ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Restaurants

Voor bij de thee – Afrah Fes

By Mooncake

Bij deze Marokkaanse patisserie in Amsterdam-Oost staan op vrijdag de rijen dik. Voor vers brood en msemen maar ook voor de overdaad aan koekjes...

Vroeger – toen ik bijna geen tiener meer was – was ik verslaafd aan baklava. Ik kocht met gemak 6 stukken enkel en alleen voor mezelf en at die op alsof ik aan een bosje winterpenen knaagde. Natuurlijk was ik dan supermisselijk en lag ik er de rest van de dag compleet af. De verslaving hield dan ook niet lang stand en na een tijdje wilde ik nooit meer baklava. Ik vond en vind het nog steeds veel te zoet, vet en zwaar. Nee, dan…Marokkaanse patisserie. Dat is me wat. Niet zo mierzoet en een stuk verfijnder van smaak dan een plomp stuk baklava door het oranjebloesemwater, de kaneel en de fijngehakte nootjes die er vaak ingaan.

Corne de gazelle

Toen ik een paar jaar geleden in Essouira was met mijn lieve friend Meyke, bakte we bij l’Atelier Madada Marokkaanse koekjes in alle soorten en maten die we daarna opaten op een zonovergoten dakterras.

Schermafbeelding 2016-05-29 om 23.18.30

De hoorntjes die je hierboven ziet heten khab el ghazal of in het Frans corne de gazelle; gazellehoorntjes dus. Ze kwamen net uit de oven en Meyke en ik gingen er helemaal los op.

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

  We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

  Orientaalse patisserie

  Enkele jaren later liep ik door Brussel en wat zag ik? Midden in het centrum viel mijn oog op de etalage van Patisserie Orientale Rose de Damas aan de Rue du Marché aux Herbes 19 (of gewoon de Grasmarkt 19 :)) en die zag er zo uit: patisserie brussel

  Briljant. Ik heb Rose de Damas in mijn hart gesloten en tot op de dag van vandaag is het me niet gelukt om zo’n prach van een patisserie te vinden in Nederland. Brussel kent toch weer een iets andere Marokkaanse (eet)cultuur dan bijv. Amsterdam. Het vetste vond ik nog dat deze patisserie  aan één van de drukkere winkelstraten van  Brussel zat. Waar je bij ons juist het centrum uit moet voor dit soort zaakjes zat deze tent zo bam midden in de stad vlakbij de Leonidassen en Quicks van deze wereld. Niet dat je daar naast moet willen zitten maar toch. In Amsterdam vind je dit niet in de Leidsestraat en dat is best een beetje krom.

  Afrah Fes

  En toen kwam de dag dat ik bij Afrah Fes binnen wandelde. Zij komen heel dicht in de buurt van de patisserie in Brussel. Hun aanbod is minder uitgebreid maar wat ze hebben is wel erg lekker en verfijnd. DSC01549

  Sommige koekjes zijn net kleine kunstwerkjes met bloemetjes en versiersels erop en die versieringen nemen toe rond de feestdagen.

  DSC01538

  En….ze hebben er de khab el ghazal, kijk maar op de foto hieronder (rechtsonder):

  DSC01543

  Dus als je je smaakpapillen wil verwennen en een keer wat anders wil dan een pennywafel of roze koek trakteer jezelf en je omgeving dan op een doosje koekjes van Afrah Fes!

  Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

   We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

   Wat eet je hier?

   Sowieso alle koekjes opeten en de sellou. Tijdens Ramadan en andere feestdagen is er een speciale tafel met allerlei extra's zoals jalebi.

   Afhalen en bezorgen

   Afhalen

   Overige informatie

   Alcohol: Nee
   Halal: Ja
   Kosjer: Ja
   Vegetarisch: Ja
   Vegan: Nee