Restaurants

Johnny cakes, Gumbo en Bolo di Cashupete bij Dushi Bon Dia in Rotterdam

By Mooncake

Dushi Bon Dia heeft helaas de deuren moeten sluiten…Misschien komt er nog een vervolg op een andere plek. 

De Antilliaanse keuken is nog lang niet zo gevestigd in Nederland als de Surinaamse keuken. Die is alomtegenwoordig in de Nederlandse eetcultuur van vandaag de dag. AH to go kwam onlangs zelfs met een kant-en-klare versie van saoto soep (why AH? Why???). Maar hoe zit het met de Antilliaanse keuken? Als je een gemiddelde Nederlander vraagt een Antilliaans gerecht te noemen, heeft ie dan een antwoord klaar? Ik betwijfel het. Raar maar ook verklaarbaar want er wonen nou eenmaal iets meer Surinamers in Nederland dan Antillianen. Maar dat neemt niet weg dat die keuken kapot veelzijdig is en zo de moeite waard om geproefd te worden!

De drie grootste eilanden in de Caribische zee die bij Nederland horen zijn de ABC-eilanden: Aruba, Bonaire en Curaçao. De originele bewoners waren de Indianen maar van hun (eet)cultuur is helemaal niets meer over in de hedendaagse Antilliaanse keuken. Met dank aan de gewelddadige Europeaanse kolonisten en de ziektes die zij meebrachten :-|. De komst van Spanjaarden, Hollanders (al dan niet Joods), Afrikanen en immigranten uit Amerika, Zuid-Amerika en Azië (uit Indonesië en China) hebben de Antilliaanse keuken van vandaag gevormd. De VS zijn dichtbij en hebben ook weer invloed. Niet alleen met hamburgers en pizza’s maar ook met verschillende soorten taarten zoals carrot & red velvet cake. De kruiden en specerijen die de gerechten op smaak maken komen van over de hele wereld. Vaak bereid op z’n Creools en dat betekent veelal: pittige pepers & stoven!

Een tijdje terug ontdekte ik Dushi Bon dia – een Caribische lunch & dining room aan de Rotterdamse Wijnhaven gerund door Sandra. Zij werkte meer dan 30 jaar lang voor een energiegigant maar stiekem (en niet stiekem) was ze eigenlijk altijd bezig met eten. Een paar jaar terug besloot ze van haar hobby haar beroep te maken en o wat ben ik blij dat ze die stap gezet heeft!

Kijk dit is de parel in kwestie:

 width=

Als je het straatje oversteekt, heb je nog meer terras en zit je lekker aan het water. En: er is de hele dag zon. Als er de hele dag zon zou zijn in dit land tenminste :-). Maar als ie er is dan schijnt ie zeker bij Dushi Bon Dia.

Even terug naar de eigenaresse Sandra. Zij is zo lief en leuk en gezellig en aardig en warm en alles. Sandra is de ziel van Dushi Bon Dia. En zo’n ziel mis ik nogal eens bij de gemiddelde eetgelegenheid op Nederlandse bodem. Daar overheerst wat mij betreft te vaak ‘het bedrijfsplan’ of ‘het concept’ dat erachter zit. En ik heb ‘t niet zo op concepten. Net als dat ik het niet zo op groepen heb (“De groep vindt dat…”. *hele harde zucht!!*). En methodes, ook zoiets. (“Volgens de methode…”). Jeuk!

Soit. Sandra dus. Ze kookt met heel veel liefde en zo verwelkomt ze haar gasten ook. Bij Dushi Bon Dia lijkt het net of je een bordje mee-eet bij je tante die toevallig verschrikkelijk lekker Caribisch kan koken. Een cadeautje. Echt.

Sommige mensen denken bij de Antilliaanse keuken vooral aan kipschnitzel en vlees van de BBQ en gebakken aardappels. Sommige mensen denken helemaal niks. Maar er zijn zoveel verschillende heerlijkheden te krijgen. En Dushi Bon dia is een plek waar mensen die de Antilliaanse keuken missen hun hart compleet kunnen ophalen. Sandra krijgt vaak van klanten terug dat het voor hun echt voelt als thuiskomen.

Zijn jullie er klaar voor? Daar gaan we dan.

Met de lunch kun je kiezen uit 1 of 2 lunchspecials. Gumbo bijvoorbeeld. Een Creoolse stoofpot met zoutvlees, gamba’s, kip, okra, zoete aardappel en baka bana:

 width=

Supervoedzaam en smaakvol. Dat voedzame had ik eerlijk gezegd niet verwacht in deze keuken.

Nog een gerecht waar je wel even op door kan. Bruinebonenrijst, kipkluifjes en baka bana:

 width=

En dit is stoba di kabritu – een stoofgerecht met geitenvlees:

 width=

Ook serveert ze verschillende soepen. Zoals bijv. sopi di galina (kippensoep) met dumpling, heldere vissoep of een vissoep met room (chowder), maissoep met okra. Sopa di pampuna (pompoensoep) zie je hieronder:

 width=

Met hele lieve kleine bruschetta’s en goeie kruidenboter.

Bestel er een johnny cake bij en je voelt gewoon dat het leven soms toch zin kan hebben:

 width=

Johnny cakes zijn hartig maar stiekem ook een beetje zoet. Hier op de foto met gesmolten kaas, maar op de Antillen eten ze ‘m ook met bijv. tonijn of bakkeljauw. Deze broodjes komen oorspronkelijk uit Trinidad & Tobago (blijft een vette naam voor een land. Of voor een tweeling als je die ooit krijgt :-)) en zijn ideaal voor onderweg. De naam komt niet van Johnny die een cake bakte maar waarschijnlijk van de naam Journey Cake (want: voor onderweg). Ik ben niet geboren met deze kennis. Nee. Dit leerde ik allemaal van de geweldig leuke website Antilliaans eten. Check ook deze link voor meer info en een recept!

Wil je nog iets na? Blijf nog even zitten. Mensen die nog ruimte hebben, kunnen helemaal los. Sandra importeert Caribische maar ook Amerikaanse taarten van een vriendin van haar uit Den Haag. Zo serveert ze Bolo di Cashupete – een extravagante Caribische feesttaart met cashew & geconfijte kersen waar je echt even voor moet gaan zitten:

 width=

De frosting is gemaakt van cashewcrème dus houd je vast! En maak daarna maar een lange wandeling.

Verder serveert ze nog ananastaart, pampuna (pompoentaart), preimu (pruimentaart) pistache- en broodtaart. Maar voor een (inmiddels) ordinaire Red Velvet- of Carrotcake kun je ook bij haar terecht.

 width=

Als ik in Rotterdam woonde zou ik NU een stukje gaan halen!

 width=

Als bijgerechten staan er ook nog funchi (maismeel met okra), banana hasa (bakbanaan), callaloo (spinazie met okra) en bananafritters op de kaart. En ze hebben ook verschillende pastechi’s (gefrituurde pasteitjes): keshi, piska en karni. Jij mag raden wat er in zit.

Je kan trouwens ook telefonisch of live aan de toonbank een lunchbag bestellen. Met daarin johnny cake / pastechi, fruit en huisgemaakte drankjes. Sandra maakt nl. ook nog haar eigen gemberdrank en ice tea!

 width=

Ingredients:

 width=

Door de enorme ramen kijk je uit op de Wijnhaven:

 width=

Druk in de weer:

    width=

Dit is het behang bij Dushi Bon Dia. Ik word helemaal rustig als ik een tijdje naar deze flamingo kijk:

 width=

Ga daar gauw heen en ga genieten. En als ik in Rotterdam zou werken, zou ik voortaan elke week zo’n lunchbag bestellen!

Enjoy!!!

Dushi Bon Dia heeft helaas de deuren moeten sluiten…Misschien komt er nog een vervolg op een andere plek. 

Op BNR Nieuwsradio heb ik een culinaire rubriek waarin ik ook een item over Dushi Bon dia maakte. Terugluisteren kan hier!

 width=