voor zo’n lijstje, zeker nu het bijna winter is. Geeft ons moed en iets om naar uit te kijken. Nu was ik erg benieuwd of Naskip echt zo lekker is als velen beweren. Soms worden mensen ook verblind door nostalgie en praten ze elkaar alleen maar na. En dus ging ik aan een proeverij. Met hotwings, kipfilet en de originele kip. En natuurlijk de hot sauce, maiskolf, gewone friet en zoete aardappelfriet. Clucking everything heet dat menu. Zie hier de opties:

naskip_amsterdam_mooncake

Blikje Fernandes (of een Parbobier, ginga biri, swa watra of markoesasap) erbij en gaan met die banaan:

Met de hot sauce in mijn ene hand…

…en een chicken wing in de ander, ging ik ten aanval:

Kentucky fried chicken: pack your bags

Conclusie: Kentucky Fried Chicken die even verderop zit is nu écht overbodig geworden en mag de deuren sluiten. Ik raad jullie allen aan en ik gun het jullie om dit jaar nog een bezoek aan Naskip te brengen en ik ga nu vertellen waarom.

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

    We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

    Het jasje waar de kip in verkeerd is heerlijk krokant en gekruid. En druipt niet in het vet – lang niet evident. Maar wel het allersmerigste als dat gebeurt bij fried chicken. Dan ben je mij echt kwijt. En de kip is, in alle verschijningsvormen die ik proefde, heel juicy. Ook de grotere filets! Vaak wordt de kip toch droog of is ie niet droog maar ook niet per se sappig. Een niemendalletje wordt ‘t dan waarvan de noodzaak om ‘m op te eten ontbreekt. Zo niet met Naskip die ook in z’n geheel goed op smaak was. Niet alleen aan de oppervlakte maar ook het vlees was smaakvol. Waarschijnlijk door het badje van marinade dat ie krijgt voor ie gefrituurd wordt. De hotwings waren mijn absolute favoriet.

    Ook leuk: toen ik er was stond er met name familie in de zaak te werken. De moeder van de eigenaresse in Nederland stond achter de toonbank. Een superlieve, gezellige vrouw waar je kip van wil blijven bestellen.

    De Madame

    En ja, die saus! Verrukkelijk want je proeft De Madame (Jeanette jwz). Een hele specifieke smaak heeft die peper. Heet is niet gewoon heet, snap je; er zijn verschillende soorten smaken heet. En ‘hot sauce van Naskip’-heet is erg lekker. Ik heb me laten vertellen dat er in Suriname soms een halve spuitfles per klant doorheen gaat. Het is de bedoeling dat de saus hier binnenkort ook verkocht gaat worden in potten en als ‘t eenmaal zo ver is sta ik vooraan in de rij om een voorraad aan te schaffen. Ik ben dol op goede condimenten. Die zijn in staat een ordinair gerecht naar grote hoogte te tillen.

    Nog even over de frieten. Die waren ook goed. Vers alles. Goudbruin. Zoals een goed frietje hoort te zijn. Kijk hier:

    De maiskolfjes waren ook sappig.

    Oh en: Naskip bezorgt ook. Maar als ik je een tip mag geven (en dat mag ik want dat is mijn beroep): laat je niet gek maken door al die bezorgservices. Je kan best van je bank afkomen en de deur uitgaan om eten te regelen ook al lijkt dat soms onmogelijk. Met andere woorden: eet de kip daar op, als ie net gebakken is. Dat is by far het allerlekkerst met fried chicken.

    Tegen verspilling en plastic

    Ook leuk: Naskip werkt samen met Toogoodtogo om voedselverspilling tegen te gaan. Een app waarmee je lekker eten kan redden! Verder maken ze zoveel mogelijk gebruik van papier i.p.v. plastic en komt de kip van een lokale boerderij in Barneveld waar er genoeg licht en ruimte is voor de dieren.

    Naskip merchandise

    Nog even over de merchandise. Ik heb mijn zinnen gezet op deze beker die nu nog niet te koop is:

    En dus nam ik maar een servet mee:

    En een pet:

    Halal certificaatje voor de liefhebbers:

    Elke week friet en andere snacks eten is belangrijk want goed voor je ziel. Wel ekt lekker spul hè? Je wil geen kater na zo’n maal, je wil je vervuld en verzorgd voelen. En Naskip doet dat.

    Ter afronding:

    naskip_amsterdam_mooncake

    Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

      We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

      Wat eet je hier?

      Krokant gefrituurde juicy kip met heerlijke hot sauce en maiskolf. De hot wings zijn mijn favoriet!

      Bijzonderheden

      Naskip bestaat sinds 1962 en als je met KLM vliegt vanaf Paramaribo serveren ze de beroemde hot sauce bij het eten.

      Afhalen en bezorgen

      Afhalen

      Overige informatie

      Alcohol: Ja
      Halal: Ja
      Kosjer: Nee
      Vegetarisch: Nee
      Vegan: Nee