Restaurant

Syrisch genot in Osdorp…

By Mooncake

09/04/2018

Open informatie

We hadden al stroopwafels, tulumba, roze koeken, khab el ghazal, appelflappen, spekkoek, lange vingers, chebakia, krakelingen en sponscake in dit piepkleine land. En nu wil ik jullie vragen om met een warm applaus welkom te heten…

Syrische patisserie……..!!!!

Zie hierboven de enige gepaste reactie op dit nieuws.

Ik zag ze al opduiken op verschillende plekken door het hele land. Het begon met dozen die vanuit Damascus naar hier verstuurd werden maar inmiddels wordt er ook een boel vers gemaakt.

Voor de onwetenden in de wereld lijkt het misschien alsof Syrische patisserie hetzelfde is als Turkse baklava. Neen, lieve vrienden. Dat is dus echt niet zo. Bij lange na niet. Dat is hetzelfde als een mariakaakje vergelijken met een macaron van Pierre Hermé. Begrijp je waar ik naartoe wil?

Delights in Osdorp

Ik wil naar Osdorp natuurlijk. Want daar zit sinds een maand of 8 een ge-wel-di-ge patisserie: Alsham Delights. En een Delight it is daar. Van osh el bulbul (vogelnestje) tot bakej, basmah, maamoul & baloriah – they’ve got it all:

 width=

Luxe, overvloed, weelde, pracht, praal, opgestapeld en wel:

 width=

Soms nog warm want net uit de oven. Elke dag vers gemaakt.

Zoom zoom:

 width=

Nog meer zoom. Je kan de laagjes filodeeg tellen:

 width=

Hoe mooi. En zie je hoe droog deze stukken zijn? Dat is het verschil. Dat ze niet doordrenkt zijn van de siroop en daardoor proef je de pistache ook nog eens echt en krijgt het ding een betere bite:

 width=

Feitje: het gaat om pure pistache hier. Dus geen gemalen cashewnoten met groene kleurstof, wat ook weleens gebruikt wordt om goedkopere baklava mee te maken.

En. Ff opletten nu. Voor die mensen die niet zo van het zoet zijn, die raad ik aan om de dadel- of kokosrotsen van Alsham te proberen! Echt. Doe het. Je krijgt geen spijt, spijt bestaat niet in deze winkel.

Dit is tamriah, dadelpasta met noten en hier en daar een stukje biscuit en soms proef je een beetje kardemom en dat is het. Er komt geen siroop aan te pas:

 width=

En hier kokos met nootjes:

 width=

De bae in mijn leven

Als je jezelf serieus neemt en liefhebt en een weldenkend mens bent, neem je ook deze pistacherolletjes mee:

 width=

Asabae heten ze. De BAE in mijn leven op dit moment!

Asabae zijn nl. heel handig voor wanneer je al een paar stukken op hebt en eigenlijk niet meer kan maar na een paar keer ademhalen besluit dat je toch wel weer kan (wie herkent dit??). Ze zijn wat minder groot dan de andere happen. Of nouja…een klein beetje minder groot dan.

Oh en…ga ook voor deze exemplaren:

 width=

Sowieso. Dit zijn nl. barazek – waarvan wordt gezegd dat ze in Damascus het lekkerst worden gemaakt. Je denkt een eenvoudig sesamkoekje maar nee. Ik ga het niet uitleggen verder, proef het maar. Neem een hapje. Die structuur, het zanderige, het luchtige, het boterige, het krokante. Sesamsmaak…en dan: plots: Pistache! Hele noten! In zo’n plat koekje. Nu heb ik het toch uitgelegd. Ik kon het niet laten. Dit koekje is een verrassend exemplaar. Een recept vind je trouwens hier.

En nu ik toch on a roll ben, laten we het dan ook zeker even hebben over de maamoul met dadel aan de binnenkant. Zou er dan toch een God bestaan, vroeg ik me af bij mijn eerste happen. Kijk, dit zijn de koeken in kwestie:

 width=

Onderschat dit koekje niet. Tussen alle prachtexemplaren met 50 tinten groen en paars, gesuikerde draadjes en prachtig gevouwen pakketjes luidt het devies: laat deze niet links liggen! Superzacht en de dadelpasta aan de binnenkant is smeuïg tot en met. Deze koekjes verdienen een ereplaats, ergens, op een wall of fame voor koekjes. Of een walk of fame als dat bestaat. Wie pakt dit op?

ADH

De eigenaar van Alsham, Maher woont al zo’n 16 jaar in Nederland en miste al die tijd zijn koekjes en baklava’s…Hij liet steeds kilo’s vanuit Syrië overkomen. Toen er de afgelopen jaren tienduizenden Syriërs naar Nederland kwamen, was dat zijn kans eindelijk een winkel te openen. Zelf eet hij nu zo’n 40 stuks per dag – de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

We zijn er nog niet.

Want: een pracht van een kunafeh a.k.a. nabulsiyah (want dit komt oorspronkelijk uit Nablus, zegt men):

 width=

Je hebt verschillende varianten, deze met een laagje griesmeel heet na’ama. Aan de binnenkant zit gesmolten kaas. Al in de 10e eeuw had men het over dit dessert. Zou dubbelvla in 3021 ook nog bestaan?

En halawat el jibn!

 width=

Een aanwinst. Griesmeelrolletjes met mozzarella erdoorheen en aan de binnenkant frisse room, afgetopt met wat pistache. Dat is een spektakel om te maken. In de video die ik met Xander van Dijk maakte voor de Volkskrant zie je hoe dat er aan toe gaat:

Nieuw voor Nederland: Syrische patisserie

Jongens, het wordt hoog tijd dat we in groten getale naar Amsterdam Osdorp gaan trekken, vindt foodblogger Mooncake NL. Want daar vind je iets wat nieuw is voor Nederland: de Syrische patisserie. Verse baklava met echte pistache, koekjes met sesamzaad, en de geweldige uitvinding halawat el jibn – zoetigheid met, jawel, kaas.

Geplaatst door de Volkskrant op Woensdag 11 april 2018

Koekjes webshoppen

En wat helemaal fantastisch is, is dat Alsham een webshop heeft. Ja, ja, je leest het goed. Ze bezorgen hun koeken! In Nederland en zelfs daarbuiten!!!

De patisserie wordt verpakt in een mooie doos zoals hieronder met een zelfde soort tasje erbij. Het is net of je dure lingerie hebt geshopt. Je kan ook voor een mooie houten doos kiezen (hieronder rechts op de foto achter, zie je ze?) die bewerkt is door Syrische vaklieden. De binnenkant is van fluweel en dus kun je de box nog opnieuw gebruiken om je sieraden in te bewaren. En als je geen sieraden hebt, bewaar je er voortaan chocola in. Ook waardevol.

 width=

Links Maher, de eigenaar, en rechts Abdul – de vakman die al dit moois in elkaar zet.

Mabroomeh pistachio a.k.a. barma:

 width=

Deze repen worden nog in schijfjes gesneden zodat het nog een beetje te overzien is allemaal, wel zo fijn.

Dit zijn ook coole dingen, hamuwey heet dit. Net een sieradendoosje want als je dit apparaat opensnijdt kom je bij een binnenkant van pure pistache…Leuk idee om een ring in te verstoppen. Gratis tip. Bij mij zou dat niet werken, het ding zou al op zijn en de ring doorgeslikt nog voor er een vraag gesteld is. Ik zet het er maar even bij, voordat mensen zich dingen in hun hoofd gaan halen.

 width=

Oh en, nog een leuk nieuwtje om mee af te sluiten: nu is Alsham vooral nog een winkel maar binnenkort kun je er ook zitten en de kunstwerkjes wegspoelen met o.a. Arabische koffie met kardemom.

Yalla, yalla, allen naar Osdorp!!!