ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Restaurants

Kashmir sweet house: Pakistaanse mithai shop in Den Haag

By Mooncake

In deze Pakistaanse mithai shop in een woonwijk in Den Haag vind je Pakistaanse en Indiase zoetigheden zoals barfi, ladoo en de beste jalebi en gulab jamun!

Kan jij wel wat sweetness in je leven gebruiken? Dan weet ik een plek die je in een zoete mood gaat zetten. Midden in een woonwijk en wie niet beter weet zou dit winkeltje zomaar overslaan. Mijn advies: doe dat niet.

Halwa in de hofstad

Den Haag kent de grootste Hindoestaanse gemeenschap van Nederland. Wie nog een prachtige jurk met goud zoekt voor een bruiloft bijvoorbeeld of trek heeft in dosa, biryani en ras malai kan in de hofstad (en inmiddels ook omliggende gemeenten) bijna niet misgrijpen.

Ga mee op Mooncake foodtour met mij!

Mithai shop

In Den Haag staat een huis. Een sweet house welteverstaan. Deze mithai shop (mithai betekent zoet) gerund door Pakistaanse eigenaren is misschien wel de oudste in zijn soort van heel Nederland. En zoals je hieronder kan lezen, ook simpelweg de beste:

mithai_shop_den_haag_nederland_mooncake.nl_3

Je kan er terecht voor o.a. barfi in alle kleuren van de regenboog, laddoo, gulab jamun en jalebi.

Kashmir_Sweet_House_Den Haag_Mooncake.nl.1

Als je dit nooit eerder at is Kashmir Sweet House een mooi beginpunt. Er wordt gezegd dat zij de lekkerste jalebi en gulab jamun verkopen van Nederland. Ik heb ze nog niet allemaal geproefd dus kan dat nog niet beamen :). Maar weet wel dat ze erg goed zijn.

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

  We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

  Kardemom, kokos en saffraan

  Pakistaanse en Indiase zoetigheden komen in vele verschijningsvormen. Er wordt vaak ghee en (gecondenseerde) melk gebruikt en verder zie je ingrediënten als kardemom, noten, dadel, wortel, saffraan en kokos terugkomen. Om de barfi groen te krijgen wordt pistache gebruikt en vaak ook kleurstof. Er zijn zoetigheden op basis van besan (kikkererwtenmeel a.k.a. gram flour) en van linzen- en maismeel.

  Doe deze patisserie niet tekort door te denken dat alles alleen maar zoet is. Er is weinig troostrijker in deze wereld dan milky fudge-achtige barfi met kardemom en ‘t nootachtige van ghee op de achtergrond. En patisa a.k.a. soan papdi mag ook prijzen krijgen van mij. Een zanderige structuur vergelijkbaar met halva maar dan knisperend knapperig en op basis van besan (kikkererwtenmeel). Ik proefde ‘m met hazelnoten en chocola.

  Gulab jamun

  Kashmir sweet house staat bekend om de huisgemaakte gulab jamun – sla die niet over! Dat zijn de donkeroranje balletjes die je hier rechtsonder op de foto ziet:

  Kashmir Sweet House Den Haag_Mooncake.nl.2jpg

  Gulab betekent rozenwater en jamun refereert waarschijnlijk naar de vorm van het fruit jamun – een soort pruim, kijk hier zie je ze:

  Gulab jamun, dat overigens roots heeft in Perzië, wordt gemaakt van (gecondenseerde) melk, melkpoeder of khoya, rozensiroop en kardemom. Het deeg wordt gefrituurd in ghee. Khoya (of mawa) is een ingrediënt op basis van gedroogde of ingekookte melk dat lijkt op ricotta (maar dan droger). Khoya wordt in veel Indiase en Pakistaanse zoetigheden gebruikt zoals barfi, gulab jamun, pedha en halwa. Je hebt drogere varianten: khoya in poedervorm bijv. en vochtigere varianten die voor de gulab jamun gebruikt worden.

  Soms maakt men saffraansiroop om de balletjes in te laten baden. Bij het opdienen worden ze ook wel bestrooid met pistache, kokos of varak. Als gulab jamun met liefde gemaakt wordt is het een delicaat dessert.

  Varak

  Varak of vark is bladzilver dat men gebruikt om zoetigheden (maar ook bijv. biryani) mee op te leuken. Dit gebruik komt uit de Ayurveda. Zilver zou bacteriële eigenschappen hebben. En goud zou lustopwekkend zijn. Bladzilver en -goud heeft geen smaak maar shinen doet ‘t! Een mooie zoetigheid met varak is kaju ki barfi – gemaakt van cashewnoten, melk, ghee en afgetopt met een zilver laagje. Fijn om cadeau te doen.

  Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

   We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

   Culinair erfgoed

   Toen ik bij Kashmir Sweet house was nam ik een doosje van van alles mee. Om na voor of tijdens het eten op te eten. En eigenlijk vind ik dat iedere inwoner van dit land deze sweets geproefd moet hebben. Dit is culinair erfgoed en onlosmakelijk verbonden met Den Haag.

   NOTE: Neem wel wat cash mee, toen ik er was kon ik niet pinnen nl.

   waar_koop_je_barfi_laddoo_jalebi_in_nederland_mooncake.nl

   Nog een random maar leuk weetje: in India vormen sweets als khada prasad en boondi ladoo ook een belangrijk onderdeel van de offers in tempels voor de goden.

   Waar_koop_je_barfi?_mooncake.nl

   Zin om zelf aan de slag te gaan? in Mooncake – Het bakboek heeft de Nederlands-Hindoestaanse Massala family een eigen hoofdstuk met recepten voor bijv. jalebi.

   Trek gekregen? Ga met mij mee op foodtour.

   kashmir_sweet_house_den_haag_nederland_mooncake.nl

   Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

    We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

    Wat eet je hier?

    Pakistaanse en Indiase zoetigheden zoals ladoo, halwa, barfi, jalebi, rasgulla en gulab jamun.

    Bijzonderheden

    Dit is waarschijnlijk de oudste mithai shop / sweet house van Nederland!

    Afhalen en bezorgen

    Afhalen

    Overige informatie

    Alcohol: Nee
    Halal: Nee
    Kosjer: Ja
    Vegetarisch: Ja
    Vegan: Nee