ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Restaurants

Mama’s Egyptische tuinbonenfalafel, krokante kip & friet in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt

By Mooncake

In deze ogenschijnlijk doodnormale snackbar eet je mama's Egyptische kip, huisgemaakte frieten én falafel en drink je er karkade bij: Egyptische hibiscus...

 

Vrienden! Ik ben klaar om te sterven!!! De lekkerste falafel van Amsterdam is ontdekt en wel in de Staatsliedenbuurt in West. Egyptisch en dus op basis van tuinbonen en daarmee lekker smeuïg en sappig (stiekem lekkerder dan de variant met alleen kikkererwten). Crunchy aan de buitenkant en bestrooid met sesamzaadjes. En dan de sausjes die je erbij krijgt! Knoflooksaus en sambal, zelfgemaakt en…..een verschrikkelijk lekker en subtiel uiensausje met tomaat, paprika, peterselie en een geheim kruidenmengsel. En de frieten die je erbij krijgt zijn ook helemaal de BOM!!! Kijk dan toch:

 width=

En die zachte binnenkant, lekker mooshy en al:

 width=

Je weet dat dit is wat je wil.

Ik ben onderweg baby on my way

Als het goed is heb je je laptop nu dichtgeklapt of zit je telefoon in je zak en ben je onderweg naar de Staatsliedenbuurt om als een kip zonder kop te gaan zoeken naar deze falafel. Tenzij je net een All you can eat buffetje geklapt hebt en met moeite in beweging kan komen. Alleen dan ben je nog steeds aan het lezen.

Farouk en zijn falafelscepter

De Buurman is een friettent in de Staatsliedenbuurt die al sinds 1986 bestaat. Vandaag de dag zwaait Farouk er de falafelscepter maar de snackbar is ooit opgezet door zijn oom en vader. Hun roots zijn Egyptisch en naast de alom bekende frikadellen, kroketten, gehaktstaven, blikjes fris, Milka-repen en snoep besloten ze dus ook hun eigen falafel maar ook halve kip te gaan maken. Gemarineerd in een Egyptisch kruidenmengsel. De recepten komen uit de koker van de moeder van Farouk.

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

  We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

  Farouk groeide zo ongeveer op in de snackbar en is op het moment bezig de boel over te nemen. Onlangs blies hij zijn snackbar nieuw leven in. Het logo is een portret van zijn oom, die veel buurtbewoners wel kennen:

   width=

  Zelfgemaakte frieten

  Naast zijn moeders falafel, kip en heerlijke sausjes maken ze bij de Buurman sinds jaar en dag hun frieten zelf. En dat pakt errug goed uit kan ik je vertellen. Ze gebruiken elk jaar ‘t beste ras wat er beschikbaar is op frietgebied en mengen verschillende soorten olie door elkaar waardoor ze kapot krokant worden. Jeeeejjjj!!!

  Aanvoer van kilo’s aardappelen:

   width=

  Aan de slag:

   width=

  En ze maken nog veel meer zelf. Alles wat je op dit bord ziet bijvoorbeeld:

   width=

  Dus ook de köfte/kebab, hamburgers, kroketten en de Turkse pizza’s hieronder in de vitrine:

   width=

  Als je even zijdelings een blik werpt op de vitrine denk je: ‘dit is gewoon een doorsnee friettent’ en heb je werkelijk geen idee wat de Buurman allemaal voor je in petto heeft. Des te immenser de verrassing.

   width=

  Is dat trouwens Noord-Hollands, het woord ‘friettent’? Of noemen jullie dat anders?

  Falalalalafel

  Falafel in de maak:

   width=

  Gekneed tot kleine, vegetarische miniburgertjes:

   width=

  Die gaan de frituur in en op een wrap of broodje:

   width=

  Het brood gaan ze binnenkort ook zelf maken. Like!

  Dit kreeg ik gepresenteerd:

   width=

  Met Egyptische thee met kardemom en alles. Je ziet me al zitten. Of niet want misschien ken je me niet. Maar als je me een beetje kent, weet je dat ik met stralende ogen dit bord leeggegeten heb. Net als sommige vrouwen die zwanger & high zijn van de hormonen en daardoor een supermooie, glanzende perzikhuid hebben, totaal ontspannen en gelukzalig uit hun ogen kijken en niet te stoppen zijn. Zo zat ik daar.

  De afkomst van de Falafel

  Er zijn mensen op deze aarde die ruzie maken over de ontstaansgeschiedenis van De Falafelbal. Moeilijk, als je ‘t mij vraagt. Kunnen we ‘m niet beter gewoon opeten en zwijgen? Maar goed, als je dan toch ergens ruzie over gaat maken… Ik dacht altijd dat de discussie vooral tussen Joden en Moslims ging. Blijkt dat er ook beweert wordt dat de falafel bedacht is door Christelijke kopten uit Egypte die gedurende bepaalde feestdagen geen vlees mochten eten en toen met ta’amiya aankwamen zetten, ofwel tuinbonenfalafel. INGEWIKKELD!!! Ik sla ‘m ff over, die discussie, en neem nog een hap.

  Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

   We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

   Mama’s Egyptische kip

   Nog even terug naar die kip en hoe die bereid wordt. Het vlees wordt eerst een tijdje gemarineerd in mama’s magische mengsel. Daarna wordt ie gebakken in de oven, dan nog even in de olie en daarna nog gegrild waardoor ‘t vel crocky krokant wordt! Een halve kip van de snackbar krijgt bij De Buurman plots een hele andere betekenis.

   Hier een leuke video waarin je ziet hoe ie gemaakt wordt:

   https://www.facebook.com/829698903800635/videos/1041840739253116/

   Karkade – Egyptisch hibiscussap

   Binnenkort gaan ze ook hun eigen Egyptische drankje verkopen, karkade, met hibiscus erin – ook weer volgens mama’s recept.

   Dit vond ik in een hoek en vind ik ook leuk omdat het me doet denken aan de friettent van vroeger waar je dan met je zakgeld van 1 gulden kikkers voor 5ct per stuk kon kopen en zo’n witte muis was dan 10ct en dat soort dingen. Oma vertelt.

    width=

   Voor mijn rubriek op BNR Nieuwsradio maakte ik een item over de Buurman. Terugluisteren kan hier.

   En ten slotte: ze hebben bij mooi weer een heerlijk terras!!!

   Yalla, yalla, allen naar daar!!!

    width=

   Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

    We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

    Wat eet je hier?

    Mama's Egyptische kip, tuinbonenfalafel en huisgemaakte frieten. Drink er een glaas karkade bij - Egyptisch hibiscussap.

    Bijzonderheden

    De Buurman lijkt een doodnormale snackbar met berenpoten en frikandellen maar heeft zoveel meer te bieden dan alleen dat.

    Afhalen en bezorgen

    Afhalen

    Overige informatie

    Alcohol: Nee
    Halal: Ja
    Kosjer: Ja
    Vegetarisch: Ja
    Vegan: Ja