ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Restaurants

Deze snackbar verkoopt koshari: Egyptisch vegetarisch comfortfood

By Mooncake

Deze snackbar in Almere verkoopt Egyptische falafel en koshari: Egypte's nationale, veganistische gerecht en het ultieme comfort food...

Mijn laatste verre reis voor de pandemie uitbrak was naar Egypte. Daar at ik aish baladi (oftewel levensbrood), falafel, foul (bonenontbijt/straatvoedsel) en feteer. Feteer is een vettig maar knapperig brood, soms gevuld. Ik doopte ‘m in de tahina met zwarte honing. Aan een doorzichtige, blauwe zee en in de brandende zon in het gras met Umm Kulthum op de achtergrond. En, ik at koshari: het nationale gerecht van Egypte, veganistisch en al.

Check hier mijn Egypte highlights op insta, inclusief een bezoekje aan Spinneys – een enorme supermarkt met indrukwekkende koekafdeling. En kijk hier voor vakantie in Egypte.

Egyptisch eten is niet wijdverbeid in Nederland maar ik zou Mooncake niet zijn als ik geen adresje voor koshari voor jullie zou hebben…

Koshari: het ultieme comfort food

Koshari is het ultieme comfort food. Het bestaat meestal uit rijst met vermicelli, linzen, macaroni en kikkererwten. Want: de beste manier om van carbs te genieten is als ze bovenop nog meer carbs liggen. En als kers op deze carb taart: gefrituurde uien. En dan afgetopt met kikkererwten en tomatensaus en, voor velen essentieel: kamouneyah. Een dressing met azijn/citroen en komijn. Waar foul en falafel meer als ontbijt gegeten worden in Egypte (gotta love these people) is koshari eerder lunch of avondeten.

Indiaas babyfood + Italiaanse tomatensaus

De voorouder van koshari werd geboren in India met de naam khichdi ofwel khichri. Dat bestaat in de basis uit rijst, dahl (linzen) of andere peulvruchten en groenten. Voor veel Indiase baby’s is khichri hun eerste ervaring met vast voedsel.

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

  We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

  Later kwam khichri, in de knapzakken van Engelse soldaten, in Egypte terecht. Daar leefde een substantiële Italiaanse gemeenschap die op hun beurt weer pasta’s en tomatensaus in hun koffers hadden meegebracht. Die toegevoegd werden aan de Indiase khichri. En voilà: koshari was geboren.

  In Egypte wordt koshari op straat verkocht of in restaurants. Als je in Cairo bent en je wil koshari, ga dan langs bij Abou Tarek, een soort koshari mall, dat je niet wil missen:

  Omdat koshari vegetarisch is, is het redelijk betaalbaar gebleven voor de meeste mensen in Egypte. En dus zie je bij Abou Tarek mensen uit alle lagen van de bevolking een bordje naar binnen werken. Monteurs, straatverkopers, bekende acteurs en politici en hele families halen hun heil bij papa Tarek.

  Egyptisch eten en koshari in Nederland

  Nederland komt niet om in het Egyptische eten. Hier en daar vind je wat molokhya (een geliefde bladgroente) in de vriezer. Of Egyptische falafel en huisgemaakte karkade (hibiscusdrank). Maar koshari vind je niet zo snel.

  Niet veel later na mijn terugkomst uit Egypte brak de pandemie uit. En tijdens één van de vele lockdowns kreeg ik koshari (en nog meer lekkers) thuisbezorgd. Van de meiden van Koshari Aida. Een heel erge bezorg-aanrader voor wie in Amsterdam e.o. woont!

  Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

   We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

   Niet lang daarna ontdekte ik dankzij hen een snackbar in Almere die adverteert met hamburgers en frieten:

   Egyptisch_eten_in_Nederland_mooncake.nl

   Maar bij Hany’s komt de kenner voor:

   Egyptisch_eten_in_Nederland

   De Egyptische eigenaar Hany verkoopt falafel en huisgemaakte koshari in zilveren, ronde bakken voor het raam net als Abou Tarek. Hier zijn ze leeg want ik kwam einde van de dag:

   Waar_eet_je_koshari_mooncake.nl

   Het is het allerlekkerst om ter plekke een portie op te eten want dan zijn de gebakken uitjes nog knapperig:

   koshary_nederland_mooncake.nl

   Bij Hany krijg je je koshari met, linzen, kikkererwten, de tomatensaus en kamouneyah:

   waar_eet_je_Koshari_in_Nederland_mooncake.nl

   Wees gewaarschuwd: na afloop heb je urenlang energie voor 10, je bouwt makkelijk een huis of anders toch zeker een schuur in je achtertuin en een nacht doorhalen is niet gek. Dat is wat koshari met je doet.

   Met Hany sprak ik over de koshari die ik een tijdje terug in de AH spotte. Hij was daar niet over te spreken omdat mensen in Nederland koshari nog niet kennen. En dan is het natuurlijk ronduit irritant als hun eerste kennismaking met Egypte’s nationale gerecht een kant-en-klare toch wel iets uitgezakte variant is…

   Koshari_in_Nederland_mooncake.nl

   Over dit soort fenomenen lees je meer in mijn nieuwe boek “All inclusive aan de keukentafel”.

   Dus: op naar Hany om op z’n minst een keer zijn koshari geproefd te hebben. Als je koshari al kent haal dan je heil bij deze man. En: als je er toch bent proef dan ook zijn falafel.

   Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

    We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

    Wat eet je hier?

    Koshari en falafel!

    Bijzonderheden

    Hany verkoopt Egyptische koshari, veganistisch comfort food dat hier moeilijk te vinden is.

    Afhalen en bezorgen

    Afhalen

    Overige informatie

    Alcohol: Nee
    Halal: Ja
    Kosjer: Nee
    Vegetarisch: Ja
    Vegan: Ja