ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Boodschappen

De leukste kruidenier van Nederland vind je hier…

By Mooncake

Dit is de leukste kruidenier van Nederland! Net een filmset zo mooi. De ras el hanout is huisgemaakt net als de mezzes en de Algerijnse patisserie.

Happy new year lovely people! Hoe gaat het zo ver? Alles alweer opgegeven qua goede voornemens? Goed zo. Lekker loslaten die handel en jezelf accepteren zoals je bent. Veel leuker.

Je suis kech

Ik moet zeggen dat ik deze week wel even een #besef-moment had. Zo van: hoi realiteit waarin de takken nog steeds kaal zijn, mijn benen droog, mijn haar statisch, het buiten kaolo koud is en iedereen kech is. (#jesuiskech)

Ik zou nu best op een warm eiland willen zijn maar dat ben ik niet. Dus wat doe je dan? Dan ga je dimsummen op zondagmiddag, laat je je fiets even voor wat ie is (mijn gouden regel is: niet fietsen als het minder dan 5 graden is of wanneer het regent, m.a.w./in Rutte’s woorden: normaal doen), naar de film, deze bijv. of deze en een lekkere dikke vette Surinaamse nasi zelf maken (rijst wordt gekookt as we speak) met geroosterde kip en zuurgoed. Of je kan naar het allereerste bijzondere Mooncake-adres van het jaar gaan…

De mooiste kruidenier van Nederland

We openen dit jaar met een artikel over misschien wel de leukste en meest verfijnde kruidenier van Nederland. Deze plek staat zeker in mijn kruidenieren-top 3 tot nu toe. Het is alsof je een filmset binnenstapt hier en ik ben dol op filmsets. Het interieur is geweldig, overal is eten en er staat mooie Arabische muziek op. De eigenaar, M’hamed Kemmoun, runt sinds 1982 (!) Le Souk. 1982. Toen hadden ze mij nog niet eens bedacht.

Kijk hoe mooi:

 width=

Naast zo ongeveer alle specerijen die er toe doen in de wereld…     width=

(M’hamed verkoopt zijn eigen ras el hanout specerijenmengsel a.k.a. “het beste van de winkel” en ook dukkah en baharat:)

 width=

…vind je er ook allerlei noten en granen en korrels en peulvruchten e.v.a. én een uitgebreide mezze-bar:

 width=

Met salades:

 width=

En elke dip die je kan bedenken:

 width=

Bergen olijven en vele kazen:

 width=

 width=

Mooi hoekje:

 width=

Maar ook, prachtige Algerijnse koekjes, gemaakt door een nicht van de familie:

 width=

Mashallah! Kijk dan toch wat een verfijning…magnifique:

 width=

Leg hier een mariakaakje naast en je krijgt gewoon de slappe lach.

Pracht en praal:

 width=

De koekjes worden per stuk verkocht omdat het kunstwerkjes zijn en kunst koop je meestal niet per kilo.

The wall of pastry

Er bestaat daar een hele wand met alleen maar patisserie en gedroogd/gekonfijt fruit:

 width=

Gekonfijte sinaasappel:

 width=

Basbousa:

 width=

En ook, Irakese baklava:

 width=

Echt heel goed want krokant en met hele pistache noten…Met het dakje eraf zodat jullie de inhoud goed kunnen zien en de noodzaak begrijpen om daar nu heen te racen:

 width=

En Spaanse vijgen – nieuwe oogst:

 width=

We gaan over naar de dadels.

Algerijnse welkomstdadel

M’hamed vertelde me dat de meeste dadels exemplaren zijn die al van de boom af gevallen zijn op de grond. Voorheen gaf men die dingen aan de kamelen. Maar op een dag, bedacht iemand die duurzaamheid hoog in het vaandel had staan (hahaha), dat die ook met suiker de oven in konden om te verkopen aan onwetenden…En zo geschiedde dus.

Toen ik daar was, scheurde hij net een pakket met Algerijnse dadels open, nog aan de tak. Hij hield ze tegen het licht en vertelde dat als je de pit nog kan zien, je goed zit.

Welkomstdadel:

 width=

Niet eerder proefde ik zo’n lekkere dadel die nog echt aan fruit doet denken…een goeie bite, niet te zoet…met niet alleen maar suiker als smaak.

En ik kreeg nog een bos mee:

 width=

In mijn ijskast (want daar bewaar je die dingen!) ligt nu een bescheiden voorraadje.

In de weer met foelie:

 width=

Posing like a pro:

 width=

Griesmeel om bijv. basbousa of harcha mee te maken. hier vind je een goed recept:

 width=

Leuk hoekje:

 width=

Kijk die tak, die moet je hebben:

 width=

Le Souk laat zien hoe verfijnd de Arabische cultuur is. En de zoon van de eigenaar, Nazim…

 width=

…runt het Algerijnse restaurant Mechouï, schuin aan de overkant. Ik dook daar de keuken in met chefkok Nadia die op dat moment nog maar 20 dagen in Nederland was (!) en rolde er samen met haar sardines boulettes en proefde de garantita met harissa – het streetfood van Algerije:

https://www.facebook.com/volkskrant/videos/1718344498187254/?hc_ref=ARRMOik9C0kp11_Y25mcrTbXnNMwdSZx_vi-Vxw_QcNAR-2tre6UHtyHEjSXymTu_JM

Bsahtek!

p.s.: Le Souk houdt ook een leuke blog bij met recepten waaronder Algerijnse borek. Fantastisch.

 width=

Overige informatie

Halal: Ja
Kosjer: Ja
Vegetarisch: Ja
Vegan: Ja