ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Restaurants

Dumplings met dille en goudgele aardappelkoek: dit is het enige Oekraïense restaurant van Nederland

By Mooncake

Het enige Oekraïense restaurant van Nederland vind je hier. Je eet er verse varenyky (dumplings met dille) en goudgele aardappelkoek...

In het Noord-Brabantse Grave (een lieflijk oud stadje) kun je Oekraïens (en Pools en Russisch) eten bij Tanja. Het lijkt misschien zo op het eerste gezicht banaal om te gaan schrijven over hoe lekker het eten is uit een land waar nu zoveel verschrikkelijks gebeurt. Die vraag kreeg ik al eerder over de Oeigoerse en Jemenitische restaurants waar ik over publiceerde. Maar het is juist nu belangrijk om Oekraïens (of Oeigoers of Jemenitisch) te gaan eten. Er wordt daar met man en macht geprobeerd een cultuur kapot te maken. En eten is cultuur.

En, wat is het alternatief? Daar niet gaan eten. En de mensen, die hun land uit elkaar zien vallen maar laten verpieteren? Nee. Dat is pas verdrietig. We moeten er juist aan bijdragen dat zo’n cultuur voortleeft en opleeft en dat doe je bijvoorbeeld door naar zo’n plek toe te gaan en meer te weten te komen over de keuken, de cultuur en de verhalen te horen.

Eten bij Tanja

Vlak onder Nijmegen ligt Grave en daar vind je misschien wel het enige Oekraïense restaurant van Nederland: Eten bij Tanja.

Dit is Tanja:

Eten_bij_Tanja_Oekraiens_mooncake.nl.1

En dit is haar restaurant:

Oekraiens_restaurant_in_Nederland_mooncake.nl1

Tanja kookt Oekraïens maar ook Russisch en Pools.

Hier en daar zie je outfits en haarbanden met bloemen uit Oekraïne:

Oekraiens_restaurant_in_Nederland_mooncake.nl.1.

En andere leuke snuisterijen:

Oekraiens_russisch_eten_Nederland_mooncake

Oekraïne staat ook bekend om zonnebloemen, die normaal in april geoogst worden.

Dit brak mijn hart:

Oekraiens_eten_in_Nederland_mooncake.nl.

En dit ook:

Oekraiens_eten_in_Nederland_mooncake.nl

De Oekraïense keuken

Oekraïne staat sinds lange tijd onder invloed van andere culturen en dat heeft uiteraard het eten beïnvloed. Zo zijn er Poolse, Hongaarse maar ook Turkse invloeden te ontdekken de gerechten. Er wordt lokaal en duurzaam gekookt; er wordt nl. weinig weggegooid. Het land wordt ook wel de broodmand van Europa genoemd omdat er, tot voor kort, veel tarwe en rogge geproduceerd en gegeten werd. Paddestoelen, aardappelen en bieten komen veel voor in gerechten. Borscht, de beroemde bietensoep is zo wat het nationale gerecht maar wordt wel direct opgevolgd door varenyky (dumplings) en holubtsi (koolrolletjes met veel dille die doen denken aan Palestijnse malfouf). En goeie en verschillende soorten zure room zijn van belang.

Overigens kon je in een stad als Kyiv ook terecht voor Vietnamees, Chinees, Georgisch, Italiaans en Amerikaans.

Oekraïne in Nederland

De Oekraïense community in Nederland ontstond rond 1945. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Oekraïense vrouwen tewerkgesteld in Duitsland. Daar kwamen ze Nederlandse mannen tegen en aan het eind van de oorlog werd er getrouwd. Een groep Oekraïense mannen hielp na de oorlog met de wederopbouw van Nederland in Twente en Rijnmond. De tweede golf kwam in de jaren ’90 op gang door de val van de Sovjet-Unie. Er is geen specifieke regio in Nederland waar veel mensen met Oekraïense roots wonen. De 3e migratiegolf is nu gaande en heeft ervoor gezorgd dat er op dit moment naar schatting tussen de 15.000 en 20.000 mensen vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gekomen.

Goudgele deruny en verrukkelijke varenyky

Het menu bij Tanja bestaat uit Oekraïense maar ook Russische en Poolse gerechten. Er wordt veel zelf en vers gemaakt.

Zoals jullie misschien weten ben ik dol op gefrituurde snacks. Zo zou ik deze goudgele deruny (een platte, krokante aardappelkoek) dagelijks kunnen eten:

Oekraiens_eten_in_Nederland_mooncake.nl.jpg

De perfecte kleur en mét krokante uiteinden. En op een leuk bordje.

Ook proefde ik Tanja’s zelfgemaakte varenyky. Gekookte dumplings gevuld met zuurkool en aardappel en bestrooid met peterselie en dille. Je kan nooit genoeg dille hebben in een gerecht of leven. Als ik ergens dille in of op zie heb je meteen mijn onverdeelde aandacht.

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

  We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

  Bovenop het stapeltje varenyky ligt een klontje boter te smelten. De varenyky worden geserveerd met een verfrissend kommetje smetana. Een soort crème fraîche maar dan met minder vet (12-18%) om de dumplings in te dippen.

  Hier_eet_je_oekraiens_en_russisch_in_Nederland.1

  Met blauwe en gele servetten op tafel:

  Oekraiens_restaurant_in_nederland_eten_bij_tanja_mooncake.nl

  Kvass: de ultieme, gefermenteerde verfrissing

  Bij deze happen proef ik een bijzondere frisdrank: kvass. Niet heel zoet, een beetje zuur, sprankelend en met schuim. Gemaakt van gefermenteerd brood, gist en suiker. Een soort ice tea met prik maar dan echt anders.

  Hier_eet_je_oekraiens_in_Nederland_mooncake.nl

  Dit exemplaar is zonder alcohol maar meestal is het met. Tanja vertelde dat er vroeger hele grote tonnen met kvass op straat stonden tijdens de hete zomers in Oekraïne. Vers gemaakt en met heel veel schuim. De ultieme verfrissing.

  Ook gespot op de kaart: shuba (salade met haring en groenten), zoete varenyky, salat olivje (beroemde salade), borscht, Poolse schnitzel en chebureki (een gefrituurde empanada). Als dessert kun je gaan voor walnootkoekjes, Tanja’s gebakjes (waaronder Napoleon taart) of romig & retro Plombir ijs geliefd door het hoge vetgehalte.

  En verder in het restaurant, ingemaakte tomaten en komkommers:

  Oekraiens_russisch_eten_Nederland_mooncake.

  Een mooie foto aan de muur:

  Oekraiens_restaurant_in_Nederland_mooncake.nl.2.

  Als je hier op vrijdag komt eten is er BBQ vanaf 18:00u.

  Ukrainian_food_Holland_mooncake.nl

  Vond je dit artikel waardevol? Word lid van de allerlekkerste nieuwsbrief die er ishet Mooncake Journaal .En steun kleine, bijzondere ondernemers én mijn missie om mensen te verbinden en thuis te laten voelen door middel van eten. 

  Oekraiens_restaurant_Nederland_mooncake.nl.

  Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

   We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

   Wat eet je hier?

   Oekraïense specialiteiten zoals zelfgemaakte varenyky (dumplings) en deruny (goudgele aardappelkoek).

   Bijzonderheden

   Misschien wel het enige Oekraïense restaurant van Nederland.

   Afhalen en bezorgen

   Afhalen

   Overige informatie

   Alcohol: Ja
   Halal: Ja
   Kosjer: Ja
   Vegetarisch: Ja
   Vegan: Ja