ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Recepten

Tamarindesap: zo maak je ‘t zelf!

By Mooncake

 width=

Hoi tamarindepeulen van me. Pasen staat voor de deur, Ramadan komt eraan en daarbij stijgt het kwik eindelijk boven de 20 graden. En daarom wordt het hoog tijd dat jullie je eigen tamarindesap gaan maken. Fris, zurig, zoetig, rozenwater. Alles wat jij nodig hebt om deze zomer verfrissend als iets te maken.

Dit recept komt van Sara die het weer heeft van haar fenomenale moeder Karima die kan koken als de beste. Klik hier voor meer Karima.

 width=

Zo maak je het:

Schenk ruim kokend water over de gepelde tamarinde heen.

Als je water afgekoeld is kun je de alle tamarindes fijnknijpen tot je de pitjes in je hand ziet. Het lijkt eerst een beetje op een puree. Laat het zo lang mogelijk (12 uur is niet ongewoon) maar min. een half uur staan (voor De Ongeduldigen onder ons).

Doe alles in een zeef en druk het pulp tegen de zeef aan. Je hebt nu een concentraat. Voeg het rozenwater toe en ongeveer 1 liter water, proef en voeg naar smaak nog iets toe. Wat citroen kan ook lekker zijn. Laat afkoelen en zet min. een uur in de ijskast. Voeg de ijsklontjes toe en serveer.

Extra extra (leuk om te weten):

Tamarinde wordt veel in Aziatische en Indiase gerechten gebruikt en ook wel toegevoegd aan stoofgerechten met aubergine, lekkerrrr!! Tamar betekent dadel en hind komt van hindoes. India heeft de tamarinde als ingrediënt groot gemaakt en daarom wordt het de dadel van de hindoes genoemd. 

Het proces

 width=

Pellen:

 width=

Bende:

 width=

De tamarindes…ook lekker om zo op te eten trouwens maar er zitten wel pitten in dus wees waakzaam

 width=

Ingrediënten

  • een doosje tamarindepeulen gepeld (voor de ekte ekte variant) of een half pakje instant tamarindepulp voor de luie vlegels
  • 2 el suiker
  • 1 el rozenwater
  • ijsklontjes

Bereidingstijd

1 - 12 uur

Benodigde keukengerei

Een kan

Overige informatie

Halal: Ja
Kosjer: Nee
Vegetarisch: Ja
Vegan: Ja