Restaurants
Bij deze Hollandse bakker vind je heerlijke fiadoe, pruimencake en bojo!
Update juni 2019: De gemeente Rotterdam e.a. partijen hebben het best wel verpest voor Bakkerij Havenaar en daarom is hij, na 47 jaar een vaste waarde te zijn geweest aan de West-Kruiskade, vertrokken naar Ridderkerk. Daar richt Martin zich met name op de productie van Surinaamse puntjes, bara en roti voor toko’s, restaurants en winkels. Op 12 mei 2022 was er een TV-item te zien van Mooncake voor BinnensteBuiten.
Laatst las ik dit artikel. Waarin staat dat wit de nieuwe minderheid is in grote steden en dat die witte mensen eigenlijk niet zo heel goed integreren. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen als ik eerlijk ben.
Nu is Rotterdam een lichtend voorbeeld voor de rest van Nederlandse steden omdat je daar op meerdere plekken Hollandse ondernemers vindt die compleet geïntegreerd zijn in hun omgeving. Die omgeving is in dit geval de West-Kruiskade in Rotterdam. Typisch Rotterdamse vergevorderde en bovendien broodnuchtere integratie.
Al zoekende naar nieuwe plekken voor mijn blog kwam ik hier langs:
Mmmm…Surinaamse broodjes…met pom enzo dacht ik. Ik liep naar binnen en trof een ogenschijnlijk doodnormale bakkerij:
Wel één met een kroonluchter.
En verder met appelflappen en van die dingen. Croissants. En doodnormale broden. Ik begreep er niets meer van. Verwarring alom. Dus wij kletsen met die mensen daar. En toen kwam de aap uit de mouw.
Bakkerij Havenaar bestaat al tientallen jaren. Begin jaren ’70 openden ze hun deuren als een gewone Hollandse bakker. Maar de toko’s en eethuisjes in de wijk, zoals Kiem Foei, vroegen steeds naar Surinaamse broodjes. De zachte, witte bolletjes waren niet echt geschikt voor warm beleg zoals kip kerrie of pom. Meneer Havenaar kende deze broodjes nog niet maar besloot te leren hoe hij ze moest maken. Hij ging zelfs naar Suriname om dit uit te pluizen. De broodjes daar waren vaak na een dag al niet meer bruikbaar. Stopverfbroodjes noemde hij ze. En dus heeft hij ze verder aangepast. Luchtige, lichte broodjes met een dunne korst. Minder hard dan pistolets dus je hoeft je gehemelte er niet aan open te rijten :-). Ook weleens fijn. Inmiddels leveren ze ontelbaar veel puntjes per dag aan horeca in Nederland. Zaken in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Breda, Nijmegen, Dordrecht enz. Bijna alle Surinaamse (broodjes)zaken in de wijde omgeving hebben hun broodjes van Havenaar.
Ze produceren de hele dag door warme puntjes – soms zo’n 2.000 per uur. Totale gekte.
Zie je al voor je hoe dit broodje belegd wordt met bakkeljauw, kouseband/garnalen, kip kerrie of pom en dan afgetopt met peper en zuur….Ja, ja, jaaaa!!!! #zinin
Maar er is meer. Want behalve deze puntjes, appelflappen, donuts en broodjes ham en kaas moet je op een vrijdag of zaterdag zeker een keer langs Havenaar! Want dan verkopen ze geweldig lekkere Surinaamse baksels die je echt niet mag missen! Ik zou graag een vestiging hier in Amsterdam willen. Dan zou ik daar elk weekend langsgaan.
Kijk, dit hebben ze voor je in petto:
Cashewnotencake, hier rechts op de foto:
Pruimencake – heerlijk was ie…en een tip: als je ‘m 5 sec in de magnetron doet, wordt ie nog lekkerder en ga je ‘m never nooit meer vergeten:
Fiadoe met rum. Lijkt een beetje op Fries suikerbrood maar dan feestelijker en lekkerder:
Verukkelijke bojo (o.b.v. cassave en kokos):
Cocos muffins:
Maizena koekjes:
Dikke vette puddingbroodjes voor wie wil:
Een overview:
Oh en er liggen ook bara’s in de etalage trouwens – die wil ik ook nog proeven:
Ze maken ook Surinaams kerstbrood. Met rum, rozijnen en allerlei specerijen.
Je moet deze baksels echt een keer geprobeerd hebben! Of doe iemand een keer een fiadoe cadeau of neem het mee naar een etentje. 1000 keer leuker dan een fles wijn. Ik eet uit de palm van je hand als je daar mee aan komt zetten.
Update juni 2019: De gemeente Rotterdam e.a. partijen hebben het best wel verpest voor Bakkerij Havenaar en daarom is hij, na 47 jaar een vaste waarde te zijn geweest aan de West-Kruiskade, vertrokken naar Ridderkerk. Daar richt Martin zich enkel en alleen nog op de productie voor toko’s, restaurants en winkels. En dus is de bijzondere winkel verleden tijd.
Overige informatie
Alcohol: Nee
Halal: Nee
Kosjer: Nee
Vegetarisch: Nee
Vegan: Nee