ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Restaurants

Man’oushi met akawi, muhammarah & za’atar, recht uit Libanon

By Mooncake

 width=

UPDATE maart 2019: Man’oushi is inmiddels permanent gesloten.

Sommige straten in Amsterdam (maar ook daarbuiten) zijn rommelig, druk en onoverzichtelijk. De van Woustraat bijv. of de Kinkerstraat. Daar zitten zoveel winkels, eethuisjes, koffietenten en beautybars om god weet wat weg te laseren dat je soms letterlijk niet meer weet waar je het zoeken moet. Veel (horeca-)ondernemers willen er graag zitten maar je zou je ook kunnen afvragen waarom, omdat je met je eigen zaak ook de kans loopt te verzuipen in die drukte en over het hoofd te worden gezien. Gelukkig bestaat mooncake en mooncake komt ook tevoorschijn wanneer ‘t onoverzichtelijk wordt. Zoals hier in de van Woustraat.

Nu heb ik onlangs een bijzondere plek ontdekt aan het begin van de Kinkerstraat nog voor de kruising met de Bilderdijkstraat, vanuit de Jordaan gezien aan de rechterkant. Een goed voorbeeld van een klein zaakje dat de moeite waard is maar dat in de chaos van die straat toch een beetje verdwijnt.

Nu wil ik jullie allemaal oproepen om in groten getale naar daar te trekken. Waarom zouden jullie dat doen? Omdat de eigenaar van dit kleine zaakje, Roger, er met veel overgave Libanese lekkernijen op tafel tovert. Hij doet daarin geen concessies, zo haalt hij zijn sumac & za’atar uit Libanon en doet hij heel veel moeite om goeie akawi te krijgen – een zoutige kaas o.b.v. koemelk, oorspronkelijk uit Akka. Vind je ook terug in Syrië, Israël, Palestina, Jordanië en zelfs in Cyprus. Kijk, dit is de beauty in kwestie:

 width=

De kaas wordt eerst ontzout (en dat is maar goed ook) en dan gebruikt op de man’oushi.

De za’atar uit Libanon:

 width=

Het deeg voor de manakeesh ligt klaar om uitgerold te worden:

 width=

De za’atar wordt dan gemengd met olijfolie…

 width=

En op de man’oushi gesmeerd:

 width=

Onderaan de foto zie je de akawi.

Manakeesh (het meervoud van man’oushi) zijn een populaire straatsnack in Libanon. In Beirut vind je ze op elke hoek van de straat. En mensen nemen za’atar daar zo serieus dat sommigen met de specerijenmix van hun dorp naar de bakker gaan om er daar manakeesh mee te laten maken. Of ze nemen hun eigen vlees mee en de bakker bakt de boel dan af.

Dit is een video uit Zuid-Libanon over socializen met za’atar en het aanbidden van dit kruid:

Man’oushi za’atar is de Opper Man’oushi als je ‘t mij vraagt. Laatst was ik een week ziek en had ik 0 eetlust. Het enige dat er wel in ging was zo’n za’atar exemplaar.

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

    We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

    De za’atar die Roger gebruikt is sterk geurend en fris. En dat is wat ik er zo lekker aan vind. Een man’oushi za’atar kan echt verkwikkend werken – het geeft je een oppepper.

    De dingen gaan een enorme steenoven in:

     width=

    Om er na een paar minuten zo uit te komen:

     width=

    De pittige muhammara a.k.a. De Rode die je hierboven ziet maken ze zelf. Met ui, paprika, sesam- en nigellazaadjes. De combinatie met de akawi is heerlijk, elke hap is verrukkelijk en onvergetelijk.

    Het Opperhoofd:

     width=

    De Bazooka Sandwich heb ik ook nog kunnen proeven. Die staat niet als bazooka sandwich op de kaart maar als tawouk maar dat neemt niet weg dat ‘t hier wel degelijk om een bazooka sandwich gaat. Kijk maar:

     width=

    Dit is een heel populair gerecht bij Man’oushi. Je denkt, gewoon een wrap met kip maar niets is wat het lijkt in deze verwarrende wereld. De kip is gemarineerd in baharat (7 spices), ook uit Libanon en wordt dan even gegrild op een hete plaat. Er gaan wat door Roger zelf ingemaakte groenten bij en een beetje kool. En dan gaat er toum (dat betekent knoflook) overheen. Geen suffige saus maar een pittige, spierwitte pasta o.b.v. heel veel knoflook :-), olie, citroen en een beetje zout. Die saus gaat je door het laatste restje winter trekken, ik zeg ‘t je.

    Naast dit alles verkoopt Man’oushi ook falafel, baba ganoush, hummus, tabouleh, fattoush enz. En Roger maakt zelf kibbeh. Een gefrituurde snack met een vulling van lamsvlees en een jasje van bulgur en lamsvlees. Toen ik er was experimenteerde hij net met een falafel met baharat – een wolk van een kikkererwtensnack met een smeuïge binnenkant.

    En tenslotte, voor de liefhebbers: ze verkopen ook man’oushi nutella met banaan en nootjes en halawa:

     width=

    Libanon:

     width=

    UPDATE maart 2019: Man’oushi is inmiddels permanent gesloten.

     width=

    Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

      We won't send you spam. Unsubscribe at any time.