ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Recepten

Libanees eetfestijn – Zalm in granaatappelmarinade

By Mooncake

In dit artikel deel ik het Libanese recept voor krokantgebakken zalm met granaatappel en munt uit het boek Comptoir Libanais van Tony Kitous...

Mijn deuren klapperen, ook al zijn ze dicht en buiten gaan er continu scooter- en autoalarmen af door de wind die op het moment door ons land heen waait. Ik krijg het idee dat ons nieuwe klimaat er als volgt uit ziet: 49 weken per jaar heel veel wind en regen en dan soms heel even wat zonnestralen of misschien een dagje dat wel ergens op lijkt om ons niet helemaal de hoop te doen verliezen. Dat alles tussen temperaturen van -10 tot 19 graden. En dan drie weken per jaar, in september, plotseling 37 graden en strakblauw, elke dag, net toen we het wilden opgeven. Om dan vervolgens weer even abrupt terug te gaan naar hoe het was.

Granaatappelspatten

Gelukkig heb ik een huis met een verwarming dat zo goed geïsoleerd is dat je er soms duizelig van wordt. En in die geïsoleerde habitat vermaak ik mij kostelijk vandaag. Mijn vloer is bezaaid met fantastische kookboeken en mijn keuken is ontploft – overal granaatappelpitten, bijbehorende sappen & rode spetters, muntblaadjes, sumac, verse tijm, citroenen, plakkerige stroop enzovoort.

Libanees feestje

Vorige week viel bij mij nl. het boek Comptoir Libanais op de deurmat:

comptoir_libanais_mooncake

Een boek dat gemaakt is door Tony Kitous en Dan Lepard. Tony heeft inmiddels een hele serie aan restaurants in Engeland op zijn naam staan en Comptoir Libanais is een kantine waar je heerlijk Libanees eten met elkaar deelt. Zijn doel in het leven is om de Libanese keuken net zo alomtegenwoordig te maken als de Italiaanse en ik steun hem graag in deze strijd :-).

Beiroet & bellydance

Libanon, daar wil ik heel graag nog een keer heen. Beiroet lijkt me fucking fantastisch, de wereld in een notendop, rauwheid en elegantie, al wat er is naast elkaar en door elkaar heen, dat idee krijg ik bij die stad. Ooit toen ik tiener was, volgde ik een buikdansworkshop die gegeven werd door een hele sierlijke Libanese vrouw die met een Frans accent Nederlands sprak en een hele mooie grote zwierende bos krullen met zich meedroeg. Meiden van alle rangen en standen deden mee uit alle hoeken van de bevolking met alle achtergronden die ons land rijk is en we maakten ons uiteraard allemaal druk om ongeveer dezelfde dingen. Ze leerde ons dat elk meisje anders was en dat we onze buiken nooit in moesten houden maar trots met opgeheven hoofd én bouncende buik moesten dansen alsof de wereld van ons was. Ze brandde buikdanscd’s voor ons zodat we thuis ook konden oefenen. Kijk, dit zieke ritme stond dan op in mijn kamertje van 11m2. Ga er maar aanstaan. Ik luister er nu, as we speak, naar en ga er sneller en ritmisch van typen merk ik.

Mezze

Terug naar het boek en het eten. Comptoir Libanais is een boek waar je blij van wordt. De meeste recepten kun je al maken met een basisuitrusting aan Arabische ingrediënten.  Het stikt van de mezze in dat boek en er staat een stap voor stap recept in voor falafel. Er komen verschillende soorten brood aan bod, pompoentaart met sesam en labneh, dadels met rozenmarsepein, smaakvolle sausjes met chili en tahin, gekruide vis uit de oven, kwartel in kaneelmarinade, een aantal joviale drankjes en nog zo veel meer. Bovendien barst het van de groentes. Het leuke aan dit boek is bovendien dat je bij het overgrote deel van de recepten het gevoel krijgt dat je ze zo in elkaar draait en dat is wel zo fijn want dan doe je er tenminste wat mee en ligt het boek niet te verstoffen op je boekenplank.

Mijn vorige leven

Toen ik het boek doorbladerde bleef mijn blik hangen bij de zalm in granaatappelmarinade. Granaatappel had ik nog liggen en ook had ik nog een flesje granaatappelmelasse staan. Die stroop gooi ik graag door salades en marinades heen en de smaak doet me denken aan iets dat ik vroeger wel eens at. Of misschien herinnert het me gewoon aan mijn vorige leven als Arabische prinses. Of buikdanseres. Deze zalm heeft een krokant korstje en daar word ik best wild van. Kijk hoe mooi:

comptoir_libanais_mooncake

Hoor je de crunch al bij je eerste hap?? Hieronder het recept:

Zo maak je het:

Leg de zalmfilets op een bord en besprenkel met citroensap. Strooi de tijm erover en voeg een flinke snuf peper en zout toe. Laat de vis 30 min marineren in de koelkast.

Zet een grote koekenpan met dikke bodem op hoog vuur. Laat goed heet worden en voeg de olijfolie toe. Leg de filets op het vel in de pan en leg de 2 halve citroenen erbij met de snijkant naar onder.

Draai het vuur wat lager en bak ze in 5-8 minuten, of tot het vel van de zalm krokant is en de filets bijna gaar zijn. Keer ze om en bak de andere kant kort. Pers het sap uit de gebakken citroenen, voeg de granaatappelmelasse en sumac toe en proef of de balans tussen zoet en zuur goed is.

Strooi voor het serveren een paar granaatappelzaadjes en een paar muntblaadjes over de zalm.

Je bent nu klaar om jezelf voor te doen als Libanese charmeur of charmeuse. Serveer (evt. met een tabouleh of couscoussalade) en geniet!

comptoir_libanais_mooncake

Comptoir Libanais | Tony Kitous &  Dan Lepard | Uitgeverij TerraLannoo | €24,99

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 4 zalmfilets (met vel) van ongeveer 150 gram elk
  • sap van 1 citroen, plus 2 halve citroenen
  • 1 eetlepel gehakte verse tijmblaadjes
  • zout en zwarte peper
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl sumac
  • 1 el granaatappelmelasse
Voor erbij:
  • zaadjes van een halve verse granaatappel
  • klein handje muntblaadjes, gehakt

Bereidingstijd

ca. 45 minuten

Overige informatie

Halal: Ja
Kosjer: Ja
Vegetarisch: Nee
Vegan: Nee