ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Restaurants

B’stilla, bisara & baghrir to go in Amsterdam West

By Mooncake

Jammergenoeg bestaat dit zaakje niet meer!

Laatst reed ik van Amsterdam Oost naar West en weer terug en vroeg ik mezelf hardop af waar je goeie b’stilla kan afhalen. Soms helpt het om luid en duidelijk je hartewens uit te spreken. Je moet het wel écht, écht willen en dat moet doorklinken in je stemgeluid anders heeft het geen zin.

Mijn zoektocht duurde al een tijdje. Ik vond een keer b’stilla bij een Marokkaanse bakker maar het pakketje was alles behalve knapperig. Volgens mij gemaakt van bladerdeeg (een no go wat mij betreft: een b’stilla moet knisperen en knapperen bij iedere hap) en ‘t gaf zoveel vet af; als ik ‘t opgevangen had, had ik er zo een stapeltje pannenkoeken in kunnen bakken. Nooit de bedoeling.

Het was sowieso al een goeie dag wat eten betreft. Eerder die middag at ik ‘n balik ekmek bij Eminönü balikcisi. En toen ik weer richting Oost ging, kwam ik langs Patisserie Fes. Daar ben ik al zo vaak langs gefietst en elke keer dacht ik: daar moet ik een keer naar binnen. Om eerlijk te zijn verwachtte ik vooral Marokkaanse koekjes en hier en daar een croissant of msemen en misschien een blikje cola. Niets was minder waar. Patisserie Fes is een culinair mini-walhalla waar je absoluut een keer binnen moet stappen en ik zal jullie vertellen en laten zien waarom:

  1. Ze verkopen er goeie arganolie (want: donkere kleur en hoe donkerder de kleur hoe puurder), overheerlijke amlou (een pasta van amandel, honing en arganolie voor over je duizendgatenflensje of op je boterham), pure honing en olijfolie.mooncake_patisserie_fes2. Je kan er ontbijten met bijv. een Marokkaans omeletje, msemen, een duizendgatenflensje en verse jus d’orange. Lunchen of avondeten kan met een tajine v.a. €9,- of een homemade soep zoals harira of bisara – een Marokkaanse erwtensoep die je uren draaiende houdt:mooncake_fes_patisseriemooncake_fes_patisserie

De baghrir (duizendgatenflensje) nam ik mee naar huis, ik overgoot ‘m met honing en bakte ‘m even kort in een pan en kreeg bijna een appelflauwte van geluk:

mooncake_fes_patisserie

3. Ze maken er écht een heeele goeie avocadoshake met banaan, dadels, honing, amandelen en natuurlijk avocado. Hij is echt heel goed op smaak en qua structuur ook erg lekker. Hier en daar nog stukjes amandel waardoor ie lekker chewy is:

mooncake_fes_patisserie

4. De Marokkaanse koekjes mogen we ook niet vergeten natuurlijk:

dscn1052

5. Ze verkopen ook nog andere lekkere snacks voor bij de thee  zoals deze sellou:

mooncake_fes_patisserie

6. Nog niet voldaan? Dit is er ook nog:

dscn1050

7. And last but not least…mijn hart ging helemaal los in mijn borstkas toen ik deze in de vitrine zag liggen – De B’stilla. Knapperig, knisperend, gevuld met kip en amandelen en met wat poedersuiker. Gewoon zomaar to go! En guess what, je kan ‘m niet alleen afhalen bij Fes Patisserie maar ze bezorgen ook :-)!

dscn1056

Jammergenoeg bestaat dit zaakje niet meer!

dscn1053